Eskisehir'de Hashas Çesitleri Için Tarla Günü Düzenlendi

Tarim ve Orman Bakanligi Egitim ve Yayin Dairesi Baskanligi’nin destekledigi ’Tarimsal Yenilik Yayim Projesi’ çerçevesinde, Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü isbirliginde yürütülen ’Çelikoglu ve Hüseyin Bey Hashas Çesitlerinin Eskisehir Ilinde Yayginlastirilmasi Projesi’, Mahmudiye Ilçesi’nde bir tarla günü etkinligi olarak gerçeklestirildi.

Eskisehir'de Hashas Çesitleri Için Tarla Günü Düzenlendi
Etkinlige, Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs, Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü personelleri, Il ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü personelleri, Ilçe Ziraat Odasi temsilcileri ve çok sayida davetli katildi.

Açilis konusmasini yapan Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs, projede emegi geçen herkese tesekkür ederek, Çelikoglu ve Hüseyin Bey hashas çesitlerinin bölge tarimi için önemine degindi. Gümüs, bu çesitlerin yüksek verim ve kalite özellikleri ile çiftçilere büyük katki saglayacagini belirtti.

Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ferda Çelikoglu Kosar, katilimcilara hashas çesitleri hakkinda ayrintili bilgi verdi. Kosar, Çelikoglu ve Hüseyin Bey hashas çesitlerinin gelisim süreçlerini, bölgeye adaptasyonlarini ve tarimsal verimliliklerini detaylandirarak, bu çesitlerin Eskisehir tarimi için sundugu avantajlari vurguladi. Sunumunda çesitlerin toprak ve iklim sartlarina uyumlari, hastaliklara karsi dirençleri ve sagladigi kazanç hakkinda da bilgi paylasiminda bulundu.

Sürdürülebilir tarim uygulamalarinin yayginlasmasi açisindan büyük önem tasiyor

Proje çerçevesinde Eskisehir’de yayginlastirilmasi hedeflenen Çelikoglu ve Hüseyin Bey hashas çesitlerinin, yüksek verim potansiyeli ile bölge çiftçilerine ekonomik olarak büyük katki saglamasi bekleniyor. Bu tür etkinlikler ile tarimsal yeniliklerin çiftçilere tanitilmasi, sürdürülebilir tarim uygulamalarinin yayginlasmasi açisindan büyük önem tasiyor. Tarla günü etkinligi, katilimcilarin hashas tarlasinda incelemelerde bulunmalari ve uzmanlardan birebir bilgi almalari ile devam etti. Çiftçiler, yeni hashas çesitlerinin ekim, bakim ve hasat süreçleri hakkinda merak ettikleri sorulari uzmanlara sorma firsati buldu. Etkinlik, karsilikli bilgi alisverisinin yani sira, çiftçilerin yenilikçi tarim teknikleri hakkinda bilinçlenmelerini sagladi.

Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü yetkilileri, tarimsal yeniliklerin sahada uygulamali olarak tanitilmasinin, çiftçilerin bilgi ve tecrübe paylasimini artiracagini ve bu sayede bölgesel tarimin daha da güçlenecegini belirtti.

Kaynak: İHA