Dilek Yarimadasi Milli Parki'na Birakilan Alageyiklerin Sayisi 74'E Ulasti

Türkiye’de yalnizca Antalya Düzlerçami bölgesinde bulunan ve soylarinin korunmasi için bir kismi 2011 yilinin Mart ayindan itibaren Kusadasi’ndaki Dilek Yarimadasi Milli Parki’na nakledilen alageyikler Güzelçamli Milli Parki’ni vatan edindi. 13 yil önce 18 adet olarak salinan alageyiklerin sayisi foto kapan ile yapilan sayimlarla 74’e ulasti. Ala geyiklerin artik Dilek Yarimadasi Milli Parki’na alistigi ve stresli dönemi atlatarak üreme dönemlerine girdikleri belirtildi.

Dilek Yarimadasi Milli Parki'na Birakilan Alageyiklerin Sayisi 74'E Ulasti


Yaklasik 15 yil önce yapilan proje ile; koruma altindaki alageyik soyunun salgin hastalik ya da orman yanginlarinda yok olmamasi için harekete geçilmis, bu çerçevede Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ile bir üniversite arasinda yapilan “Alageyiklere Yeni Yasam Alanlari Olusturma Protokolü” imzalanmisti. Protokol çerçevesinde alageyiklerin soylarinin korunmasi için bir kismi Antalya Düzlerçami bölgesinden Kusadasi’na bagli Güzelçamli’daki Büyük Menderes Deltasi Dilek Yarimadasi Milli Parki’na nakledilmisti. Oldukça zor sartlar altinda ve gece karanliginda özel araçlarla gerçeklestirilen nakil sirasinda Antalya’dan Aydin’a getirilen bazi alageyikler strese girmisti.

2011 yilinin Mart ayindan itibaren baslayan ve birkaç ay süren nakiller sonucu alageyikler için Kusadasi Dilek Yarimadasi Milli Parki’nin vatandaslara kapali olan 4 hektarlik bir alan çevrilerek baslatilan alageyiklerin yeni yasam alani adaptasyon sürecinin ardindan genisletilmis ve alageyikler dogal yasam alanina birakilmisti. Ilk dogumlarini 2012 yilinin Temmuz ayinda yapan anne alageyikler Büyük Menderes Deltasi Dilek Yarimadasi Milli Parki’na vatan edinince ailelerini genisletmeye devam etti. Geride kalan yaklasik 12 yillik süreçte Dilek Yarimadasi Milli Parki’nda yasayan alageyiklerin sayisi artti. Fotokapana takilan görüntülerden elde edilen verilere göre su an itibariyle görüntülenebilen 74 adet alageyik oldugu belirlendi.

Bölgeye oldukça uyum sagladigi ve rahatlari yerinde oldugu gözlemlenen alageyiklerin olgun yastaki disilerinin pek çogunun gebe oldugu ögrenildi. Milli Park’in çesitli bölgelerine yerlestirilen 60’a yakin fotokapana yakalanan görüntülerine yansiyan alageyikler Dilek Yarimadasi’na renk katiyor.
Kaynak: İHA