Çöl Tozuna Karsi Uzmanindan Korkutan Uyari Açiklamasi 'Ölüme Kadar Götürebilir'

Afrika üzerinden gelen toz tasinimi nedeniyle geçtigimiz gün Bolu’da gökyüzünün renk degistirmesi ile ilgili açiklamalarda bulunan Doç. Dr. Ilhan Sagsen, renk degisiminin normal oldugunu ancak çöl tozlarinin insan ölümüne kadar götürebilecegini söyledi.

Çöl Tozuna Karsi Uzmanindan Korkutan Uyari Açiklamasi 'Ölüme Kadar Götürebilir'
Afrika üzerinden gelen toz tasinimi nedeniyle Bolu’da gökyüzü kirmizi, mor ve sari renklerine büründü. Meteoroloji Genel Müdürlügü tarafindan geçtigimiz gün Bolu için sari kodlu uyari yapilmisti. Yapilan açiklamada toz tasiniminin meydana getirecegi basta saglik problemleri olmak üzere görüs mesafesinde azalma, hava kalitesinin düsmesi, çamur yagisi ve ulasimda aksamalar konusunda uyari yapildi. Sari kodlu uyari verildigi kentte toz bulutunun etkisi tekrar görüldü.

Toz tasinimi nedeniyle geçtigimiz gün aksam saatlerinde kentte gökyüzü kirmizi, mor ve sari renge büründü. Bolu Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Iklim Degisikligi ve Enerji Çalismalari Merkezi Baskani ve Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi (BAIBÜ) Uluslararasi Iliskiler Bölümü’nden Doç. Dr. Ilhan Sagsen, toz tasiniminin etkileri hakkinda IHA’ya özel açiklamalarda bulundu. Doç. Dr. Ilhan Sagsen, toz tasiminin ciddi saglik problemlerinin olusturabilecegini dile getirdi.

"Hayat kaybetme noktasina kadar getirebilecek ciddi bir problem"

Toz tasiniminin olumsuz etkilerinden bahseden Doç. Dr. Ilhan Sagsen, "Insan sagligina olumsuz etkileri var. Özellikle yetkililerin uyarilari; nefes darligi ve alerjileri olan insanlarin daha çok kapali alanlarda kalmasi yönündeydi. Bunun disinda daha fazla solunum problemlerine, halsizlik, bas agrisi gibi saglik problemlerine yol açtigi biliniyor. Havada ciddi partiküllesme olmasi insan sagligini ciddi sekilde etkiliyor. 1952 yilinda da Londra sisi yasanmisti. Kis ayinda fazlaca kömür harcanmis, yakilmis ve hava sirkülasyonunun olmamasiyla sehre çöken karbondioksit yaklasik 5 binin üzerinde insanin ölümüne sebep olmustu. Bu kamuoyunu ilgilendiren, daha çok kamuoyunu bilinçlendiren ilk çevre-saglik problemi iliskisi. Bu çöl tozlari da aslinda yine bunun bir benzeri sekilde saglik problemlerine hatta hayat kaybetme noktasina kadar getirebilecek ciddi bir problem" diye konustu.



"Havanin kararmasi, kirmizilasmasi, havanin kalitesini bozmasi ve saglik problemlerine sebep oluyor"

Havanin kirmizi renk olmasinin normal oldugunu söyleyen Sagsen, "Kirmizi hava olmasi normal çünkü çöl tozlari geliyor. Dolayisiyla bu ince partiküller çok uzun kilometreleri asiyor. Çöl tozlari okyanuslari geçiren ve Amerika kitasina kadar ulasan ayni zamanda bizim cografyamizda da Almanya, Türkiye’ye ulasan hatta Çin’de yine ayni sekilde bu tozlarin etki biraktigini görüyoruz. Bu tozun 2-3 günlük etkisi oluyor. Iste bu etki havanin kararmasi, kirmizilasmasi, havanin kalitesini bozmasi ve saglik problemlerine sebep oluyor. O yüzden bunun olusturdugu bu görsellik bu noktada normal" dedi.

Kaynak: İHA