Bu Deprem Tatbikati Gerçeginden Farksizdi

Sivas’in Yildizeli ilçesi Güneykaya beldesinde yapilan deprem ve yangin tatbikati gerçegini aratmadi.

Bu Deprem Tatbikati Gerçeginden Farksizdi
Sivas’in Yildizeli ilçesi Güneykaya beldesinde AFAD tarafindan ekipler arasi koordinasyonu saglamak hem de arama kurtarma ekiplerini dinamik tutmak amaciyla deprem ve yangin tatbikati düzenlendi.

Tatbikatta arama kurtarma ekipleri, itfaiye ekipleri ve STK’lar yer aldi. Senaryo geregi çikan yanginin söndürülmesi ve yikilan bir yapinin altinda kalan bir vatandasi kurtarmak için ekipler seferber oldu. Gerçegini aratmayan tatbikat basariyla tamamlandi. AFAD Il Müdürü Cezmi Türkmen yaptigi açiklamada, tatbikatlarin yogun bir sekilde devam edecegini söyledi.



“Arama kurtarmayi önem veriyoruz”

Türkmen, arama ve kurtarmaya önem verdiklerini ifade ederek, “Arama kurtarma faaliyetlerinin çok hizli olmasi gerekiyor. Biz zamanla yaristigimiz için ekiplerin fazla olmasi gerekiyor. Sivas çok büyük bir cografya, ulasim zor özellikle kis mevsiminde ulasim biraz daha zorlasiyor, bizi zorluyor. Dolayisiyla arama kurtarmayi önem veriyoruz. Burada 100’e yakin arama kurtarma teknisyenimiz var. Arama kurtarma teknisyeni yönünden bir sikintimiz yok. Sivas AFAD güçlü o konuda. Malzeme ekipmanlarimizi artirmaya çalisiyoruz, araç sayimizi artirmaya çalisiyoruz. STK’larimizi hareketlendirdik, 14 tane STK’miz var burada. Arama kurtarma egitimini verdigimiz egitimleri tamamen almis STK’larimiz var” dedi.



“Ekiplerimizi dinamik tutmamiz gerekiyor”

Ekipleri dinamik tutmanin yolunun egitim ve tatbikat olduguna deginen Türkmen, “Ekiplerimizi dinamik tutmamiz gerekiyor. Dinamik tutmanin yolu egitimdir ve tatbikattir baska bir yolu yok. Biz de onu yapmaya çalisiyoruz. Simdiye kadar iki büyük tatbikat yaptik. Her egitim sonunda ufak tefek tatbikatlar yapiyoruz. Bu sene malzemesi olan 6 ilçemizde 12 tane tatbikat planlamistik. Hem itfaiye ekiplerini dinamik halde tutmak hem koordineli ve uyumlu bir çalisma sistemini adapte etmek amaciyla bizim ekiplerle birlikte STK’larimizin da katildigi tatbikatlar yapmaya çalisiyoruz. Geçen de Yildizeli Güneykaya beldesinde bir tatbikat yaptik. Bu tatbikatlara da devam devam edecegiz. Bu tatbikatlar da amacimiz arkadaslarimiza hem arama kurtarma teknigini ögretmek hem ekipler arasindaki koordinasyon ve is birligini gelistirmek hem de ekiplerimizi dinamik tutmak. Ekiplerimiz dinamik tutmak istiyoruz. Onun için tatbikatlarimiz yogun bir sekilde devam edecek. Tatbikat özellikle depremde yikilan binalarda altinda kalan vatandaslarimizi kurtaramaya yönelik bir de meydana gelen yanginin acil söndürülmesini yönelikti. Bununla ilgili hazirlanan senaryo çerçevesinde tatbikatlarimizi yürütüyoruz. Ayni zamanda afet yönetiminde kullaniyoruz. Bunda saglik bu isin içerisinde emniyet bu isin içerisinde arama kurtarma isin içerisinde sendikalar bu isin içerisinde afet yönetimi bu isin içerisinde komplike bir çalisma oluyor. Bu çalismalari siklikla yapmamiz gerekiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA