Tasarruf Tedbirleri Genelgesi Resmi Gazete'de

Tasarruf Tedbirleri ile Ilgili Cumhurbaskanligi Genelgesi Resmi Gazete’de yayimlandi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdopan’in imzasi ile yayimlanan Tasarruf Tedbirleri ile Ilgili Genelge ile kamu kurum ve kuruluslarinin harcamalarinda tasarruf saglanmasi, bürokratik islemlerin azaltilmasi ve kamu kaynaklarinin etkili, verimli ve ekonomik kullanimina iliskin yeni tedbirler alindi. Genelge ile kamu idareleri ve bu idarelere bagli ilgili ve iliskili kamu kurum ve kuruluslari ile il özel idareleri, belediyeler ve bunlarin bagli kuruluslari ile kurduklari birlik, müessese ve isletmelerde tasarruf tedbirleri uygulanacak. Dogal afetlerde, salgin hastaliklarda ve orman yanginlarinda acil olarak yapilmasi gereken mücadele ve müdahaleler, iç ve dis güvenlik ile istihbarat hizmetlerinin gerektirdigi zorunlu olan harcamalar ise genelge kapsami disinda tutulacak.

Kamu hizmetleri ve yatirim projeleri, bütçe sinirlari içinde kalinarak yürütülecek. Yili ve takip eden yillarin bütçelerine ilave yük olusturacak faaliyet genislemesine ve is artisina gidilmesine izin verilmeyecek. Kamu kurum ve kuruluslari kendi kurulus mevzuatinda belirtilen faaliyet alanlari ile dogrudan ilgili olmayan herhangi bir harcama ve taahhütte bulunamayacak, ihale sartname ve sözlesmelerine idare tarafindan kullanilmak üzere araç, makine, ekipman temini gibi alim ya da yapim konusuyla ilgisi olmayan unsurlari dahil edemeyecek. Kamu kurum ve kuruluslari yapacaklari alimlarda ihtiyaçlarin daha düsük maliyetle temini amaciyla ortak alim gerçeklestirecek. Idarelerin, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafindan karsilanabilecek mal hizmetlerinin DMO araciligiyla temin edilmesi saglanacak.

3 yil boyunca yeni hizmet binasi alinmayacak, kiralanmayacak, yapilmayacak

Kamu kurum ve kuruluslari tarafindan 3 yil boyunca yurt içinde ve yurt disinda hiçbir sekilde yeni hizmet binasi alinmayacak, kiralanmayacak, yapilmayacak veya bu amaçla arazi satin alinmayacak ve kamulastirilmayacak. Ancak deprem riski nedeniyle yikim karari verilmesi halinde o hizmet için tahsis edilebilecek hazineye ait tasinmazin bulunmadiginin belgelenmesi halinde yeni insaat yapilabilecek. Hizmet binalari standartlar esas alinarak ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayisi çerçevesinde gözden geçirilecek. Ihtiyaç fazlasi bina ve bölümler ihtiyaci olan kurumlara tahsis edilecek. Hizmet binalari kiralamalari belli bir takvim içerisinde sonlandirilacak. Yeni lojman ve her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kres, egitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa veya arazi satin alinamayacak, kamulastirilamayacak ve yeni kiralama yapilamayacak. Savunma ve güvenlik hizmetlerinde kullanilanlar hariç mevcut lojman ve sosyal tesisler ise ekonomiye kazandirilacak. Lojman kiralari ve sosyal tesis ücretleri ise rayiç bedeller dikkate alinarak yeniden belirlenecek.

Kamu kurum ve kuruluslari 3 yil boyunca yeni tasit edinemeyecek

Genelge ile birlikte kamu kurum ve kuruluslari 3 yil boyunca zorunlu hallerde savunma ve güvenlik hizmetleri için ihtiyaç duyulan tasitlar ile ambulans ve itfaiye araçlari hariç her ne sekilde olursa olsun yeni tasit edinemeyecek. Mevcut tasitlar ile ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayisi çerçevesinde gözden geçirilecek. Ekonomik ömrünü tamamlamis araçlar tasfiye edilecekken ihtiyaç fazlasi araçlar ise tasfiye edilmek ya da ihtiyaci olan kurumlara devredilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanligina bildirilecek. Kamu tasitlarinin yerli ve elektrikliye dönüstürülmesi amaciyla kullanimdaki araçlarin tasfiye edilmesi kaydiyla kamu alim garantisi kapsaminda elektrikli tasit alimi yapilabilecek. Kamuda hizmet alimi ile kullanilan tasitlar sözlesme süresi sonunda izin alinmadan yeniden kiralanamayacak. Ilgili mevzuatta belirtilen makam ve hizmetler hariç hibe dahil olmak üzere yabanci menseli araç kullanilamayacak. Bakanliklarda hizmet tasitlarinin en fazla 3 adedi bakanlar tarafindan belirlenecek esaslar çerçevesinde makam hizmetlerinde kullanilabilecek.

Kamuda soför ihtiyaci ise kadrolu soför veya hizmet alimi yerine öncelikli olarak kamu görevlilerinin görevlendirilmesi ile karsilanacak. Kamuda kullanilan binek ve station wagon cinsi tasitlarda bin 600 cc ve altindaki motor hacimli araçlar tercih edilecek. Ayrica hizmet alimi ise edinilecek araçlarda model yili yeni araçlar yerine ekonomik olmasi durumda binek ve station wagon araçlarda 10 diger araçlarda ise 15 yasini doldurmamis tasitlar tercih edilecek. Tasitlarin masraf ve giderleri kaydedilecek ve kamuda tasit edinimi, kullanimi ve tasfiyesi Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan gelistirilen Kamu Filo Yönetim Sistemine kaydedilecek.

Kamuda cep telefonu tahsisine sinirlama getirilecek. Cep telefonu tahsis edilen makamlar bakanliklarda ve idarelerde Cumhurbaskanligina, belediyelerde ise Çevre, Sehircilik Iklim Degisikligi Bakanligina bildirilecek. Kamuda elektronik tebligat yayginlastirilacak ve kurum arsivleri elektronik ortama tasinarak fiziki arsiv tutulmayacak. Kamu kurum ve kuruluslarinda hizmet içi egitim, konferans, seminer ve çalistay gibi organizasyonlar uzaktan erisim yoluyla gerçeklestirilecek. Bu faaliyetlerin yüz yüze gerçeklestirilmesi gerektigi durumlarda ise kamu tesisler kullanilacak. Kamuda idareyi ve faaliyetleri tanitmaya yönelik rapor, kitap, dergi ve bülten benzeri yayinlar basilmayacak. Kamu kurum kuruluslari hiçbir sekilde günlük gazete alimi yapmayacak ve görev alani ile ilgili olmayan yayinlara abone olamayacak. Kamu kurum ve kuruluslarinda zorunlu haller disinda 3 yil süreyle büro malzemesi, makine ve teçhizat, bilgisayar donanimi benzeri demirbas alimi yapilmayacak. Fiziki olarak birbirine yakin makam ve birimler fotokopi, faks ve benzeri büro malzemelerini ortaklasa kullanacak. Uluslararasi toplantilar ve milli bayramlar harici konferans, seminer, yil dönümü ve benzeri etkinlikler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek. Kamu kurum ve kuruluslarinca ajanda, takvim, plaket, hatira ve hediye benzeri alim, basim ve dagitimi yapilamayacak. Zorunlu tanitim giderleri harici basin ve yayin organlarina ilan ve reklam verilemeyecek.

Mevcut personelin verimli çalismasi için önlemler alinacak ve atil personel olusmasina izin verilmeyecek. Kamuda emeklilik, istifa ve ölüm gibi durumlarda yeni kadro talebinde bulunulabilecek. Kamu personelleri zorunlu haller disinda fazla çalisma ücreti ve nöbet ücreti alacak sekilde çalistirilmayacak. Kamu personellerinin yil içerisinde hak kazandiklari yillik ücretli izin süreleri ilgili yil içerisinde kullandirilacak. Ayrica personelin önceki yillarda hak kazanip kullanmadiklari yillik ücretli izin süreleri aksamaya sebep olmayacak sekilde azami 3 sene içerisinde kullandirilacak.

Kamu kurum kuruluslarinda enerji tasarrufu amaciyla genel aydinlatmada LED dönüsümü uygulanacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarindan faydalanilacak. Su israfini önleme amaciyla ise yesil alanlarin sulanmasina mümkün oldugunda sebeke suyu kullanilmayacak. Savunma ve güvenlik hizmetleri hariç, kamu kurum ve kuruluslarinda toplu tasima olan yerlerde personel servisi hizmeti sonlandirilacak. Hizmet alimi suretiyle saglanan personel servisi hizmeti sözlesme süresi bitimine kadar devam edebilecek.

Genelge hükümleri bakanliklarda bakan veya bu konuda görevlendirilen bakan yardimcisi, kurumlarda üst yöneticiler, il özel idarelerinde ve illerde valiler, belediyelerde ise belediye baskanlari tarafindan denetlenecek. Bu yöneticiler genelgenin uygulanmasindan öncelikle sorumlu olacak. Bu genelgede belirtilen hükümlere karsi çikabilecek zorunlu ihtiyaçlarin karsilanabilmesi veya izin gerektiren durumlar için bakanliklar Cumhurbaskanligindan, il özel idareleri Içisleri Bakanligindan, belediyeler Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligindan izin alacak.

Bugünden itibaren kamuda sözlesmesi imzalanmamis tüm mal ve hizmet alimlari ile yapim isleri ihaleleri gözden geçirilecek ve genelgeye uygun olmayanlar iptal edilecek.
Kaynak: İHA