Akkök Holding'den 340 Milyon Dolarlik Yatirim
Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarindan Akkök Holding, 2024 için, enflasyondan arindirilmis, ciro bazinda yüzde 50, ihracatta yüzde 10 büyüme ve 340 milyon dolarlik yeni yatirim planladi.

Kimya, enerji, gayrimenkul ve ileri malzemeler olmak üzere farkli sektörlerde faaliyet gösteren Türkiye’nin köklü sanayi kuruluslarindan Akkök Holding, 2024 için güçlü yatirimlar hedefliyor. Akkök Holding CEO’su Göksin Durusoy, mevcut faaliyet alanlariyla sinerji olusturacak yatirimlara odaklandiklarini, ihracati artirma ve sürdürülebilirlige katki saglama hedeflerine yönelik stratejilerle yol aldiklarini söyledi.
2024 yili için yaklasik 340 milyon dolarlik bir yatirim bütçesi planladiklarini belirten Durusoy, “Öncelikli sektörlerimiz olan kimya, enerji, gayrimenkul ve ileri malzemelerde operasyonel etkinligi artirarak ciroda TL bazinda yüzde 50, ihracatta yüzde 10’un üzerinde büyüme hedefliyoruz. Yeteneklerimizi gelistirdigimiz, bildigimiz ve iyi yaptigimiz is alanlarinda büyüyecegiz” dedi.
Göksin Durusoy, Akkök Holding’in 2023 yili performansini ve 2024 öngörülerini düzenlenen basin toplantisinda degerlendirdi. Küresel krizler, belirsizlikler, depremler ve seçim gündemiyle geçen 2023 yilini grubun toplam kombine cirosu açisindan 4 milyar dolar ciro ile kapattiklarini belirten Durusoy, “Ihracatimiz 740 milyon dolar ve bu dönemde yaklasik 240 milyon dolar yatirim gerçeklestirdik. Kapasite artisi yatirimlarimizin devreye girdigi ve gayrimenkulde gelir artisi sagladigimiz 2023’ün ardindan daha iyi bir yila basladik” seklinde konustu.
Enflasyonu düsürmek amaciyla uygulanan ekonomik programin, ülkenin bütün paydaslari için fedakarliklar gerektirdigini belirten Göksin Durusoy, 2024 yilinin zorlu bir yil olacagini ancak 2024 ilk çeyrek sonuçlarinin bütçeler paralelinde ilerledigini, Grup olarak 2023 yili sonunda ulasilan tarihi düsük borçluluk seviyeleri ile zorlu döneme hazirlikli girildigini belirtti.
Kimya, ileri malzemeler, enerji ve gayrimenkule odaklandik
Planlanan 2024 yatirim planlariyla ilgili bilgi veren Durusoy, stratejik sektör olarak gördükleri kimya, ileri malzemeler, enerji ve gayrimenkul sektörlerindeki potansiyeli degerlendirmeye odaklandiklarini bildirdi. Holdingin büyümesine de katki saglayan bu alanlarda karliligi sürdürmeyi ve operasyonel etkinligi artirmayi hedeflediklerini vurgulayan Durusoy, söyle devam etti:
“2024 yili için 340 milyon dolarlik bir yatirim bütçesi planladik. Aksa’da Mithra ve teknik elyaf iplik yatirimlarimiz devam ederken, Akkim’de Epoksi yatirimimiz bu sene son çeyrekte devreye girecek ve Türk ekonomisine 200 milyon dolar ithal ikamesi saglayacak. Akcoat ve Epsilon Kompozit sirketlerimizin yatirimlari da devam ediyor. Gayrimenkul tarafinda ise Akis GYO tekrar bir yatirim sürecine girebilir. Enerji sektöründe ise önceligimiz finansal sürdürülebilirligi saglamlastirmak olacak. Bu amaçla tarihi düsük seviyelere gelen borçlulugumuzu daha da asagiya çekerken, bu sektörde önümüze gelen degisik yatirim firsatlarini da degerlendirebiliriz. Ayni zamanda uluslararasi pazarlara odaklanarak ihracatimizi artiracagiz. Bu stratejik odak, küresel rekabet avantaji saglamamiza ve uluslararasi ticarette sirketimizin bilinirligini artirmamizi kolaylastiracak.
Gelecegin endüstriyel trendlerine öncülük etmek ve sürdürülebilir inovasyon ile sektördeki rekabet avantajlarimizi güçlendirmek amaciyla stratejik yatirimlar ve is birlikleri yapma yaklasimi benimsiyoruz. Hem holdingin grup sirketlerinin kendi arasinda hem de diger sektör paydaslarimizla is birliklerimiz var. Bunu verimlilik, karlilik ve dijitallesme odaginda sürdürecegiz.
Holdingimizin 2024 ihracatini yaklasik 800 milyon dolar seviyesinde bekliyoruz. Bu 2023 yili ihracatimiza göre yüzde 10’un üzerinde büyüme anlamina geliyor. Kimya, ileri malzemeler, enerji ve gayrimenkul alanlari önümüzdeki yillarda da holdingin öncelikli sektörleri olmaya devam edecek. Ciroda büyüme hedefimizi ise TL bazinda enflasyondan arindirilmis olarak yüzde 50 olarak bütçeledik. 2024 yatirimlarimiz planladigimiz sekilde ilerliyor. Önümüzdeki aylarda tamamlanan yatirimlari devreye alarak yola devam edecegiz.”
Ar-Ge ve yenilikçi teknolojilere öncelik
Grubun teknoloji yatirimlari, Ar-Ge ve inovasyonun kurum kültürü içinde çok önemli bir yeri oldugunu belirten Durusoy, “Bu kuvvetli kasimizla birçok yeni ürün olusturmayi basardik, bunun güzel örneklerinden birisi tamamen kendi ekiplerimizin üretmeyi basardigi karbon elyaf tesisimiz, bir diger örnek ise 2023 yilinda açikladigimiz Mithra projemiz ile baslanilan UHMWPE (Ultra High Molecular Weight Polyethylene) yatirimi oldu” seklinde konustu.
2023’te öncü yatirimciligini Akkök Holding istiraki olan AkkökNext’in yaptigi Türkiye’nin malzeme teknolojilerine odaklanan ilk derin teknoloji fonu 212NexT’in kuruldugunu hatirlatti. Fonun, Türkiye ve dünyada büyüyen derin teknoloji pazarinda yenilikçi girisimlere yatirim yapacagini belirten Durusoy, “Hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlige katki saglayacak teknoloji çözümlerine 3 yillik süreçte 17 milyon dolar olarak belirlenen ilk etap yatirimlarla bir yandan finansal kazanç hedeflenirken diger yandan olusturulacak sinerjilerle yeni yatirim alanlari bulunabilecek. Bunlarla beraber grup için girisim kültürüne de büyük katki saglayacak” dedi.
Durusoy, rekabet avantaji saglayacak yeni nesil ürünler ve teknolojiler gelistirmeye stratejik öncelik verdiklerini kaydetti.
“Ar-Ge temelli çözümler üretiyoruz” diyen Durusoy, sunlari söyledi:
“Son 4 yilda 50 ürün grubu için 165 ayri patent basvurumuzu yaptik ve 88 adet tasarim tescili aldik. Ar-Ge’ye yilda 40 milyon dolar civarinda bütçe ayiriyoruz. Ar-Ge çalismalarimizdan büyük basarilar da elde ediyoruz.”
“Sürdürülebilirlik için kurumsal yönetisim önemli”
Holding olarak, sürdürülebilirlik ve çevre bilinciyle hareket etmek, toplumsal ve ekolojik etkileri göz önünde bulundurarak is stratejileri olusturmak konusunda uzun vadeli taahhütlerinden bahseden Durusoy, çevre, sosyal ve kurumsal yönetisimden olusan ESG hakkinda yapilan konusmalarin genelde çevre ve sosyal etkileri üzerinden yapildigina dikkat çekti. Durusoy, “Ben kurumsal yönetisim tarafinin biraz gölgede kaldigini düsünüyorum. Kurumsal yönetisim çok önemli ve kurumlar, toplumlar, saglam ve oturmus bir kurumsal yönetisime sahip degilse çevresel ve sosyal konularda da kalici etkiler birakmasi çok zor. Kurumsal yönetisimden kastim; bir kurumun, toplumun nasil yönetildigine ve kontrol edildigine dair ilkeler, uygulamalar ve süreçler sistemi, kurumlarda, toplumlarda katilimcilik, seffaflik, sorumluluk alma, hesap verebilme, adalet, esit ise esit ücret, esit terfi, cinsiyet esitligi gibi temel ilkelerin benimsenmis ve bu ilkeler temelinde yönetiliyor olmasi lazim ki kurumlar sürdürülebilir olarak kalabilsin ve çevresel ve sosyal konularda katki saglayabilsin” dedi.
Haftada 4 gün çalisma sistemiyle örnek oldu
Grup sirketlerinden Aksa Akrilik, bir ilke imza atarak haftada 4 gün çalisma sistemine geçen ve bunu kalici hale getiren ilk sirketlerden oldu. Göksin Durusoy, isveren markasi olarak bir vizyon ortaya koyduklarini belirterek, “Çalisan memnuniyeti ve yetkin eleman saglama, en önemli konumuz. Kaynagimiz insan ve yetkin insan olmadan üretimi gerçeklestirmek mümkün degil. Yönetici olarak en önemli görevlerimizden biri yetkin insanlari sirketimize kazandirmak, onlari sirkette tutabilmek, egitmek ve gelecegin liderlerini saglamak. Bu dogrultuda Aksa Akrilik geçen yil nisan ayinda 3 aylik deneme sürecinden sonra 4 gün çalisma sistemini kalici hale getirdi. Genel anlamda olumlu geçen sürecimizin etkilerini yakindan takip ediyoruz. Ayni kampüs içindeki diger grup sirketimiz Akkim de ayni sistemle çalismaya geçti. Bunun gibi motivasyon artirici, gelecegin is yasaminda fark olusturacak yenilikçi uygulamalarla, genç yetenekler için isveren markasi olma konumumuzu güçlendiriyor ve yetenekli profesyonellerin sirketlerimize olan ilgisini artiriyoruz. Gençlerimiz için ekonomik imkanlari iyilestirmeli, refah saglayan çalisma kosullari insa etmeliyiz” seklinde konustu.
