Mayis Kari Anzer Bali'nin Üretimine Yarayacak

Rize’nin Ikizdere ilçesine bagli Anzer Yaylasi’na Mayis ayinda yagan karin dünyaca ünlü Anzer Bali üretimine de olumlu yansiyacagi belirtildi.

Mayis Kari Anzer Bali'nin Üretimine Yarayacak
Rize’nin Ikizdere Ilçesi’ne bagli Anzer Yaylasi’na geçtigimiz günlerde kar yagdi. Yagan kar yaylanin dünyaca ünlü bali olan Anzer Bali’ni akillara getirdi. Sifa olarak bilinen ve satisi noktasinda hastalara öncelik taninan bal üretiminin kardan etkilenip etkilenmeyecegi merak konusu oldu. 40’i endemik olmak üzere 400’ü askin çiçek türünün oldugu 2 bin 300 rakimdaki Anzer Yaylasi’nda mevsim sartlari degisince balinda tehlikeye girme ihtimali hem üreticileri hem de tüketicileri korkuturken, Anzer Balliköy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Muzaffer Deniz Mayis ayinda Anzer’e yagan karin Anzer Bali’na zarari olmayacagini, hatta topragin islanmasi nedeniyle çiçeklerin daha fazla açmasini saglayacagini söyledi.



Yeni bal sezonunun Anzerli aricilar için verimli geçecegini düsündüklerinin altini çizen Deniz “2 gün önce Rize’nin yüksek kesimli yaylalarina ve bunlardan bir tanesi olan Anzer Yaylasi’na kar yagdi. Sezon itibariyle yagan bu karin Anzer bali üretimine zararli etkisi olacagini düsünmüyoruz. Zaten çiçekler daha açmamis. Ot ve çimenlerin büyümeleri daha yeni basladi.

Bunun faydasi olacagini düsünüyoruz. Topragin tekrar islanmasi çiçeklerin daha fazla açmasina sebep olacaginin kanaatindeyiz. Mayis sonu itibariyle aricilarimiz kovanlarini tasiyacaklar. Yeni sezonun bal hasat dönemi Agustos ayinin 15 ile 20’si olmasi nedeniyle bu zaman zarfinda degisken olacaktir. Suan da sezon itibariyle gözlemledigimiz yeni sezonun verimli geçecegi yönündedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA