Kafatasi Ameliyatindan 5 Bin Yil Sonra Yapilan Saglik Zirvesi

Samsun’da 5 bin yil öncesine ait kafatasi ameliyatindan esinlenerek adini alan ’Ikiztepe Saglik Zirvesi’, yogun katilimla basladi. 200’ün üzerinde yabanci alim heyetinin katildigi Ikiztepe Saglik Zirvesi’nde Türk saglik sektörü de görücüye çikti.

Kafatasi Ameliyatindan 5 Bin Yil Sonra Yapilan Saglik Zirvesi
Samsun’da 3 gün sürecek ’2. Uluslararasi Ikiztepe Saglik Zirvesi’ bir otelde düzenlendi.

Yerli ve yabanci saglik kuruluslarinin yogun ilgi gösterdigi zirvenin açilisi yapildi. Açilis töreninde sirasiyla konusan ASKON Samsun Sube Baskani Ahmet Alp Dogru, Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yetkin Bulut, SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydin, Samsun Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Nihat Soguk, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ve Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, zirvenin saglik sektörü ve saglik turizmine olumlu katkilar sunmasi temennisinde bulundu.

Zirvenin Samsun ve Türkiye açisindan saglik sektörü alaninda çok önemli oldugunu ifade eden Samsun Valisi Orhan Tavli, “Onur, gurur ve coskuyla kutladigimiz bu önemli haftada Milli Mücadele’nin sehri Samsun’umuzda Uluslararasi Ikiztepe Saglik Zirvesi’nin düzenlenmesini anlamli buluyorum. Ben kendi adima burada yapilan sunumlardan, konusmalardan faydalandim. Ben özellikle Samsun’umuzda egitimden sagliga, altyapidan kültür ve turizme her alanda verdikleri desteklerden dolayi Saygideger Cumhurbaskanimiz basta olmak üzere Cumhurbaskanligi kabinesinin çok kiymetli bakanlarimiza, Samsun milletvekillerimize özellikle sükranlarimi, tesekkürlerimi huzurlariniza ifade etmek istiyorum. Çünkü saglikta yapilan degisim ve dönüsüm merkezi hükümetimizin Samsun’a verdigi güç ve öncelikle hayata geçti. Özellikle saglik sektöründe çalisan hekimlerimize, yardimci personelimize ve insan sagligini o güzel kalpleriyle yürekleriyle saran tüm saglik çalisanlarina huzurlariniza sükranlarimi sunuyorum” dedi.



Aksoy: “Mal ihracatinda 256 milyar TL, hizmet ihracatinda ise 102 milyar dolar seviyesine geldik”

Türkiye’nin yaptigi çalismalar ile son yillarda özellikle mal ihracatinda önemli bir seviyeye geldiginin altini çizen Ticaret Bakanligi Hizmet Ihracati Daire Baskani Tarik Aksoy, “Bildiginiz üzere ülkemiz 1980’li yillardan itibaren ihracata dayali bir büyüme, iktisadi büyüme modeli benimsedi ve bu anlamda da ihracat ülkemizin ekonomik sürdürülebilirligi anlaminda en önemli konulardan birisi. Özellikle 2023 yilinda mal ihracatinda 256 milyar dolarlik bir seviyeye geldigimizi görüyoruz. Hizmet ihracatinda ise 102 milyar dolarlik bir ihracat yaptigimizi görüyoruz. Tabii bunlar nominal degerler. Nominal degerlerin ötesinde bakmamiz gereken dünyadaki pastadan pazardan aldigimiz paydir. Buna baktigimiz zaman da mal ihracatinda küresel pazardan yüzde 1,1 pay aldigimizi görüyoruz. Hizmet ihracatina baktigimizda ise yüzde 1,3 pay aldigimizi görüyoruz. 1980’lerden itibaren yaklasik 40 yillik süreçteki çalismalarin neticesinde özellikle son yillarda mal ihracatinda yüzde 0,80-0,90’lik seviyelerden yüzde 1’lik seviyeye geldigimizi düsündügümüz zaman sadece 10 yillik bir süreçte yapilan çalismalar neticesinde mal ihracatiyla hemen hemen dünyadan ayni payi aliyor olmamiz hizmet ihracatinin ülkemiz için ne kadar önemli, ülkemizin bu konuda ne kadar potansiyel oldugunu gösteriyor” dedi.



Rektör Ünal: “Zirve, tedavi ve saglik gereksinimlerinin maliyetinin düsürülmesi açisindan önemli”

Yaslanan dünyada saglik alanindaki gereksinimlerin ve ihtiyaçlarinin maliyetinin düsürülmesi için yapilan çalismalari desteklediklerini vurgulayan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bugün Ikiztepe’yi sembollestiren cerrahi müdahaleler bugün bizim gurur kaynagimiz. Bu topraklarda yapilmis ve onlarin üzerinden de bu degeri sürdürmek istiyoruz. Ancak bunu sürdürebilmek için bunun AR-GE’sinin iskalanmamasi gerektigini, her halükarda yönetilmesi, yürütülmesi gerektigini düsünüyorum. Dünya yaslaniyor, hepimiz yaslaniyoruz. Birey olarak yaslaniyoruz ama ayni zamanda dünya da yaslaniyor. Dünya fiziki olarak da yaslaniyor. Sadece insan yasi itibariyle degil yaslandiginda bu müdahale biraz daha zorunlu hale geliyor. Yani buradaki bugünkü zirve açisindan baktigimizda saglik harcamalarinin hizli bir sekilde artacagi anlamina geliyor. Ama dünyadaki yapilanmayi da dikkate aldigimizda yani örgütlenmeyi devletler, bloklar bu örgütlenmeyi de dikkate aldigimizda aslinda zirvenin önemi burada ortaya çikiyor. Zirvenin yaptigi sey dogrudan üretenler, en azindan bir elde tüketen, bir elde tasiyan buradaki olusumlari bir araya getirmesi, özellikle de dünya üzerinde hakim olan, kendi ürettikleri marka, ürettikleri algi disinda hiçbir seyin kullanimina, hiçbir seyin gün yüzüne çikmasina izin vermeyen, biraz da örgütlü ve ideolojik yapilanma karsisinda bu zirvenin çok önemli bir anlami var. Bu zirve bulusturuyor. Bu zirve aslinda artan saglik gereksinimi, tedavi ve benzeri gereksinimlerin maliyetini düsürmesi açisindan son derece önemli” diye konustu.

Programda konusan ASKON Genel Baskani Orhan Aydin ise “Türkiye insallah bugün saglik sektöründe de Türkiye’nin ülkenin dünyanin en önemli pazarlarindan biri olacak ve Samsun’da süphesiz ki Türkiye’de bu isi en önde tasiyan, flama tasiyan sehri olacaktir. Bugün gelinen noktada 200’ün üzerinde dünyadan yabanci hem alim heyetlerinin hem de yabanci bugün iste 3 gün boyunca sürecek yabanci misyonerlerin burada bu alandaki konusmalarini yapacagini görüyoruz. 2023 yilina bakildiginda 404 tane yatirim tesvik belgesi ile birlikte toplam 2023 yilinda sadece 62 milyar TL’lik bir yatirim yapildi Türkiye’de. Bu yatirimlarin da beraberinde dogal olarak meyvesinin 11 binin üzerinde istihdama direkt katkisinin oldugunu görmekteyiz. Bu ekosistemin, bugün hayalini kurmus oldugumuz ilk 10 ekonomi arasinda hayalini gördügümüz Türkiye’nin insallah saglik alanindaki yapilacak bu ihracatlar ile birlikte bizim ivme alacagimiz, vitesi artiracagimiza olan inancimiz tam” ifadelerini kullandi.

Açilisin ardindan katilimcilar, otel içerisinde stant kuran saglik kuruluslarinin temsilcilerinden bilgiler alarak, ürünlerini incelediler.

Ikiztepe Saglik Zirvesi 18 Mayis Cumartesi günü sona erecek.
Kaynak: İHA