Ugur Yilmaz Açiklamasi 'Herkes Turizmden Iki Ayda Zengin Olmanin Pesinde'

Trabzon’da turizm acentesi sahibi Ugur Yilmaz, Ortadogulu turistlere karsi ön yargilarin ortadan kalkmasi gerektigini belirterek herkesin turizmden iki ayda zengin olma pesinde oldugunu söyledi. Yilmaz, bölgeye 12 ay boyunca turist getiren acente olarak alternatifler alanlarin sayisinin artmasi gerektigine dikkat çekti.

Ugur Yilmaz Açiklamasi 'Herkes Turizmden Iki Ayda Zengin Olmanin Pesinde'
Yolcu Elmas Turizm Acentesi sahibi Ugur Yilmaz, Trabzon’da geçtigimiz sezon 1 milyon 250 bin Arap turist geldigini belirterek "Bölgemizde Arap turistlere karsi bir ön yargi var. Her toplumun iyisi-kötüsü var. Avrupa’da olsun bizim ülkemizde olsun iyi-kötü var. Bu ön yargiyi ortadan kaldirmamiz gerekiyor. Arap turistlerin bakkalindan, manavina, terzisinden, ayakkabi boyacisina kadar herkese faydasi var. Esnafimiz bu turistlerin gelmesini bekliyor ama maalesef ön yargiyla bakanlar var. Bunu asabilirsek Trabzon ve bölge olarak daha iyi gidecegimize inaniyorum" dedi.

"Ülkemize gelen turistler çölde yasamiyor" diyen Ugur Yilmaz, "Uzungöl, Sümela ve yaylalarimiz var. Insanlar sunu anlamasinlar ülkemize gelen Ortadogulu turistler çölde yasamiyorlar. Onlarda da yesillik var, doga var. deniz de var. Bizim ailelerimizin kaçinda pasaport var. Ama onlarin çocuklari dogdugu gibi pasaport çikartiyorlar. Bizden geride degiller aksine ilerdeler. Trabzon’da ne fabrika var ne de gelismis bir sanayiye sahibiz. Trabzonspor’dan baska sosyal diyebilecegimiz bir ilgi odagimiz yok. Bizim kesinlikle ve kesinlikle turizme ihtiyacimiz var. Geçtigimiz sene Trabzon’a 41 tane direk uçus vardi. Haziran 15 ile Agustos 15 arasina sikisiyorlar. Bunun nedeni okul tatilleri olmasi. O nedenle bu aylara sikisiyor büyük aileler. Acente olarak 12 ay çalisiyoruz. Bölgeye Arap turist getiriyoruz. Insanlarimiz suna bakiyor "2 ay Arap turizmi var iki ayda ne kazanabilirsek’ mantigiyla gidiyorlar. Herkes iki ayda zengin olmanin pesinde. Böyle bir dünya yok. Geçtigimiz sene 1000 dolara kadar çikan otel fiyatlari, 30 bin TL’ye kadar çikan yemek fiyatlari vardi. Bunlara hepimiz sahit olduk. Iki ay içinde bunu gören insanlar diger aylarda gelmek istemiyor. Avrupa’ya kaçiyor veya baska bir yere gidiyor. Gürcistan’a kayan müsterilerim var. Ben oraya çalismiyordum ama bu sene mecbur kaldim. Trabzon’u benden daha iyi bilen müsterilerim var. Sürekli geliyor o yüzden geldiginde farkli yerler görmek istiyor. Bunu saglamak lazim. Turizm demek zaten her yil yenilenmektir. Rize’de çay bardagi yaptilar çok ilgi çekiyor. Yomra’da uçaktan yapilan pide salonu ilgi çekiyor. Bize bu tarz yerler lazim" ifadelerini kullandi.

"Düzelmezsek bu insanlari kaçiracagiz"

Ugur Yilmaz, ön yargilardan ve uygulanan fahis fiyat politikalari nedeniyle Arap turistleri kaçirabileceklerine dikkat çekerek "Biz Ortadogu’daki turistleri buraya daha çok nasil getirebiliriz düsüncesiyle hareket ediyoruz. Biz burada iyi bir fiyat politikasi izlersek biz yilin 12 ayi burada turizmi canlandiririz. Restoranlardaki yeme-içmeden alinan komisyona karsiyim. Insanlarin yedigi yemekten komisyon alinmasi bana tuhaf geliyor. Bu mantikla turizmi gelistiremeyiz. Geçtigimiz sene Uzungöl’de 10-15 gün bir denetleme yapildi. Bunun sürekli olmasi lazim. Turistlerin hizmet aldiklari alanlarda sürekli denetlenmeli. Yanlis hizmet verenler var. Kara düzen gidiyoruz. Sektör ve bölge zarar görüyor. Ehil insanlarin olmasi lazim. Uzungöl’de 2+1 odaya 800 dolar fiyat veriyorlar. Altindan mi kapli ben anlamiyorum" diye konustu.

Turizm sezonunun Agustos 15’de bitmedigini sadece gelen turist sayisinin azaldigini da belirten Yilmaz, "Eylül, Ekim ve Kasim aylari olmak üzere kisinda gelen turistler var. Kari çok seviyorlar. Devamli biz Ortadogu’dan turist getiriyoruz. Yil boyunca biz acente olarak 7 bin 500 civari aile getiriyoruz. 10 Bin oldugu dönemlerde oldu. Trabzon’da bir lunaparkimiz bile yok. Geçen sene sahil yapildi. Yürüyüs yerleri düzenlendi.

Boztepe yapildi. Akvaryum yapildi. Trabzon’da bunlarin sayisinin artmasi gerekiyor. Sosyal faaliyetlerin daha aktif sekilde olabilecegi alanlarin olusturulmasi gerekiyor. Bir lunapark yapamadik Trabzon’a bunu sadece Arap turizmi olarak söylemiyorum" seklinde konustu.



"Yerli ve yabanci turistleri bir kusun iki kanadi gibi düsünmeliyiz"

Bölgemizde yerli ve yabanci turist ayrimi yapilmamasi gerektigine de vurgu yapan Yilmaz, sunlari söyledi:

"Yerli ve yabanci turistleri bir kusun iki kanadi gibi düsünürsek turizmi bölgede uçurabiliriz. Ama yanlisliklar devam ediyor. Besikdüzü’ndeki teleferikler bizim Arap turistlerimiz için ziyaret listesine koydugumuz bir yer. Yerliye ayri yabanciya ayri fiyat uygulamasi yapiliyor. Bunu merak ettim ve gidip sordum. Yabancilar maaslarini dolarla aliyormus, bizimkiler ise TL aliyormus cevabini aldim. Böyle bir sey olabilir mi ? Yurt disinda ise böyle bir seyle karsilasma imkaniniz yok. Herkese ayni fiyat uygulaniyor. bir kanadin yarali olmasi, kara düzen gitmesiyle turizmi biz burada uçuramayiz. Bu turizme zarar veriyor. Ilimize zarar veriyor."

"Bize bir sey soran yok"

Bölgeye turist çekebilmek için neler yapilmasi gerektigi noktasinda bir çok ülkeye tanitimlara ve toplantilara katildiklarini belirten Yilmaz, " Acente olarak bir çok ülkede turist getiriyoruz ama bir gün gelip te bize ’Neler istiyorsunuz? Buraya gelen turistlerin buradan beklentisi nedir ? Ne yapabiliriz?’ diyen birine rastlamadim. Yönetim bazinda eksiklerimiz var. Trabzon’a nasil daha çok insan getirebiliriz noktasinda fikrimizi alan yok. Biz hiç kimseden para istemiyoruz. ’Ne gibi farkliliklar yapilabilir, alternatif neler üretebiliriz?’ denilsin istiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA