Trump'in Eski Avukati Michael Cohen 'Sus Payi' Davasinda Ifade Vermeyi Sürdürdü

Eski ABD Baskani Donald Trump’a yönelik “sus payi” davasinda ifade vermeyi sürdüren Trump’in eski avukati Michael Cohen, "Trump için yalan söylemek, bir amaç ugruna insanlara zorbalik yapmak gibi yapmamam gereken seyleri yaptigim için pismanim” dedi.

Eski ABD Baskani Donald Trump’in iliski yasadigi yetiskin film oyuncusu Stormy Daniels’a 2016 baskanlik seçimleri sirasinda "sus payi" ödeme suçlamasiyla yargilandigi davaya New York’taki Manhattan Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme, bugünkü durusmada Trump’in o dönemki sag kolu olarak da bilinen eski avukati Michael Cohen’in çapraz sorgusunu sürdürdü. Trump’in avukati Todd Blanche, Michael Cohen’in müvekkili hakkinda yazdigi iki kitapta kendisini "is bitirici" olarak tanimladigini hatirlatarak, “Mahvettiginiz isleri mi bitiriyordunuz?” diye sordu. Cohen ise “Hayir” yaniti verdi. Sorular üzerine Trump hakkinda yazdigi 2 kitaptan bahseden Cohen, yayinlardan 3,4 milyon dolar kazandigini söyledi.

Cohen, Blanche’in "Söhretin sizi motive ettigini söylemek dogru olur mu?" seklindeki sorusu karsisinda ise "Hayir. Bunun dogru oldugunu sanmiyorum" ifadelerini kullandi. Öte yandan, sosyal medya platformu TikTok üzerinden yaptigi yayinlardan para kazandigini dogrulayan Cohen, bu yayinlarda haftanin 6 günü Trump hakkinda konustugunu ifade etti.

“Trump kültüne diz çökmüstüm”

Kendisi ile çalistigi dönemde Trump’a büyük hayranlik duydugunu belirten Cohen, "O zamanlar Donald Trump kültüne diz çökmüstüm. Yalan söylemiyordum, böyle hissediyordum" dedi.

Önceden Trump’in ailesini ikinci ailesi olarak tanimlayip tanimlamadigi sorusuna "Dogru" yanitini veren Cohen, “Trump için kursun bile yiyebilirim” ifadesinin kendisine ait oldugunu da kabul etti. Trump’in yani sira onun aile üyelerinin avukatligini da yaptigini söyleyen Cohen, 2018 yilinda ise Trump ile ilgili olumlu fikirlerinin degistigini belirtti.

Cohen, Trump’in bu davada mahkum edilmesini isteyip istemedigi sorusuna "elbette" yanitini verdi.

“Trump için ahlaki degerlerden taviz verdim”

Cohen’e Trump ile geçmisteki iliskisinden pismanlik duyup duymadigi da soruldu. "Trump için yalan söylemek, bir amaç ugruna insanlara zorbalik yapmak gibi yapmamam gereken seyleri yaptigim için pismanim” diyen Cohen, Trump Organization sirketi ile çalistigi için ise pisman olmadigini vurguladi. Cohen, "Daha önce de ifade ettigim gibi, çok ilginç ve harika zamanlar geçirdik. Ancak sadakatimi korumak ve Trump’in yapmami istedigi seyleri yapmak için ahlaki degerlerden taviz verdim ve ailemle birlikte bunun cezasini çektim" seklinde konustu.

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Johnson’dan Trump’a destek

Durusmanin bir bölümünü izleyen ABD Temsilciler Meclisi Baskani Cumhuriyetçi Mike Johnson ise, mahkeme çikisinda yaptigi açiklamada Trump’a destek verdi. Davanin "siyasi" oldugunu savunan Johnson, "Seçimlere 6 ay kaldi. Ülke genelinde bu suçlamalari simdi yöneltmelerinin nedeni bu” dedi.

Michael Cohen’in durusmada verdigi ifadeleri dinledigini kaydeden Johnson, Cohen için “Sahsi intikam duygusuyla burada olan biri" ifadelerini kullandi.

Hapis cezasi alma ihtimali bulunuyor

Kamuoyunda “sus payi” davasi olarak da bilinen davada Trump, iliski yasadigi müstehcen film oyuncusu Stormy Daniels’e 2016 baskanlik seçimleri öncesinde “sus payi” ödemek ve ödemeyi örtbas etmek için resmi kayitlarda tahrifat yapmakla suçlaniyor. Trump’in ABD tarihinde bir ceza davasinda yargilanan ilk eski ABD Baskani olmasi nedeniyle önem tasiyan dava sonunda Trump’in 4 yila kadar hapis cezasi alabilecegi belirtiliyor.
Kaynak: İHA