Polonya Basbakani Tusk Açiklamasi 'Polonya Hiçbir Siginmaciyi Kabul Etmeyecek, Para Da Ödemeyecek'

Polonya Basbakani Donald Tusk ülkesinin yüzbinlerce Ukrayna ve Belaruslu siginmaci aldigini belirterek AB Göç ve Iltica Anlasmasi kapsaminda hiçbir siginmaciyi kabul etmeyeceklerini, buna karsilik para da ödemeyeceklerini söyledi.

Polonya Basbakani Tusk Açiklamasi 'Polonya Hiçbir Siginmaciyi Kabul Etmeyecek, Para Da Ödemeyecek'
Polonya Basbakani Donald Tusk Avrupa Birligi (AB) Konseyi’nin yeni Göç ve Iltica Anlasmasi’ni onaylamasinin ardindan yaptigi açiklamada ülkesinin bu kapsamda hiçbir siginmaciyi kabul etmeyecegini söyledi.

Kabine toplantisi sonrasi düzenledigi basin toplantisinda konusan Basbakan Donald Tusk simdiye kadar Belaruslu siginmacilarin yani sira savas nedeniyle yüzbinlerce Ukraynali siginmaci aldiklarini belirterek, anlasmada yer alan siginmaci kabul edilmemesi durumunda 20 bin Euro ödenmesi hükmünü de uygulamayacaklarini ifade etti.

Tusk, "AB bize göçmen kotasini dayatamayacaktir. Hiçbir göçmeni almak zorunda olmayacagiz, hiçbir sey için para ödemeyecegiz. Ancak yüzbinlerce göçmeni agirladigimiz için AB’den mali destek almayi sürdürecegiz" seklinde konustu.

AB’den Polonya’nin dogu sinirinda görev yapan asker ve sinir muhafizlarinin donatilmasi için gerekli fon akisinin da devam edecegini belirten Donald Tusk, göç baskisinin Rusya ve Belarus tarafindan yönlendirildigini, bunun halklarin göçü degil, Polonya ve Avrupa’yi istikrarsizlastirmak için bir hibrit savasi oldugunu söyledi.



Göç ve Iltica Anlasmasi ne içeriyor?

Düzensiz göçün önlenmesi amaciyla yeni önlemler içeren Göç ve Iltica Anlasmasi bugün AB Konseyi tarafindan kabul edildi. Yalnizca Polonya, Macaristan ve Slovakya’nin aleyhte oy kullandigi yasa AB’ye yasa disi göçle girisin yogun oldugu Yunanistan, Italya, Ispanya’daki siginmaci yükünü azaltmak için tüm AB üyesi ülkeler için dayanisma mekanizmasini zorunlu kiliyor. Buna göre AB ülkeleri nüfus ve ekonomilerine göre kendileri için belirlenen sayida siginmaci kabul edecek, siginmaci almayi reddeden ülkeler ise her bir siginmaci basina 20 bin Euro ödeyecek. 2026 yilinda yürürlüge girecek yasa ayrica siginmacilarin basvurularinin hizli sekilde sonuçlandirilmasi, basvurusu kabul edilmeyenlerin hizlica ülkelerine geri gönderilmesi gibi bir dizi düzenlemeyi de içeriyor.
Kaynak: İHA