Organik Çilek Üretiminin Merkezi Hüyük'te Baslangiç Fiyatlari Üreticileri Memnun Etmedi

Türkiye’nin çilek üretiminde önde gelen merkezlerinden Konya’nin Hüyük ilçesinde yaz dönemi yaklasirken yetistirilen organik çilegin baslangiç fiyatlari üreticiyi memnun etmedi.

Organik Çilek Üretiminin Merkezi Hüyük'te Baslangiç Fiyatlari Üreticileri Memnun Etmedi
Ilçede bu yil mevsim sartlari dolayisiyla çilek üretimi önceki yillara göre daha erken basladi.

Üretimdeki bolluk üreticiyi sevindirirken, alim fiyatlari ise henüz beklentileri karsilamadi. Ilçeden yurt içinin yani sira dis pazarlara da ihraç edilen cografi isaret tescil belgeli Hüyük çilegi yüksek aromasi nedeniyle tercih ediliyor. Ürün sofralik olarak marketlerde yerini almaya baslarken, fabrikalara da gönderiliyor. Fabrikalara gönderilen küçük çilekler kilosu 20 liradan alici bulurken, sofralik olan daha irileri ise 35-40 lira arasinda degisen fiyatlardan satiliyor.

"Fiyatlarin daha da yükselmesini bekliyoruz"

Hüyük’te çilek üretimi yapan Sabit Altinyazar, üç farkli cinste üretim yaptigini anlatarak ilçede yetistirilen organik çilegin hem iç pazar hem de dis ülkelere gönderildigini aktardi. Kendisinin de 20 dekarlik bir alanda çilek yetistiriciligi yaptigini vurgulayan Altinyazar, üretimin baslamasi ile birlikte baslangiç fiyatlarinin makul oldugunu ancak beklentilerinin altinda kaldigini dile getirdi. Beklentilerinin artan maliyetler nedeniyle daha yüksek oldugunun altini çizen Altinyazar, Türkiye’deki diger bölgelerde önümüzdeki haftalarda çilek üretiminin azalmasiyla Hüyük çileginin gerçek degerini bulacagina inandigini belirterek, “Fiyatlarin daha da yükselmesini bekliyoruz. Su anda benim bahçemdeki ürünümden bu yil için 40-45 ton civarinda bir rekolte beklentim var” dedi.

Çilek üreticisi Neslihan Çetin ise çilek yetistiriciliginin zor olmasina ragmen karsiligini yeterince alamadiklarini savundu. Çetin, “Aracilar arada para yiyor. Su an ki fiyatlar bekledigimiz fiyatlar degil. Böyle giderse birakacagiz. Çünkü emegimizin karsiligini alamamaya basladik. 12 yildir bu isi yapiyorum ama iki yildir çöp ettiler çilegi. Oysa son iki yila kadar güzeldi, iyi gelirler elde ediyorduk” ifadelerini kullandi.

Çilek üreticisi Ahmet Çetin ise, son dönemde maliyetlerin arttigini kaydetti.

Çetin “Her sey pahalandi ama çilek fiyatlari yerinde sayiyor. Bu kadar çalismaya, bu kadar emege bu fiyatlar kurtarmiyor. Çilek üretimi öylesine kolay olmuyor. Sadece gündüz degil, gece de çalisiyor, sulamasini yapiyoruz. Bu kadar emege, bu fiyatlar bizlere de yazik” diye konustu.

Kaynak: İHA