Fabrika Gibi Lisede Ari Gibi Çalisan Ögrenciler Atik Malzemelerden Ahsap Esyalar Üretiyorlar

Bayburt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya ve Iç Mekan Tasarim Bölümü ögrencileri, atik malzemeleri geri dönüstürerek üretim yapiyorlar. Fabrika gibi lisede ari gibi çalisan ögrenciler hem üretiyorlar, hem kazaniyorlar, hem de ekonomiye katki sagliyorlar.

Fabrika Gibi Lisede Ari Gibi Çalisan Ögrenciler Atik Malzemelerden Ahsap Esyalar Üretiyorlar
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca baslatilan ’Sifir Atik’ projesi çerçevesinde atik malzemeleri geri dönüstüren ögrenciler, çalisma masasi, çitler, elbise dolaplari, sehpalar, kitaplik gibi esyalar üretiyorlar. Ögrencilerin ürettikleri esyalar ise kurumlarda masa, sandalye, sehpa olarak kullanima hazir hale getiriliyor.

Ögrenciler hem üretiyorlar hem de kazaniyorlar

Paketlenmis malzemeleri tasimakta kullanilan tahta paletleri atmayip, geri dönüsüme kazandiran ögrenciler atölyede hem çalisiyorlar, hem de ürettikleri ürünler sonucunda gelir elde ediyorlar. Adeta bir fabrika gibi islerin yürütüldügü okulda, ögrenciler hem ekonomiye katki sagliyorlar, hem de cep harçliklarini çikariyorlar.

Elbise dolabinda olmasi gereken tüm ince detaylari düsünerek kullanima hazir gardirop üreten ögrencilerden Yusuf Yazici, "Bu gördügünüz gardirobu arkadaslarimizla hep birlikte yaptik. Ilk önce atölyemizdeki daire testere makinesinde kesimler yaptik daha sonra pvc bantlama makinesinde güzelce bantladik. Gardirobun her detayini düsündük, askiliklar, kravatliklar için bölmeler yaptik. Dolabin çekmecelerini santim santim ölçtük. Sürgü kapaklari takildiktan sonra kullanima hazir olacak" dedi.

Okullardaki eski siralar sehpaya dönüstü

Okullardaki eski siralardan geri dönüsümle sehpa ürettiklerini belirten Mobilya ve Iç Mekan Tasarim Bölümü ögretmeni Ramazan Sahin, "Bu görmüs oldugunuz sehpa ürünümüzü okullardan kalan eski siralardan yaptik. Ilk etapta gerekli dönüsümlerini, temizligini gerçeklestirdik. Kündekari motiflerini sehpamiza isledik. Üzerine renklendirici islemi yapilmis, tamamen geri dönüsüm ürünüdür. Atik, çöp olacak bir malzemelerden her yerde kullanilabilecek sehpa ürettik" diyerek konustu.

Hem el becerilerini gelistiriyorlar hem de ekonomiye katki sagliyorlar

Ögrencilerin üreterek el becerilerini gelistirdigini, bununla da sinirli kalmayip kendi paralarini kazandigini belirten Okul Müdürü Rikap Cemil Kurt, okuldaki çalismalarla ülke ekonomisine de katki saglandigini ifade etti.

Çesitli geri dönüsüm malzemelerinin ögrencilerin elinde sekillendigini kaydeden Kurt, "Cumhurbaskanimizin esi Emine Erdogan’in Sifir Atik Projesi ile ilgili Türkiye genelindeki etkin çalismalarina okulumuzda katki saglamaktadir. Okulumuz ögrencileri demir, palet, agaç, kagit gibi çesitli atiklari okulumuza kazandirarak okulumuzda geri dönüsüm etkinlikleri içerisinde çalismalar yürütüyorlar. Okulumuz ögrencileri bu çalismalar neticesinde döner sermayeden de destek aliyorlar. Ögrencilerimiz el becerilerini gelistirirken, ülke ekonomisine de katki sagliyorlar. Sifir Atik Proje yarismalarina katilan ögrencilerimiz, Ankara’da Bayburt’u temsil etmektedirler. Bunun disinda okulumuzda üretime saglayacak projelerimiz mevcut. Bunlardan bir tanesi de seramizdir. Seramizla ilgili çalismalari da arkadaslarimiz yakinen takip ediyorlar" seklinde konustu.

Kaynak: İHA