Estonya Cumhurbaskani Güvenlik Danismani Roll Açiklamasi 'Estonya, Ukrayna'ya Asker Göndermeyi Tartisiyor'

Estonya Cumhurbaskani Güvenlik Danismani Madis Roll ülkesinin cephe gerisindeki görevleri devralmak üzere Ukrayna’nin batisina asker göndermeyi ciddi sekilde tartistigini söyledi.

Estonya Cumhurbaskani Güvenlik Danismani Madis Roll politika, strateji ve güvenlik teknolojileri alaninda yayin yapan "Breaking Defense" isimli internet portalina yaptigi açiklamada ülkesinin Ukraynali askerlerden dogrudan savasla ilgili olmayan, cephe gerisindeki görevleri devralmak üzere Ukrayna’nin batisina asker göndermeyi ciddi sekilde tartistigini söyledi.

Madis Roll hükümetin böylesi bir hamleyi analiz etmekte oldugunu belirterek, "Estonya esasinda bunu NATO misyonunun bir parçasi olarak yapmayi tercih ederdi" seklinde konustu.

Konuya iliskin tartismalarin devam ettigini ifade eden Cumhurbaskani Güvenlik Danismani Roll, "Her ihtimali göz önünde bulundurmaliyiz. Neler yapabilecegimiz konusunda kendimizi sinirlamamaliyiz" dedi.

"Rusya’nin tepkisini düsünseydik Ukrayna’ya hiçbir sey yollayamazdik"

Litvanya Basbakani Ingrida Simonyte de geçtigimiz hafta ülkesinin egitim misyonu kapsaminda Ukrayna’ya asker göndermeye açik oldugunu söylemisti. Böylesi bir adimin Rusya tarafindan provokasyon olarak degerlendirilecegini de kabul eden Litvanya Basbakani Simonyte, "Eger Rusya’nin tepkisini düsünecek olsaydik Ukrayna’ya hiçbir sey yollayamazdik. Iki günde bir birilerinin nükleer silahla saldiriya ugrayacagini duymaktayiz" açiklamasinda bulunmustu. Hükümetin bu teklifi daha sonra Litvanya parlamentosu tarafindan kabul edildi ancak Kiev yönetimi Litvanya’dan simdiye kadar bu konuda bir yardim talep etmedi.
Kaynak: İHA