Esi 'Kalp Affetmez' Deyince Solugu Kalp Doktorunda Aldi

Izmir’de son 14 yil içinde çok ciddi saglik sorunlari yasayan emekli ögretmen Musa Akkaya (67), baypas ameliyati sonrasi üçüncü hayatina basladigini söyledi.

Esi 'Kalp Affetmez' Deyince Solugu Kalp Doktorunda Aldi
2010 yilinda karaciger nakliyle ikinci hayatina baslayan, hastaliklarina hipertansiyon ve sekeri ekleyen 67 yasindaki Musa Akkaya, tikali üç damar yüzünden bir kez daha ameliyat masasina yatti. Akkaya, "Doktorlarin sayesinde ikinci kez hayata tutunmus oldum" derken, Doç. Dr. Cüneyt Narin de, "Hastamiz karaciger nakilli oldugu için en küçük kesiyle meme alti baypas yaptik. Sifayla taburcu ettik" dedi.



Karaciger naklinden sonra 3’lü baypas

Ticaret lisesi muhasebe ögretmenliginden emekli 2 çocuk, 1 torun sahibi Musa Akkaya’ya 2010 yilinda siroz tanisi koyuldu. Nakil için Acibadem Kent Hastanesi Karaciger Nakli Bölümü’ne basvuran Akkaya, uygun verici olmadigi için kadavra listesine yazildi. 8 Nisan 2009’da hastalanan Akkaya’ya bir yil sonra bagis karaciger çikti. 21 Nisan 2010’da Prof. Dr. Murat Kiliç baskanligindaki ekip tarafindan nakil ameliyatina alindi. Akkaya, sifayla taburcu oldu. Doktorlarinin önerdigi diyete uyan, ilaçlarini ve kontrollerini aksatmayan Akkaya yillar içinde yeni hastaliklarla tanisti. Sah damarinda kireçlenme olan, 2017’de hipertansiyon, 2018’de seker nedeniyle hayatina yeni ilaçlar eklenen Akkaya bir ögretmen disipliniyle doktor kontrollerini düzenli yaptirdi. Akkaya, yaklasik bir buçuk ay önce gögsünde agri hissedince bir üniversite hastanesinde kardiyoloji uzmanina basvurdu. Doktorun istegi üzerine sanal anjiyo yaptirdi. Sonuçlar iç açici çikmayinca kateter anjiyo yaptirmasi istendi. Bunun üzerine Akkaya, karaciger naklinden sonra kasik fitigi ameliyati da oldugu Acibadem Kent Hastanesi’ne basvurdu. Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Mustafa Zungur tarafindan anjiyosu yapilan Akkaya’nin üç damarinin tikali oldugu, stentle açilmasinin mümkün olmadigi ortaya çikti, baypas önerildi. Akkaya baypas için basvurdugu Acibadem Kent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Cüneyt Narin’e 14 yil önce kadavradan karaciger nakli geçirdigini, hipertansiyon ve seker hastasi oldugunu, yani sira sah damarinda kireçlenme oldugunu anlatti. Doç. Dr. Narin bunun üzerine karaciger nakli ekibiyle bir degerlendirme yaptiklarini söyleyerek, "En küçük kesiden baypas yapilmasinin uygun olacagi konusunda hemfikir olduk" dedi.

Doç. Dr. Narin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Organ nakli, kanser, kalp ya da beyin ameliyati geçirmis hastalar karsilarina yine böylesine ciddi rahatsizlik ve ameliyat karari çiktiginda korkabiliyor, tedaviden uzaklasabiliyor. Bu da hayati risk olusturuyor. Oysa ameliyat karari alinmis bir hasta ameliyat öncesinde tüm hastaliklari ve tedavileri açisindan degerlendiriliyor. Hastamiz Musa Bey de karaciger nakilli bir hastaydi. Üstelik sekeri ve yüksek tansiyonu vardi. Nakilli oldugu için de bagisiklik sistemini baskilayici ilaçlar kullaniyordu. Sah damarinda kireçlenme vardi. Karaciger nakli ekibimizle degerlendirme yaptik. Meme alti baypas ameliyatinin bu hastamiz için en uygun yöntem olacagina karar verdik. Nitekim bu yöntemle üç damarini degistirdik. Karaciger nakil ekibimizden Uzm. Dr. Rasim Farajov hastamizi takip etti, ilaç düzenlemelerini yapti. Hastamizi saglikla taburcu ettik."

Öte yandan baypas sonrasi üçüncü hayatina basladigini belirten Akkaya, "14 yildir karaciger nakilli bir hastayim. Sonradan yeni hastaliklar da pesinden geldi. Gögüs agrim olunca esim Cemile, ‘kalp hata affetmez’ deyince solugu doktorda aldik, sonrasi malum. Nakilden sonra ikinci hayatima baslamistim. Simdi baypasli olarak üçüncü hayatima basladim. Mutlu bir aileyiz, yasamayi seviyorum. Yeni yasamim için doktorlarima çok tesekkür ediyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA