Dünya Ülkeleri Manisa Kirazini Tercih Ediyor

Kuzey Yarimküre’de ilk kiraz hasadinin yapildigi Manisa’da erkenci kirazlarin ardindan tüccarlar tarafindan bahçede 150-200 TL arasinda alinan Napolyon ve Salihli kirazlarinda da hasat basladi. Erkenci kirazlari çogunlukla Arap ülkelerine gönderen Manisa, Napolyon ve Salihli cinsi kirazlari Rusya, Polonya, Balkan ülkeleri ve Avrupa’nin farkli noktalarina ihraç etmeye basladi.

Dünya Ülkeleri Manisa Kirazini Tercih Ediyor
Kuzey Yarimküre’de ilk kiraz hasadinin yapildigi Manisa’nin Sehzadeler ilçesine bagli Sancaklibozköy Mahallesi’nde hasadi tamamlanan erkenci kirazlarin ardindan tüm dünyanin tercih ettigi Napolyon ve Salihli cinsi kirazlarda hasat basladi.

Rekolte geçtigimiz yila göre yüzde 50 olmasina ragmen fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü. Kiraz bahçesinden 150-200 TL arasinda ihracatçilar tarafindan alinan kirazlar özenle paketlenerek hem iç piyasaya hem de yurtdisi pazarina gönderiliyor. Manisa’nin önemli tarimsal ihraç kalemlerinden biri olan kiraz, özellikle iriligi, etli yapisi ve tadiyla aranan bir lezzet olarak özellikle Avrupa ülkeleri tarafindan büyük ragbet görüyor.

Sancaklibozköy Mahallesinde yillardir kiraz üreticiligi yapan Hüseyin Çimen, “Sancaklibozköy’de kiraz üreticisiyim. 2024 kiraz hasadimiz devam ediyor. Erkenci kirazlarimizi bitirdik. Simdi ihracat bölümüne geçtik. Salihli ve Napolyon cinsi kirazlarin hasadi basladi.

Üretime devam ediyoruz. Bu sene rekoltemiz düsük ama kalitemiz bol, hava sartlari da iyi gidiyor. Fiyatlarimiz da iyi gidiyor. Su an gayet memnunuz. Erkenci kirazda 15 günlük hasadimiz vardi onlar bitti. Uçak kargolarla gönderildi. Simdi normal ihracatimiza geçtik. Maliyetler yüksek ama fiyatlar bu sekilde giderse herhangi bir sikinti gözükmüyor. Geçen sene topladigimizin 3’te biri isçi maliyetine gidiyordu simdi 5’te bire düstü. Fiyat yüksek olsa da ihracat rakamlarimiz iyi gittigi için gayet memnunuz.” dedi.

Kirazin nabzinin attigi ve çok sayida tüccarin faaliyet gösterdigi Sancaklibozköy Kiraz Pazarinda basta kiraz olmak üzere bölgede yetisen meyve alimlarin yapan ve ihracat eden Tüccar Birol Aydogdu, “Burada iç piyasa ve ihracat agirlikli olarak bulunan tüccarlarimiz günlük hasat edilen kirazlari almakta. Salihli ve Napolyon cinsi kirazlarimiz basta olmak üzere bu bölgede kiraz hasadi devam ediyor. Genellikle Almanya, Rusya ve Polonya basta olmak üzere Avrupa’nin birçok ülkesine ihracatimiz devam ediyor. Su anda fiyatlarimiz 150-200 TL arasinda üreticiden kirazi aliyoruz. Hem ilk kiraz hasadinin yapildigi yer olmasi, hem de kirazin etli ve dolgun olmasi, kalibresinin büyük olmasi nedeniyle bu bölgenin kirazi ragbet görüyor” diye konustu.

Kaynak: İHA