84 Yasindaki Hastanin Ameliyatsiz Yöntemle Kalp Kapagi Degisti

Gaziantep’te aort kapaginda darlik ve kalp damarlarinda tikaniklik olan 84 yasindaki Abdulkadir Akin, Transkateter Aort Kapak Implantasyonu (TAVI) adi verilen yöntemle tedavi edilerek sagligina kavustu.

84 Yasindaki Hastanin Ameliyatsiz Yöntemle Kalp Kapagi Degisti
Gaziantep’te yasayan Abdulkadir Akin, aort kapaginda darlik, kalp yetmezligi, nefes darligi ve ayakta sislik sikayetleriyle Gaziantep Sehir Hastanesi’ne basvurdu. Hastanin muayenesini gerçeklestiren Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Veysel Özgür Baris, Abdulkadir Akin’in birden fazla saglik sorunu olmasina ragmen ana problemin aort kapagindaki darlik oldugunu hastaya ifade etti.

Aort kapaginda darlik olan 84 yasindaki Akin’in TAVI yöntemi ile kalp kapaginin degistirilmesi sayesinde açik kalp cerrahi gerekmeksizin kasik bölgesinden girilerek tedavi edildi. Hayati kalp sorunlari olan hastanin kisa süre içerisinde tedavisi tamamlanarak taburcu olmasi saglandi.

Gaziantep Sehir Hastanesi kardiyoloji kliniginde kalp adina önemli tedaviler yaptiklarini belirten Doç. Dr. Veysel Özgür Baris, “Gaziantep Sehir Hastanesi Kardiyoloji Klinigi olarak günlük 30 ve üzeri vatandasa elektif Koroner Anjiyografi yapiyoruz. Yaklasik 15- 20 hastamiza ise Akut koroner sendrom tedavisi yapiyoruz. Günlük 5 ila 6 hastamiza ise kompleks kardiyovasküler girisimler yapiyoruz. Yaptigimiz bu islemlerin basinda kapak islemleri, TAVI gibi kompleks islemler, mitral balon gibi deneyim gerektiren islemler onun disinda kalp deligi kapatmak gibi islemleri hastanemizde rutin olarak yapiyoruz” dedi.



“Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde en çok Gaziantep’te uygulaniyor”

TAVI isleminin Güneydogu Anadolu Bölgesinde genellikle Gaziantep Sehir Hastanesinde uygulandigini aktaran Doç. Dr. Baris, “Güneydogu Anadolu’da ve Gaziantep’te Sol Atriyal Apendiks kapatma islemini yapan kardiyoloji klinigiyiz. Devletimizin sagladigi hizmetler ve hastane yönetiminin sagladigi kolayliklar sayesinde Gaziantep Sehir Hastanesi’nde yaptigimiz bütün islemler ücretsiz yapilmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Geçen hafta 30’uncu kalp kapagi degistirme islemimizi yaptik”

Ameliyatsiz yöntemle kalp kapaginin degistirilmesi isleminden bahseden Doç. Dr. Baris, uygulamada kullanilan cihazdaki teknolojik ilerlemeler sayesinde çok zor yapilan vakalari kolay sekilde yapabildiklerini ifade etti.

Doç. Dr. Baris, “TAVI yani kalp kapagini degistirilmesi dedigimiz islemi hastanemizin bize sundugu teknolojik cihazlarla bu islemleri Güneydogu Anadolu’da i en çok yapan hastaneyiz. Ayrica bu bölgede bu tür vakalar gibi en zor vakalari da hastanemizde yapmaktayiz. Hastanede klinigimiz açildigindan bu yana her ay 4 ila 6 arasi TAVI yani kalp kapaginin degistirilmesi vakasi yaptik ve geçen hafta 30’uncu TAVI vakamizi yaptik” seklinde konustu.



“Yürüyemeyen ve oturamayan hastamiz sagligina kavustu”

84 yasindaki hastasini TAVI yöntemiyle sagligina kavusturdugunu söyleyen Doç. Dr. Baris, “Hastamizda ciddi bir aort darligi ve aort yetmezligi mevcuttu. Islem öncesi kalp yetmezligi ve kapak hastaligina bagli olarak nefes darligi, ayaklarinda sisme mevcuttu, hastamizin ileri yasta olmasi nedeniyle açik ameliyati kaldirabilecek durumda olmadigi için kapali yöntemle kasiktan girerek hastamizin kalp kapagini degistirdik. Bu isleme TAVI ismi veriliyor. Ciddi yetmezlik ve darlik olan aort kapak bölgesine kasiktan girerek yeni kapagini yerlestirmis olduk. Bu sayede hastamizda kalp yetmezligi semptomu geriledi. Öncesinde yürüyemeyen ve oturamayan hastamiz suan rahat rahat yürümeye basladi ve de ödemleri geriledi” dedi.



“Kapali yöntemle ameliyat oldum. Hiçbir sikintim yok”

Kapali yöntemle ameliyat oldugunu söyleyen 84 yasindaki Abdulkadir Akin sagligina kavustugunu belirterek, “Ayaklarimda sislik vardi, nefes darligim vardi. Suan sagligima kavustum, mutluyum. Kapali yöntemle ameliyat oldum. Hiçbir sikintim yok” diye konustu.

Kaynak: İHA