CHP Lideri Özel Açiklamasi 'Millete 'Kemer Sik' Denirken Milletin Vekilleri Tasarrufun Disinda Kalmasinlar'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Özgür Özel, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün gruplara ve meclis baskanina çagrida bulunuyoruz; Baskanlik Divani toplansin. Millete ’kemer sik’ denirken milletin vekilleri tasarrufun disinda kalmasinlar" dedi.

CHP Lideri Özel Açiklamasi 'Millete 'Kemer Sik' Denirken Milletin Vekilleri Tasarrufun Disinda Kalmasinlar'
CHP Lideri Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde gerçeklestirilen grup toplantisinda konustu.

Türkiye’de ilaç fiyatlarinin yüksek oldugunu ve vatandasin bu fiyatlari karsilamada zorlandigini savunan Özel, "TÜIK verilerine göre ülkemizin saglik harcamalarina ayirdigi para yüzde 3,7, OECD’nin en düsük rakami. Bunun da çok çok düsük bir kismi ilaca harcaniyor. Birileri ’ilaçta tasarruf yapiyoruz’ diyorlar, bunun bas savunucusu bizleriz. Bilinçli ilaç tüketimi için eczacilar kadar gayret eden hiçbir meslek grubu yok dogal olarak. Euro 35 lira olmusken ilaçta 17 lira olarak kabul etmek, her türlü kesintiyi yapmak bakin nelere mal oluyor. Geri ödeme kapsaminda yer alan ilaçlarda kisitlamaya gidiliyor. Firmalar yeni icat edilmis ilaçlari Türkiye’ye getirmek istemiyorlar. Geri ödeme listesine girmek istemiyorlar. Burada sorunlar var. Yani dünya yeni ilaçlardan yararlaniyor, biz birçogundan yararlanamiyoruz. Hastalarimizin cebini yakan ilaç fiyat farklari var ve her geçen gün artiyor. Bakin her anne babanin çocugu ateslenir. Bugün en çok bilinen çocuklarin atesini hizla düsüren ve her anne babanin buzdolabinda tutmak istedigi, serin bir yerde tutmak istedigi bir ates surubu var. Fiyati 130 lira. Iki sene önce 35-40 liraydi. Bugün 130 lira. Devletin bunu ödedigi para 75 lira. Tam neredeyse yarisini hatta yarisindan 10 lira fazlasini anne babalar ödüyor. Böyle bir fiyatlandirma sistemi, eczaciya zarar degil, eczaciya maalesef utanç. Doktor surup yazmis, çikariyor, veriyor. Devlet 55 lira ödüyor sen de 75 lira vereceksin. Insanlar gecenin bir yarisinda bununla karsilasiyorlar. Yarim kalan tedaviler nedeniyle yeni komplikasyonlar çikiyor ve ihtiyaç duyanlarin ilaçlara iletisim, erisim saglanamiyor" ifadelerini kullandi.

"Engellerin önlerinden kaldirildigi yeni bir kamu reformu, kamusal düzenleme öneriyoruz"

Engelliler Haftasi olunduguna deginen Özel, "Biz engellileri bir gün hatirlamak istemiyoruz. Onlar da bir gün hatirlanmak istemiyorlar. Biz engellileri bir dezavantajli grup olmaktan çikarip bu toplumda herkesle birlikte ayni haklari kullanabilmek için bütün engellerin önlerinden kaldirildigi yeni bir kamu reformu, kamusal düzenleme öneriyoruz. Bu konularda bugün degil, iki gün sonra 16 Mayis Persembe günü ilgili gölge kabine bakanimizin, aileden sorumlu ve engellilerden sorumlu bakanimizin çabalariyla yine kadin kollarimizin ev sahipliginde Ankara’da bir büyük engelli bulusmasi düzenleyecegiz. Engellilerin sorunlarini, bir grup konusmasi parantezinden çikarip bu haftaya uygun olarak hep birlikte persembe günü bütün Türkiye’ye seslenecegiz. Hepinizi bekliyoruz" diye konustu.



"Millete ’kemer sik’ denirken milletin vekilleri tasarrufun disinda kalmasinlar"

Yeni tasarruf genelgesi hakkinda konusan Özel, "Bu genelgede bugüne kadarkinden bir farki var, olumlu farki. O da Cumhurbaskanligi harcamalarinin genelge disinda tutulmamis olmasi. Ama pratikte neler oluyor? En yakindan takip edecegiz ve paylasacagiz. Sadece meclis disarida tutulmus. Bu konuda gayet normal tutulmasi. Bu ’meclis israf etsin’ demek degil, yürütmenin basinin meclise talimat vermemesi gerekir, vermesi hadsizlik olur. Bu konuda Meclis Baskani Numan Kurtulmus’a çagrida bulunuyorum. Bir iki ipucu vermisti. Bu hafta içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanlik Divanini olaganüstü toplantiya çagirsin. Meclis tasarruf genelgesi disinda degildir. Meclise ’tasarruf et’ deme yetkisi yürütmede degildir. Kendi genelgemizi hizla hazirlamaliyiz. Yürütmenin ortaya koydugundan çok daha kapsamli bir tasarruf genelgesi için Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün gruplara ve meclis baskanina çagrida bulunuyoruz. Baskanlik Divani toplansin. Millete ’kemer sik’ denirken milletin vekilleri tasarrufun disinda kalmasinlar" ifadelerine yer verdi.

"Vergi çok kazanandan çok, az kazanandan az, hiç kazanmayandan hiç alinmaz"

Açiklanan tasarruf genelgesinde vergide adalet kismina deginen Özel, "Genelgeyle ilgili açiklama yaparken Mehmet Simsek demis ki ‘vergide adalet ve etkinlik saglayacagiz.’ Tam zurnanin zirt dedigi yer burasi arkadaslar. Bir daha anlatiyorum bikmadan anlatacagim. Herkese anlatin. Türkiye’de 100 lira vergi toplaniyor, 100 lira. Hepimizden. Bunun 65 lirasi dolayli vergi. Yani mazottan, dogal gazdan, sudan, elektrikten, ekmekten, sütten, bulgurdan, çikolatadan, sakizdan yüzde 65, bu nasil bir adaletsizlik biliyor musunuz? Türkiye’nin en pahali cipiyle fabrikatör giriyor, mazot aliyor, ayni vergiyi veriyor. Arkadan derme çatma bir mobiletle onun fabrikasinda asgari ücretle çalisan geliyor mazot aliyor, ayni vergiyi veriyor. Yani dolayli verginin adaletsizligi bu. En pahali nasil cobralarla gezenlerle, traktörüne mazot koyanlardan ayni vergiyi aliyorlar diyecegim, öbür taraftan daha bile az aliyorlar. Ama bunlar dolayli vergi. Yüzde 65’ten geriye kalan daha yüzde 35 var. Bunun da yüzde 24’ü isçinin, emeklinin, memurun maasini çekmeden kesilen gelir vergisi. Etti mi sana yüzde 89. Kalan yüzde 11’de bütün ihracatçilarin, bütün fabrikatörlerin, bütün müteahhitlerin, kur korumali mevduata para koyan herkesin hepsinin gelirinden ödedigi vergi yüzde 11. Vergi çok kazanandan çok, az kazanandan az, hiç kazanmayandan hiç alinmaz. Bu kadar net" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA