Yargitay'da Baskanlik Ve Bassavcilik Için Iki Seçim Birden Yapilacak

Yargitay’da, yeni baskani ve yeni Yargitay Cumhuriyet Bassavcisini belirlemek için bugün sandik basina gidilecek.

Yargitay'da Baskanlik Ve Bassavcilik Için Iki Seçim Birden Yapilacak


Yargitay Baskani Mehmet Akarca’nin 4 yillik görev süresinin dolmasi nedeniyle, 25 Mart’tan bu yana Yargitay Büyük Genel Kurulunca baskanlik seçimi yapiliyor. Dört yil boyunca görev yapacak yeni baskani belirlemek için yapilan seçimlerde, Yargitay Baskani Akarca, 3. Hukuk Dairesi Baskani Ömer Kerkez ve 3. Ceza Dairesi Baskani Muhsin Sentürk yaristi ama su ana kadar hiçbir aday salt çogunlugu saglayamadi.

Muhsin Sentürk adayliktan çekildi

Öte yandan, Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi görev süresi gelecek ay dolacak olan Bekir Sahin’in yerine Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi için seçim süreci de bugün baslayacak.

Yargitay Baskanligi için aday olan Muhsin Sentürk, birinci baskanlik adayligindan çekildigini açikladi.

Üyelere gönderdigi mesajda, "Süreçte olusan tikanmanin giderilmesi ve Yargitay’imizin kurumsal itibarinin korunmasi amaciyla birinci baskanlik adayligindan çekiliyorum" ifadesini kullanan Sentürk, Yargitay Cumhuriyet Bassavciligina adayligini açikladi.



Yargitay Cumhuriyet Bassavcisini Cumhurbaskani Erdogan seçecek

Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi, Yargitay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden gösterecegi adaylar arasindan Cumhurbaskani tarafindan seçiliyor. Ilk oylamada en çok oy alan bes üye aday gösterilmis sayiliyor. Ilk oylamada oy alanlarin sayisi besten az ise ayni gün yapilacak diger oylamalarla eksik adaylar tamamlaniyor. Böylelikle belirlenen bes adayin ismi sirali liste halinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a sunulacak. Erdogan, 15 gün içinde adaylardan birini Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi seçecek.

Cumhurbaskani, siralamaya ve aldiklari oya bakmadan sunulan bes adaydan birini Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi seçebiliyor. Yeni seçilecek bassavci, yas haddinden emekliye ayrilmazsa 4 yil görev yapacak.
Kaynak: İHA