Uzmanindan Velilere Uyari Açiklamasi LGS'de Basarinin Sirri 'Pozitif Iletisim'

Egitim ve Kariyer Uzmani Ismail Yolcu, Liselere Geçis Sistemi (LGS) sinavi öncesinde basari için ebeveynlerin çocuklariyla "pozitif iletisim" kurmasina dikkat çekti.

Uzmanindan Velilere Uyari Açiklamasi LGS'de Basarinin Sirri 'Pozitif Iletisim'
2024 LGS Sinavi 2 Haziran Pazar günü gerçeklestirilecek. Birinci oturumda ögrencilere Türkçe, T.C. inkilap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabanci dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve yanitlamalari için 75 dakika süre verilecek. Ikinci oturumda ise ögrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve yanitlamalari için 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayisal bölümlerdeki her bir alt test için dogru ve yanlis cevap sayilari belirlenecek. Ankara Bilim Üniversitesi Egitim ve Kariyer Uzmani Ismail Yolcu, 2 Haziran Pazar günü gerçeklestirilecek yaklasik 1 milyon 39 bin ögrencinin katilacagi 2024 LGS Sinavi hakkinda Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu.

Müfredat disi sürpriz soru yok

Ögrencilere bu yil içinde gördükleri konularin disinda sürpriz bir konu ya da müfredat disi herhangi bir sey sorulmayacagini belirten Egitim ve Kariyer Uzmani Ismail Yolcu, "Burada en önemli sey su; ögrencilerimiz kalan süre içerisinde ders kitaplarinin disinda bilmedikleri veya güvenilir olmayan baska kaynaklara yönelmesinler. Millî Egitim Bakanligi geçen hafta örnek sorulari yayinladi. Sonuncusuyla ilgili çok spesifik bir bilgi verecegim. Türkçedeki birinci örnek soruya dikkat ettim, cevap siklari hariç toplam 180 kelime. Görsel dahil görselin içindeki kelimeler ve sorunun tamami 180 kelime. Matematikteki ikinci örnek soruyu inceledigimizde de yine cevap siklara hariç Yaklasik 80 kelimelik bir soru hazirlanmis. Burada ögrencilere en büyük verecegimiz mesaj su; ögrencilerimiz kesinlikle ama kesinlikle saglam ve saglikli bir zihinle sinava girsinler. Çünkü önceki yillarda da oldugu gibi bu yilda sorulardaki kelime sayisi ve satir sayisi oldukça yogun. Yani soru yükü agir olacak" diye konustu.



Okuma, yorumlama becerisi ölçülecek

"Millî Egitim Bakanliginin istedigi basarili ögrenci formati en çok matematik çözen, en çok Türkçe çözenden ziyade okudugunu en hizli anlayan ögrenciler basarili olsun" diye konusan Yolcu, sunlari söyledi:

"Okudugunu ilk okudugunda anlayanlar tip okusunlar, okudugunu en iyi yorumlayanlar hukuk okusunlar. Üniversite sinavinda da yine ayni formatta ayni sekilde artik sorular geliyor. Ögrenciler bunlara yeni nesil sorular diyorlar. Sevgili ögrencilerimiz dikkatli okuyacaklar, iyi yorumlayacaklar ve yazarin gözünden soruya bakmayi asla unutmayacaklar."

"Sportif egzersizleri ihmal etmesinler"

Ögrencilere kalan sürede farkli kurumlarin deneme sinavlarina girmelerini tavsiye eden Yolcu, "Bu özel ögretim kurslari olabilir veya baska binalarda yapilan bütün genel deneme sinavlarina ögrencilerimizin giriyor olmasi çok önemli. Çünkü oradaki yasanmislik, tecrübe, telas ögrencilere çok katki saglayacak. Muhakkak farkli binalarda farkli kurumlarin sinavlarina girsinler. Kalan süreyi sadece ders çalisma odakli algilamasinlar. Ders çalisma programlarinin içerisine bugünden itibaren yürüyüs yapmak, bisiklete binmek imkanlari varsa yüzmek gibi sportif egzersizleri muhakkak eklesinler" dedi.



"Dogru bir iletisim kuramazsak sinavin tamamini çocuklar kaybediyor"

2024 LGS’nin velilerin bir sinavi oldugunu söyleyen Yolcu, "Veliler kuskusuz optik kagitta soru isaretlemeyecekler, sorulari cevaplamayacaklar ama kendi evlatlarini, kendi ögrencilerini sinavlarina saglikli ve yüksek motivasyonu sekilde ugurlayacak olan onlar. Degerli anne babalar sunu asla unutmasinlar; pozitif iletisim, sinav sabahi buna dahil kahvalti sofrasinda kuracaklari cümleler dahil sinavdan bir gün önce kendi çocuklarini uyku için odalarina ugrularken ki duruslari, bakislari, ses tonlari aslinda ögrencilerin sinavin tamamini orada konsolide edecek bütün yapi velilerde gizli. Unutmayin sevgili veliler, 3 yanlis bir dogruyu götürüyor biliyorsunuz ama fazladan bir soru çözerse çocugunuz telafisi var, yanlis yapacagi bir soruyu bos birakirsa telafisi var ama pozitif bir iletisim, dogru bir iletisim kuramazsak eger sinavin tamamini o zaman o evlatlar, o çocuklar kaybediyorlar" seklinde konustu.



"Sinavdan 2-3 gün önce bir deneme sinavina ciddi bir psikoloji ile girmesinler"

Son haftalarda sinava iliskin yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi veren Yolcu, ögrencilerin kendilerini nasil rahat edecekse öyle davranmalari gerektigini ifade ederek, söyle konustu:

"Eger rahat hissedecekse 2 gün önce de bir göz atma seklinde yani derinlemesine saatlerce bir konuyu çalismak yerine göz atma tekrari dedigimiz sanki bir kitabin önsözünü okur gibi, içindekilere bakar gibi, konulari basliklarina bakip geçmek. Sinavdan 2-3 gün önce bir deneme sinavina ciddi bir psikoloji ile girmesinler. Çünkü bütün algi, bütün motivasyon 2 Haziran sabahindaki sinavda olacagi için ögrenciler o andaki deneme sinavina odaklanamiyorlar ve orada anlik olarak yaptiklari hatalari, yanlis çözdükleri sorulari çok büyük dert ediniyorlar ve gerçek sinava maalesef düsük bir motivasyonla ve kötü bir psikolojiyle giriyorlar."

"Sabahki sözel oturumla ilgili asla yorum yapmasinlar"

Ilk oturum ve ikinci oturum arasindaki 45 dakikalik süreyi hatirlatan Yolcu, "Bu 45 dakikada ’ögrenciler ne yapmali sorusu?’ bana göre, çözdükleri bir matematik netinden ya da Türkçe netimden daha önemli. Biten sözel oturumdan sonra ögrenciler asla ama asla girdikleri binadaki diger arkadaslariyla çikmis olduklari sabahki sözel oturumla ilgili asla yorum yapmasinlar. Çünkü oradaki basarisizlik hissi ya da bir baska ögrencinin ’ben ful yaptim’ tarzindaki bir cümlesi ögrencilerin motivasyonu çok ciddi anlamda zedeleyecektir. Burada minik yürüyüs egzersizleri yapip 11.30’da baslayacak sayisal oturuma dogrudan zihinsel hazirlik yapmak çok önemli" dedi.



"Sinavin basinda olabildiginde yavas hareket etmeleri gerekiyor"

Sinav aninda sorulari cevaplarken bazi ögrencilerin panik halinde soru çözmeye çalistiklarini dile getiren Yolcu, ögrencilere su tavsiyelerde bulundu:

"Sinavin basinda olabildiginde yavas hareket etmeleri gerekiyor. Bazi ögrencilerin çok hizli göz ucuyla baktiklarini çok hizli çözdüklerini zannedecekler. Bazi ögrenciler çok hizli sayfa çevirecekler. Zannedecektir ki ’ben geç kaldim, herkes çözüyor’ öyle bir sey yok. Her ögrenci orada kendisine odaklanmali. Oradaki o rehavet, yavaslik ama dogru soruyla sinava baslamak çok önemli. Sinavin son özellikle 2 dakika ile 5 dakika arasinda mümkün oldugunca artik bir es verip, özellikle optik kagidinda kaydirma yapip yapmadiklarini, son bir kontrol, 20 saniyelerini ayirsinlar. Eger ögrenciler her soruda optik kâgida isaretlerse sinavin sonunda ekstra bir yetistirememe korkusu yasamamis olurlar. Sinavin tamaminda bir soruya denk geldik ’ya ben bu soruyu biliyordum, neydi bu?’ diyorsak sorunun sol tarafina rakamla bir yazip yuvarlak içine alalim ve o soruyu atlayalim. Tekrar ikinci, üçüncü defa okuyup zaman kaybetmeyelim. Çözecegimiz bütün sorulari çözdük, sinav bitti. Eger bu isaretlemeyi yaparsak turlama teknigi dedigimiz bu yöntemle önce bir isaretini koydugumuz sorulara bakabilirler. Bu ögrencilere çok büyük bir kolaylik sagliyor hem de en azindan geriye kalan sürede önce yapacaklari sorulari kolayca görüp çözmüs oluyorlar."
Kaynak: İHA