Orman Yangini Riskine Karsi Erken Uyari Sistemi 'MEUS' Devrede

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, “Meteoroloji Genel Müdürlügümüzün yerli ve milli imkanlarla gelistirdigi Orman Yanginlari Meteorolojik Erken Uyari Sistemi (MEUS) ile muhtemel orman yanginlarina karsi önceden tedbirlerimizi aliyoruz” dedi.

Orman Yangini Riskine Karsi Erken Uyari Sistemi 'MEUS' Devrede
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Meteoroloji Genel Müdürlügü, orman yangini tehlikesine karsi önceden önlem alinmasini saglayan ‘Orman Yanginlari Meteorolojik Erken Uyari Sistemi’ni (MEUS) gelistirdi. Erken uyari sistemi MEUS’un temelinde; sicaklik, rüzgar, yagis, nem ve sabit baki haritalarini içeren bir algoritma bulunuyor. Bu algoritmanin islemesiyle orman yangini çikma riski bulunan bölgeler anlik olarak haritalandirilarak, ilgili kurum ve kuruluslarla paylasilarak gerekli tedbirlerin alinmasi saglaniyor.

Bakan Özhaseki, MEUS ile saatlik takip edilen veriler dogrultusunda yangin tehlikesine karsi önceden tedbir alinmasinin saglandigini belirtti.

Bakan Özhaseki, “Meteoroloji Genel Müdürlügümüz, yerli ve milli bir yazilim olarak gelistirdigi MEUS ile sayisal hava tahmin modelinden alinan sicaklik, nem ve rüzgar verileri ile baki haritasi kullanilarak, ülkemiz için gelecek 3 günü kapsayan orman yangini tehlike haritalari, saatlik olarak hazirlaniyor. Sistemde, rüzgârin hizi ve yönü, sicaklik ve nem haritalari da yer aliyor. Tehlike oranlari yüzde olarak siniflandirilip Türkiye haritasi üzerinde renklendiriliyor. Her gün saatlik olarak hazirlanan verileri, Orman Genel Müdürlügü ile de paylasiyoruz” dedi.

“Yesil vatanimizi korumaya devam edecegiz”

Özhaseki, çalismalarin merkezine, bilimsel bilgiyi ve teknolojik gelismeleri de aldiklarini vurgulayarak, “Bu kapsamda, yesil vatanimiz olan ormanlarimizi korumak için erken uyari sistemi MEUS’u gelistirerek devreye aldik. Bu sistemle; orman sahamizi 7/24 tariyor, anlik olarak takip ederek risk analizi yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

Bakan Özhaseki, her türlü imkanlari kullanarak yesil vatani korumaya devam edeceklerini söyledi.



“Yanginla ilgili planlamalarda çok büyük önem arz ediyor”

Meteoroloji Genel Müdürlügü Arastirma Dairesi Baskani Hakan Dogan ise yaz mevsimiyle birlikte yükselecek olan sicakliklarin yangin riskine yol açabilecegini ifade etti.

Orman yanginlarinin çikmasinda meteorolojik faktörlerin yani sira beseri faktörlerin de etkili oldugunu kaydeden Hakan Dogan, “Bir cam kiriginin meydana getirdigi bir küçük kivilcimla çikan yangin, rüzgarin etkisiyle ilerliyor ve genis alanlara yayiliyor. Böylece MEUS, genis alanlara yayilmasi muhtemel yanginlarla ilgili planlamalarda da çok büyük önem arz ediyor.” dedi.

Orman Genel Müdürlügü’nün, orman yanginlariyla daha etkin mücadele için MEUS’u aktif olarak kullandigini belirten Dogan, “Meteoroloji Genel Müdürlügü olarak MEUS ile elde ettigimiz verileri, Orman Genel Müdürlügü ile anlik, AFAD Baskanligi ile de günlük olarak paylasiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA