Kizilay Engelsiz Ikram Araci'yla Engellileri Yardim Faaliyetlerine Dahil Ediyor

Türk Kizilay’i engelli bireyleri Engelsiz Ikram Araci ile olagan ve olaganüstü durumlarda sahada gönüllülük faaliyetlerine katilimini tesvik etmeyi amaçliyor.

Kizilay Engelsiz Ikram Araci'yla Engellileri Yardim Faaliyetlerine Dahil Ediyor
Türk Kizilay tarafindan engelli bireyler için özel olarak tasarlanan Engelsiz Ikram Araci, engelli gönüllülerin olagan ve olaganüstü durumlarda sahada Türk Kizilay ekipleriyle omuz omuza çalismasi ve engellilerin gönüllülük faaliyetlerine katilimini tesvik etmeyi amaçliyor. Içerisinde Avrupa normlarina uygun engelli lifti, sesli ve isikli çagri butonlari, Braille alfabesiyle desteklenen kabartmali etiketlerin yer aldigi ikram araci, engelli bireylerin gönüllülügün tüm asamalarinda aktif olarak yer almalarini destekliyor.

Hem hizmet alma hem hizmet vermede engelsiz

10-16 Mayis Engelliler Haftasi vesilesiyle Engelsiz Ikram Araci’nda dagitim yapan Engelsiz Kizilay gönüllülerinden isitme engelli Sule Denli ve görme engelli Hamit Alemdaroglu, aracin farkli engel gruplarinin ihtiyaçlarina yanit verdigini söyledi.

Alemdaroglu, “Engelsiz ikram araci gerçekten bir ilk ve çok önemli. Bizler için hem hizmet alma hem hizmet sunmayi saglayan bir altyapiya sahip. Herhangi bir afet aninda engelli olarak biz de katki vermek istiyoruz. Ama genellikle sen kenarda dur, ihtiyacin varsa biz sana ikramda bulunalim gibi bir tutum oluyor. O da bizleri ikinci plana atilmis gibi hissettiriyor. Ama Türk Kizilay adil bir yaklasimla hizmet sunma prensibine uygun olarak engelli birey de hizmet verebilir diyor. Ben de iste bu diyorum. Bizim için mutluluk verici” diye konustu.

“Engellilerin yardim faaliyetine katilmasi önyargilari kiriyor”

Engelsiz Ikram Araci projesinde görev alan Kizilay Engelsiz Ankara Baskani Ayhan Metin ise toplumda çogunlukla engellilerin yardima muhtaç bireyler gibi algilandigina deginerek engelli bireylerin yardim faaliyetlerinde bulunmasinin bu önyargiyi kirmayi sagladigini belirterek su ifadelere yer verdi:

“Ben gönüllülük faaliyetlerine katilarak hem kendimi rehabilite ediyorum, rahatliyorum. Hem toplumu harekete geçiriyorum, ne kadar güzel. Bu tür önyargilarin kirilmasina da destek oluyorum. O nedenle diyorum ki engelli arkadaslar mutlaka yardim faaliyetlerinde siz de yer alin.”

Engelsiz Ikram Araçlari’nin sayisinin her ilde en az bir araçla hizmet verecek sekilde artmasinin planlandigini aktaran Metin, “Bu, toplumsal bütünlesmeyi çok güzel gösteren faaliyetlerden biri oldu. Bütün ikram araçlari buna dönüsürse o zaman olmasi gerektigi gibi hep birlikte yardim faaliyetinde bulunacagiz” dedi.

Türk Kizilay çatisi altinda engelli bireylere yönelik hizmetleri gelistirmek amaciyla kurulan Engelsiz Kizilay, sosyal uyuma yönelik farkindalik kazandirma çalismalarinin yani sira engelli bireylerin Kizilay faaliyetlerine gönüllü katilimlarini artirmayi amaçliyor.
Kaynak: İHA