Tatbikat Gerçegi Aratmadi, UMKE Afete Hazir Hale Geldi

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Gelistirme Egitimi ve Tatbikati, senaryo geregi benzin istasyonundaki patlamada yaralanan 6 kisinin kurtarilmasiyla basarili bir sekilde tamamlandi. Gerçegi aratmayan tatbikatin ardindan UMKE ve 112 Acil Saglik ekipleri her an afete hazir hale geldi.

Tatbikat Gerçegi Aratmadi, UMKE Afete Hazir Hale Geldi


Aydin Il Saglik Müdürlügü Saglik Hizmetleri Baskanligi Afet Birimi tarafindan gerçeklestirilen Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) gelistirme egitimi ve tatbikati, hazirlanan afet senaryosu üzerinden basarili bir sekilde tamamlandi. Aydin Il Saglik Müdürü Dr. Eser Senkul’un koordinesinde gerçeklestirilen tatbikat gerçegi aratmadi. 5 saatlik teorik egitimin ardindan gerçeklestirilen tatbikatla, UMKE ve 112 Acil Saglik ekipleri saha deneyimi kazanirken, tatbikatta katilimcilara uygulamali olarak afetlerde olay yerinde yönetim, afet triaji, dogum, yenidogan bakimi ve canlandirma gibi konularda egitim verildi.

Tatbikata, Il Saglik Müdürlügü’ne bagli ekiplerinin yani sira Aydin Büyüksehir Belediyesi Itfaiyesi ve Il Emniyet Müdürlügü Yunus Motorize ekipleri de destek verdi. Tatbikata Il Saglik Müdürlügü’ne bagli 2 adet motorize 112 ekibi, 4 adet tam donanimli ambulans ekibi,1 adet yenidogan ambulansi ekibi, 3 adet UMKE Tim Araci ve Mobil Komuta Araci Timleri katildi.

Tatbikatta, 47 saglik personelinin yani sira paydas kurumlarla birlikte toplam 70 personel görev aldi.

Patlamada 6 kisi yaralandi

Senaryo geregi bir benzin istasyonunda patlama ve sonrasinda yangin meydana geldi. Yasanan olay sonrasinda ihbar üzerine bölgeye polis, itfaiye, saglik ve UMKE ekipleri sevk edildi. Kisa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri, güvenlik önlemi alarak yangina müdahale etti. Tekrar patlama riskinin önüne geçilmesi ve yanginin söndürülmesinin ardindan hizla olay yerine gelen motorize 112 saglik ekipleri, yaralilarin ilk müdahalesini gerçeklestirdi. Olay yerine sevk edilen 112 acil saglik ve UMKE ekipleri de yaralilari kurtararak, yaralilar için olusturulan triaj alaninda muayeneleri gerçeklestirildi.

Istasyonun market bölümünde bulunan ve dogum yapan bir kadin ise kurtarilirken, yeni dogan bebege hayata döndürme uygulamasi yapilarak, yenidogan ambulansina alindi. Patlama ve yanginda yaralanan 6 kisinin kurtarilmasi, stabilizasyonu ve uygun hastanelere transferi basariyla gerçeklestirildi.

UMKE ve saglik ekiplerinin hazirlikli ve etkin bir sekilde müdahale yetenegini artirmaya yönelik gerçeklestirilen tatbikat ve egitimlerin, hazirlanan programlar dahilinde devam edecegi ögrenildi.

Tatbikata katilan Aydin Il Saglik Müdürü Eser Senkul’un yani sira Saglik Hizmetleri Baskani Mustafa Onur Türkkan, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Baskani Mete Erki, Saglik Hizmetleri Baskan Yardimcisi Mehmet Yilmaz, Saglik Hizmetleri Uzmani Emre Serttas ve Il Ambulans Servisi Bashekimi Burak Görür de ekiplerin çalismalarini yakindan takip etti.
Kaynak: İHA