Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu, Ögrencilere Matematik Felsefesini Anlatti

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta konusan Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu, Islam, felsefe ile bilim tarihinde matematik felsefesinin iliskisi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu, Ögrencilere Matematik Felsefesini Anlatti
Kastamonu Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe ve Bilim Tarihi Toplulugu tarafindan düzenlenen “Nesne ile Yargi Arasinda: Islam Felsefe - Bilim Tarihinde ’Matematik Felsefesi’” konferansina Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu konusmaci olarak katildi.

Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçeklesen konferansa, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Mehmet Atalan ve Prof. Dr. Ömer Küçük, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Konferansta konusan Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu, matematik felsefesini ele alarak, matematigin ürettigi bilgiyi ve dayandigi yöntemi tanimladi.

Bilimlerin, gerçekligin insana kendini sunusu ile yetinmedigini söyleyen Prof.Dr. Fazlioglu, o gerçekligin kendini neden öyle sundugunu arastirdigini söyledi.

Insanin gerçeklik kürelerinin matematiksel, dini, ahlaki, fiziksel fark etmeden kendisine sunulanla yetinmedigini belirten Prof.Dr. Fazlioglu, daha fazlasini arastirarak pek çok bilim dalinin böyle ortaya çiktigini ifade etti.

Bunu bir benzetme ile açiklayan Prof. Dr. Fazlioglu, gerçeklik küresinin bilgisayar ekraniyla sunulmadigini, bilim felsefesinin ekrana verilen görüntü ile birlikte yazilimini da merak ettigini kaydetti.

Klasik geleneklerden güçlü mantik bilgisine sahip olan kültürlerin hakim oldugunu söyleyen Prof. Dr. Fazlioglu, Antik Roma’da Bizans’ta ve Osmanli’da mantik bilgisinin egemen oldugunun altini çizdi.

Bir bilimsel teoriyi ve gerçekligi anlamli kilmak için matematik nesnenin ihtiyaç duyulmasi onlarin ontolojik statüsünü belirledigini söyleyen Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu, matematik felsefesinin yasam ile arasindaki baglantiyi açiklayarak, "Üçgenleri nerede insa ediyoruz, zihnimiz mi insa ediyor? Bunlari simdi zihnimiz insa ediyorsa fiziksel gerçekligi nasil onlarla yakaliyoruz? Hadi yakaladik diyelim, bunun ne anlami var? O zaman gerçeklik demek bizim zihnimizden biraz bagimli degil mi matematik" dedi.

Matematik felsefesi ve yasam arasindaki baglantiyi daha da derinlemesine ele alan Prof. Dr. Fazlioglu, matematigin insan zihninin ürünü oldugunu ve bu anlamda insanin gerçeklikle kurdugu iliskiyi de sekillendirdigini dile getirdi. Matematigin evrensel bir dil oldugunu ve insanlarin bu dil araciligiyla gerçekligi anlama çabasinda bulundugunu vurguladi.

Konusmasinin devaminda Prof. Dr. Fazlioglu, Islam düsünce geleneginde matematik felsefesinin önemine ve gelisimine degindi. Islam, dünyasinda matematik ve felsefe geleneginin nasil birbirini etkiledigini ve bu etkilesimin bilim tarihinde nasil bir yol açtigini açikladi.

Islam düsünce geleneginde matematik felsefesinin, bilimsel ve felsefi düsünceyi derinlemesine etkileyen önemli bir bilesen oldugunu vurguladi.

Etkinlik, Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Serhat Yilmaz’in günün anisina Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu’na hediye takdimi ve Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Fatma Zehra Pattabanoglu’nun plaket takdiminin ardindan hatira fotografi çekimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA