Bakan Simsek Açiklamasi 'Pazartesi Günü Tasarruf Verimlilik Paketini Açiklayacagiz'
Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, "Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açiklayacagiz. Biz verimlilik ekonomisi pesindeyiz, tasarruf istiyoruz. Tasarruf yaptiginiz ölçüde yatirimlari artirabilirsiniz. Biz isteriz ki tasarruflari yatirimlari artiralim, dogru alanlara bunlari kanalize edelim. Cari açigi yüzde 2,5’in altina düsürecegiz. Cari açigin milli gelire oranini yüzde 2,5’in altina çekmeyi hedefliyoruz" dedi.
Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, Türkiye’nin ATM Merkezi-TAM projesinin lansmaninda açiklamalarda bulundu. Bakan Simsek, ekonomi programinin çalistigini söyleyerek, "Programin merkezinde yeniden dengelenme var yani makroekonomide dengesizlik giderilmesi var" ifadelerini kullandi.
Ilk çeyrekte net ihracatin katkisinin pozitif oldugunun altini çizen Bakan Simsek, "Ihracatçilar için pazar büyüyecek, esas olan rekabet ve verimliligi artirmak, kur sübvansiyonu ile bir yere varamayiz" diye konustu.
"Cari açigi yüzde 2,5’in altina düsürecegiz"
Cari açigin milli gelire oraninin yüzde 2,5’in altina çekmeyi hedeflediklerine dikkat çeken Bakan Simsek, "Türkiye’nin dis borcu düsüyor. Türkiye’nin rezerv pozisyonunu iyilestirmek için bir firsat sunuyor. Türkiye’nin CDS’i 300 baz puanin altina geriledi. Cari açigin kalici sekilde yüzde 2.5’in altina düsürülmesi için yesil, dijital dönüsüm, yeni sanayi politikasi uygulamaya koyuyoruz" dedi.
Bakan Simsek, sözlerine söyle devam etti: "Altina yönelik kota uygulamasina gittik, çikar çevreleri memnun degil, kusura bakmasinlar. Ülkede olmayan metali ithal edeceksiniz, bir kösede atil olarak duracak. Vatandasin tercihine saygiliyim. Ülkemizin menfaatine kaynaklarimizi yatirima, üretime, istihdama ve nihai olarak ihracata dönüstürecegiz. Biz yatirimi, istihdami, üretimi ve özellikle ihracati önceliklendirecegiz. Biz verimlilik ekonomisi pesindeyiz, tasarruf istiyoruz. Tasarruf yaptiginiz ölçüde yatirimlari artirabilirsiniz. Biz isteriz ki tasarruflari yatirimlari artiralim, dogru alanlara bunlari kanalize edelim. Cari açik 60 milyar dolardan 30’un altina düsmesi muhtemelse bu programin çok iyi çalistigini gösteriyor."
"Kredi derecelendirme kuruluslari notumuzu artiriyorlar"
Finansmana erisimde herhangi bir sorun olmadigini dile getiren Bakan Simsek, "Türk bankalari ve sirketleri küresel finansmana erisimde giderek çok daha iyi bir noktaya geldi. Geçen senenin ilk 5 ayinda bankalarin dis borç çevirme orani yüzde 96’ydi. Bankalar 100 dolar borç ödüyordu, 96 dolar bulabiliyordu. Bugün 100 dolar borç ödediginde 148 dolar bulabiliyor. Kredi derecelendirme kuruluslari da bu gelismeleri fark ettiler, gecikmeli de olsa, notumuzu artiriyorlar, hepsinin görünümü pozitif" dedi.
Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açiklayacaklarini söyleyen Bakan Simsek, "Buna benzer yogun sekilde yaptigimiz çalismalar var. Çalismalarimizi araliksiz devam ettirecegiz. Program çalisiyor ve çalismaya devam edecek. Enflasyonla ilgili dün Merkez Bankasi genis degerlendirmelerde bulundu, çok iyi is çikariyorlar, ekip çok güçlü. Piyasada bu isi bilenlerin beklentisi önümüzdeki 12 ayda enflasyonun yüzde 35 civarina inecegi. Türkiye’yi fiyat istikrarina kavusturacagiz. En büyük önceligimiz vatandasin bu hayat pahaliligi baskisini azaltmaktir. Enflasyonu tek haneye düsürmek için ne gerekiyorsa yapacagiz. Gelir, kurumlar, KDV’yle oynamayacagiz dedik. Belli çevreler hala bu konuda spekülasyon üretmeye devam ediyorlar" açiklamalarinda bulundu.
Bakan Simsek, yapay zekaya iliskin olarak, "Ilk defa büyük bir belirsizlikle karsi karsiyayiz, yapay zeka. Yapay zeka önemli bir önümüzdeki dönemde gündem maddesi olacak. Bu yüzden insanimiza sürekli yatirim yapmamiz lazim" ifadelerini kullandi.
