Küresel Çevre Fonu'ndan Kocaeli'ye Pilot Sehir Görevi

Kocaeli, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafindan finanse edilen, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin destegiyle Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) tarafindan yürütülmesi planlanan "Kirlilige Karsi Sifir Atiga Geçis Girisimi Projesi"nde pilot bölge seçildi.

Küresel Çevre Fonu'ndan Kocaeli'ye Pilot Sehir Görevi
Sifir atikta uzun vadeli bir vizyona dogru sehir düzeyinde entegre planlama ve programlamayi tesvik etmeyi amaçlayan proje kapsaminda Kocaeli ile birlikte Sierra Leone’da Freetown, Tunus, Çin’den Tianjin ve Uruguay’dan Montevideo pilot sehir olarak yer aldi. Proje, gelismekte olan ekonomiler ve en az gelismis ülkelerden (LDCs) pilot sehirleri kirlilik ve kaynak israfina karsi sürdürülebilir üretim ve tüketim için yesil ve döngüsel ekonomi ve atik hiyerarsisi ilkesi dogrultusunda sifir atik vizyonuna dogru desteklemeyi amaçliyor. Ülkemizde projenin faydalanici kurulusu Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi olurken, paydaslari ise Kocaeli Valiligi, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, Ilçe Belediyeleri, Kocaeli Sanayi Odasi ve Sivil Toplum Kuruluslari oldu.

Sifir atik ve sifir kirlilik konusunda uzun vadeli bir vizyona dogru sehir düzeyinde entegre planlama ve programlamayi tesvik etme hedefini tasiyan projede; sifir atik kentine geçisin finansal zorluklarini ele almak üzere sürdürülebilir yatirimi ve maliyet geri kazanimini tesvik etme, zararli kimyasallari ortadan kaldirma, bilgi ve birikimi toplumun bütünü yaklasimiyla erisilebilir hale getirme gibi alt hedefler bulunuyor.

5 ana bilesen

Projenin ana bilesenleri 5 baslik altinda toplaniyor. Buna göre, Entegre Planlama ve Programlama Bileseni; sifir atik sehirlerine yönelik kentsel atik yönetiminin entegre planlamasini tesvik etmek için gerekli kosullarin saglanmasini hedefliyor. Finansman Araçlari Bileseni; Sifir atik kentine geçisin finansal zorluklarini ele almak için farkli yasal ve finansal yönlendirme araçlarinin arastirilmasini hedefliyor. Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Bileseni; Sürdürülebilir üretimi ve tüketimi artirmak için zararli kimyasallari ortadan kaldirmayi, eko-tasarimi tesvik etmeyi ve malzemelerin döngüselligi için ekosistem insa etmeyi hedefliyor. Egitim, Ögretim, Savunuculuk ve Resmilestirme Bileseni; Kilit paydaslar için bilgi ve birikimi toplumun bütünü yaklasimiyla erisilebilir hale getirmeyi ve sifir atiga yönelik farkindaligi artirmayi amaçliyor. Projenin Küresel Bileseni ise SWAP girisiminin koordinasyon, iletisim, ögrenme ve bilgi yönetimi islevini yerine getirecek, sifir atik takas evini, sifir atik finansal platformunu ve ortakligini destekleyecek.

Proje hazirlik asamasinda

2025 yilinda baslayacak projenin 5 yil sürmesi ön görülüyor. Hazirlik asamasinda olan proje içeriginde, Kocaeli’de yapilmasi planlanan faaliyetler ilgili kamu kurum ve kuruluslari ile koordineli olarak belirlenerek, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’na bildirildi.

Proje kapsaminda 14-17 Nisan tarihlerinde Belçika’nin baskenti Brüksel’de düzenlenen Çalistay ve Döngüsel Ekonomi Forumuna Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve UNDP yetkilileri ile birlikte katilim saglandi. Küresel ortaklik aginin kurulumuna yönelik baslatilan bu çalismada finans uzmanlari ve kurumlari, hükümet temsilcileri, uluslararasi kuruluslar, yerel yönetimler ve Birlesmis Milletler temsilcileri yer aldi.

Çalistayda ve döngüsel ekonomi forumunda sifir atik sehirleri insa etmek konusundaki deneyimler ve iyi uygulamalar paylasildi. Ayrica "Kirlilige Karsi Sifir Atiga Geçis Girisimi"nin" hem küresel hem de sehir özelinde bilesenleri incelenerek, bu yönde iyilestirme yapilmasi gerekenler belirlendi.
Kaynak: İHA