Bahar Aylarindaki Göz Alerjisi Görme Kaybina Yol Açabilir

Polen ve tozlarin gözde olusturdugu kasinti, sulanma ve kizarikliklarin kisa sürede geçecegi düsüncesinin yanlis oldugunu belirten Medicana Saglik Grubu Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Adnan Ipçioglu, siradan gibi görünen bu rahatsizligin görme bozuklugu, hatta görme kaybina bile sebep olabilecegini söyledi.

Bahar Aylarindaki Göz Alerjisi Görme Kaybina Yol Açabilir
Mevsimsel hastaliklar arasinda basi çeken göz alerjileri, baharin gelmesiyle birlikte daha sik görülüyor. Medicana Bursa Hastanesi Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Adnan Ipçioglu, bahar aylarinda yogunlasan polenler ve gözle görülemeyen tozlarin gözlerde alerjiye yol açtigini belirterek, gözde kizariklik, kasinti ve sulanma gibi sikayetlerin alerji belirtisi olabilecegini söyledi.

Op. Dr. Ipçioglu, göz alerjilerinin tedavi edilmediginde görme kaybina kadar uzanan ciddi sorunlara sebep olabilecegini söyledi.



"Gözü kasimak kornea yapisini bozabilir"

Göz alerjilerinden korunmak için birkaç püf nokta oldugunu belirten Op. Dr. Ipçioglu, "Öncelikle böyle bir alerjisi bulunan kisinin tozlu ortamlardan uzak durmasi gerekiyor. Özellikle alerjik konjonktivitler kendilerini yanma, batma ve kasinti seklinde ortaya çikariyor. Alerjinin en rahatsiz edici yani göz kasinmalari oldugundan, hastalar gözlerini kasimaya ve ovusturmaya doyamaz. Bu kasimalar bazi kimselerde gözün önündeki saydam tabaka olan korneanin yapisinda bozulmalara sebep olur, ki bunlarin en ciddisi ise görme kaybina yol açan keratokonustur" dedi.



"Çocuklukta ortaya çikip, yillarca ayni mevsimde tekrarlar"

Alerjik göz nezlelerinin genellikle atopik bünyeli kisilerde çocukluk yaslarinda ortaya çikip, yillarca ayni mevsimde kendisini hatirlatabilecegini söyleyen Op. Dr. Ipçioglu, “Günes isinlari alerjiyi ciddi sekilde arttirarak yanma, batma ve kizarikligi siddetlendiriyor. Bu nedenle günesin yogun oldugu saatlerde disari çikilmamasi ve günes isinlarindan gözlerin korunmasi gerekiyor. Günes gözlügü, göz alerjisinden korunmaya ciddi bir sekilde yardimci olur. Polenlerden ve günese maruz kalmaktan korunuldugu zaman alerjinin de ciddi sekilde azaldigi görülmektedir” dedi.

Göz alerjisi tedavisinin baslarda hafif ilaçlarla yapildigini belirten Op. Dr. Adnan Ipçioglu, “Daha ciddi vakalarda yogun ilaç kullanimi da gerekebilir. Onun için doktor kontrolü bu noktada çok önem arz ediyor. Alerjik göz yangisina sade çiçek polenleri degil, bunun yaninda çayir tozlari ve kavak tozlari da sebep olabilir” dedi.

Kaynak: İHA