TCG Kinaliada Foça'dan Japonya Seferine Çikti

TCG Kinaliada korveti, Türkiye ile Japonya arasindaki iliskilerin tesisinin 100’üncü yil dönümü ve Ertugrul Firkateyni’nin Japonya seyrinin 134’üncü yil dönümü dolayisiyla Uzak Dogu’ya sefere çikti. TCG Kinaliada, 4,5 ay sürecek seyrinde 20 ülkeyi ziyaret ederek, 24 limana demir atacak.

TCG Kinaliada Foça'dan Japonya Seferine Çikti
TCG Kinaliada’nin ilk duragi Suudi Arabistan’in Cidde kenti olacak. Daha sonra sirasiyla Cibuti, Somali, Maldivler, Banglades, Malezya, Endonezya, Tayland, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore ve Japonya’nin Kushimoto, Tokyo ve Hirosima kentlerini ziyaret edecek. Japonya’nin ardindan Filipinler, Singapur, Sri Lanka, Hindistan, Umman, Katar, Birlesik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Ürdün limanlari ziyaret edilecek ve buralardaki Türk sehitliklerinde anma törenleri düzenlenecek.

TCG Kinaliada korvetini ugurlamak amaciyla seyir öncesinde Izmir Foça Deniz Üs Komutanligi’nda tören düzenlendi.

Törende konusan TCG Kinaliada Komutani Deniz Yarbay Serkan Dogan, Ertugrul Firkateyni’nin 134 yil önce çiktigi seyri hatirlatarak, "Japonya ve Türkiye’nin birbirlerine yakinlasmasini saglayan, çesitli arastirma ve incelemelere neden olan ve kültürel iliskilerin gelisimine katkida bulunan Ertugrul Firkateyni, Japonya ile dostluk ve kardeslik iliskilerinin gelistirilmesi, intikal rotalarinda icra edilen liman ziyaretlerinde sancak varlik gösterilmesi ve Japonya’ya iade-i ziyaret maksadiyla 14 Temmuz 1889 tarihinde Miralay Osman Bey komutasinda Istanbul’dan hareket etmistir. Osmanli Devleti tarihinin en uzun seyirlerinden birine çikan Ertugrul Firkateyni, 14 ay boyunca her türlü deniz ve hava sartlarina gögüs gererek, salgin hastaliklar, idari, teknik ve lojistik güçlükleri sinelerine çekerek, kendilerine verilen vazife ugruna büyük fedakarliklarla 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Yokohama/Japonya limanina intikal etmis ve görkemli törenler ile karsilanmistir" dedi.

Ertugrul Firkateyni’nin Japonya sularinda yaklasik 3 ay kaldigini dile getiren Dogan, "Müteakiben 15 Eylül 1890 tarihinde yurda geri intikal etmek üzere Yokohama’dan ayrilmis, o güne kadar hiç görmedigi büyüklükteki tayfun sebebiyle ayni dönemde bölgede batan diger gemiler gibi yogun deniz sartlarindan dümen tutamayarak, 16 Eylül 1890 tarihinde Kushimoto açiklarinda kayaliklara sürüklenerek batmistir" diye konustu.

TCG Kinaliada’nin Milgem Projesi’nin 4’üncü gemisi olarak yüzde 70 millilik oranina, milli tasarima, milli silah ve sistemlerine sahip oldugunu belirten Bati Görev Grup Komutani Tugamiral Koray Vural da, "Türk savunma sanayiinin ürettigi su üstünden su üstüne atilan ilk milli gemimiz Atmaca’yi ve milli savas yönetim sistemimiz Genesis Advent’i bünyenizde gururla tasimaktasiniz. Hem savunma sanayimizin gücünü dünyaya tanitacaginiza hem de siz degerli silah arkadaslarimin çelikten iradesi ile okyanusta verilecek bu zorlu mücadelede yüce Türk milletine layik olacaginiza inaniyorum" diye konustu.

TCG Kinaliada, törenin ardindan ilk duragi Suudi Arabistan’in Cidde kentine gitmek üzere yola çikti. Uzman çavus olan oglunu ugurlayan Sami Yilmaz, "Evlatlarimizla gurur duyuyoruz. 134 sene sonra bu gemi tekrar gidecek ve gelecek insallah. Allahin izni ile hepsine hayirli yolculuklar diliyorum, Allah’a emanet olsunlar "dedi.

Binbasi esini ugurlayan Ezgi Kocaman ise, "Esim binbasi rütbesinde ve 4,5 ay uzun bir yolculuga gidiyorlar. 7 aylik bebegimiz var. Onunla birlikte gururla esimi yolcu ettim. Insallah saglikla geçmelerini diliyorum görevlerinin. Haklarinda hayirlisi olsun" diye konustu.

Törene Güney Deniz Saha Komutani Tümamiral Yalçin Payal, Amfibi Görev Grup Komutani Tugamiral Serhat Sözbir, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutani Tugamiral Ibrahim Özdogan, Bati Görev Grup Komutani Tugamiral Koray Vural ve TCG Kinaliada personelinin aileleri katildi.

Kaynak: İHA