Azerbaycanli Bakan Muradov Açiklamasi 'Karabag'daki Tarihi Zaferi Türk Kardeslerimizle Birlikte Aldik'

Kayseri’nin Talas ilçesinde belediye tarafindan yapimi tamamlanan Susa Azerbaycan Evi, düzenlenen törenle açildi. Törene katilan Azerbaycan Diaspora Bakani Fuad Muradov, “Karabag Savasi her bir Türk için çok büyük bir tarihtir. Bu tarihi biz Türk kardeslerimizle birlikte aldik” dedi.

Azerbaycanli Bakan Muradov Açiklamasi 'Karabag'daki Tarihi Zaferi Türk Kardeslerimizle Birlikte Aldik'
Talas’ta bulunan Azerbaycan Parki’nda gerçeklesen açilisa Azerbaycan Diaspora Bakani Fuad Muradov, Azerbaycan Susa Valisi Aydin Kerimov, AK Parti Kayseri milletvekilleri Bayar Özsoy, Murat Cahid Cingi, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, Talas Kaymakami Yasar Dönmez, Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, AK Parti Kayseri Il Baskani Fatih Üzüm ile vatandaslar katildi.

Program öncesi protokol tarafindan Hocali katliaminda ölen Azerbaycanlilar için yapilan anita karanfil birakildi. Saygi durusunda bulunulmasi ve Türkiye ile Azerbaycan milli marslarinin okunmasinin ardindan baslayan programda konusan Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, “Susa Azerbaycan Evi’nde Azerbaycan kültürünü ve gelenegini yansitan çok sayida obje, fotograf ve eser bulunuyor. Mimarisini de Susa Kalesi’nden esinlenerek hayata geçirdik. Bu eserler içerisinde bulunan kiymetli materyalleri bize sagladiklari için Azerbaycan Diaspora Bakanligimiza çok tesekkür ediyorum. Talas’a ve Kayseri’ye böyle anlamli bir merkez kazandirdigimiz için mutluyuz, gururluyuz. Hepimize hayirli olsun. Kayseri ile Susa arasindaki kardes sehir iliskisinin en anlamli ve özel yansimalarindan biri oldugunu ifade etmek istiyorum. Emegi geçen Kayseri Büyüksehir Belediye Baskanimiza ve Susa Valiligi’ne tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç ise, “Daha önce burada parkimizi açmistik. Daha sonra anitimiz buraya tasinmisti. O yillarda anitin açilisinda da burada bulunmustuk. Kayseri Büyüksehir Belediyemizin kardes sehri olan Susa’miz ile bu projeyi hayata geçiriyoruz. Can Azerbaycan’in sahsinda burasi tüm Türk Cumhuriyetlerimizin bulusma, kaynasma yeri. Ramazan ayinin bu güzel günlerinde sonuna yaklasirken böyle anlamli bir projeye imza atan Talas’imizin degerli baskanina tesekkür ediyorum” dedi.

Azerbaycan Susa Evi’nin yapilmasinda emegi geçen herkese tesekkür eden Azerbaycan Susa Valisi Aydin Kerimov da, “Azerbaycan ve Türkiye arasinda dünyada benzeri olmayan kardeslik iliskileri var. Biz iki devlet bir milletiz. Bu büyük söz iki devletin vatandaslari için de bir örnektir. 44 gün devam eden sanli zaferin ardindan isgalden alinan Susa sehri ve kardesimiz Türkiye’nin sehirleri ortaklik kurulmasi isine büyük önem veriliyor. Son 3 yilda Susa ile dünyanin belli ülkelerinin 9 sehri arasinda kardeslik iliskileri kurulmustur. Tesadüf degildir ki bunlardan iki tanesi Türkiye’nin sehri olan Kayseri ve Erzurum’dur. Bugün Azerbaycan Kardeslik Parki’nda açilisi yapilan Azerbaycan Susa Evi ayni dile ve medeniyete sahip olan bizlere daha fazla sarsilmaz güç vererek, iki kardes sehir arasinda ilk proje olarak da tarihe geçmektedir” ifadelerini kullandi.

‘Susa Azerbaycan’in gözüdür’ diyen Azerbaycan Diaspora Bakani Fuad Muradov, Azerbaycan ve Türkiye kardesliginin dünyaya bir örnek teskil ettigini söyleyerek, sözlerine su sekilde devam etti:

“Susa Azerbaycan’in canidir. Açilisini yaptigimiz Azerbaycan Evi, devletimizin destek oldugu 29’uncu Azerbaycan Evi’dir. Ben hem Kayseri Büyüksehir Belediyesi’ne hem de Talas Belediyesi’ne tesekkür ediyorum. Karabag Savasi her bir Türk için çok büyük bir tarihtir. Bu tarihi biz Türk kardeslerimizle birlikte aldik. Hepinize bugünlerde bizimle birlikte oldugunuz için çok tesekkür ediyoruz. Türkiye-Azerbaycan dostlugu tarihi bir dostluktur. Türkiye-Azerbaycan kardesligi bütün dünya için büyük bir örnektir.”

Konusmalarin ardindan kurdele kesilerek, Susa Azerbaycan Evi’nin açilisi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA