Üreticilere Ayçiçegi Tohumu Destegi

Samsun’un Havza ilçesinde, Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü’nün “Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi” ile ”Bal Çiçegi Ayçiçegi Projesi” kapsaminda ayçiçegi üreticilerine 300 paket, iki çesit yaglik ayçiçegi tohumu teslim edildi.

Üreticilere Ayçiçegi Tohumu Destegi
Havza Kaymakamligi Gençlik Merkezi’nde düzenlenen törende konusan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi’ ile yürütülmekte olan ‘Bal Çiçegi Ayçiçegi Projesi’ kapsaminda, 690 paket yaglik ayçiçegi tohumu alimi gerçeklestirilmis olup Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Bafra ilçelerinde dagitimi gerçeklestirilecektir. Projenin toplam maliyeti 5 milyon 98 bin 750 TL olup 2 milyon 800 bin TL bakanlik katkisi seklindedir. 300 paket Havza, 40 paket Vezirköprü, 200 paket Ladik, 50 paket Kavak, 100 paket Bafra ilçelerine verilecektir” dedi.

Ayçiçegi üreticilerine tohumlarin ekimi, hastalik ve zararlilar ile yabanci ot mücadelesi konularinda bilgi veren Saglam, ”Önceki yillarda tecrübesi olan üreticilerimizin özellikle granstar(GS) ve clearfield plus(CLP) çesitlerde kullanilacak yabanci ot ilaçlarina dikkat edilmeli, toprak sicakligi 8-10 dereceye gelmeden ekim yapilmamali, ekim derinligi dogru ayarlanmali, yagisli günlerden sonra mildiyö hastaligi, orabanj yabanci otu için arazi kontrollerinin yapilmasi üretimde verimlilik için oldukça önemlidir. Ayrica kahverengi kokarca, çayir tirtili, güz tirtili içinde arazi kontrollerinin sikilastirilarak il/ilçe müdürlükleri teknik personeli ile istisare içinde olmanizda oldukça önemlidir. Üreticiler konu ile ilgili üretim alanlarindaki dikkat çekecek sekilde gelisim bozuklugu ya da hastalik zararli tespiti durumunda mutlaka ilçe müdürlüklerimize ulasmalidir" diye konustu.

Törende konusan Havza Kaymakami Mustafa Ayvat ise ilçelerinde tarimsal üretimi her zaman desteklediklerini, daima çiftçilerin yaninda olduklarini söyledi.

Çiftçiler açisindan, yapilan tohum desteginin tarimsal üretimde çok önemli bir kazanç oldugunu belirten Kaymakam Ayvat, üreticilere bol bereketli bir üretim sezonu diledi.

Fotograf çekiminin ardindan çiftçilere tohumlari teslim edildi.
Kaynak: İHA