Bakan Yumakli Açiklamasi 'Türkiye Su Stresi Altinda Bir Ülke Ve Dünyada Bu Bakimdan 39'Uncu Sirada'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, "Türkiye su stresi altinda bir ülke ve dünyada bu bakimdan 39’uncu sirada. Türkiye su anda bin 313 metreküplük kisi basina kullanilabilir suyu ölçülmüs bir ülke olarak su stresi altinda olan bir ülkedir. 2030 yilinda eger hiçbir degisiklik yapmazsak bugünle gelecek arasinda, bin metreküp altina düsüp su fakiri olan ülke konumuna düsmek isten bile degil " dedi.

Bakan Yumakli Açiklamasi 'Türkiye Su Stresi Altinda Bir Ülke Ve Dünyada Bu Bakimdan 39'Uncu Sirada'
Girisimci Isadamlari Vakfi (GIV) tarafindan düzenlenen Geleneksel GIV Iftari Bahariye Mevlevihanesi’ndeki Vakif Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Programa, Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli’nin yani sira birçok davetli katildi.

Iftar sonrasi Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli’ya hediye takdim edildi.

"Türkiye su stresi altinda bir ülke"

Programda konusan Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, “Ülkemizin 3’te 1’i ormanlarla kapli, 3’te 1’i tarim arazileriyle kapli, 5’te 1’i de çayir ve meralarla kapli. Dünyada tarim arazi varliginda Türkiye 14’üncü, orman alani bakimindan 27’inci, mera varligi bakimindan 44’üncü siradayiz. Türkiye su stresi altinda bir ülke ve dünyada bu bakimdan 39’uncu sirada. Türkiye su anda bin 313 metreküplük kisi basina kullanilabilir suyu ölçülmüs bir ülke olarak su stresi altinda olan bir ülkedir. 2030 yilinda eger hiçbir degisiklik yapmazsak bugünle gelecek arasinda, bin metreküp altina düsüp su fakiri olan ülke konumuna düsmek isten bile degil. Su sonsuz bir kaynakmis gibi düsünülüyor halbuki hayatin en önemli unsurlarindan bir tanesi. Özellikle 112 milyar metreküplük su depolama kapasitesi ve hacmiyle ülkemiz bunu yönetebilir pozisyonda, ancak yapilmasi gereken seyler var. 2022 yili sonunda bitkisel üretim toplamimiz 129 milyon ton bitkisel üretim miktari ülkemizde, 2023 yili sonunda bu rakam 137 milyon ton. Sürekli bir gelisim halinde sürekli bir ilerleme halinde” dedi.

Kaynak: İHA