Ormanlar Gelecek Nesillere Saglikli Birakilacak

Türkiye’nin en büyük blok ormanlarinin bulundugu Karabük’ün Yenice ilçesinde, ormanlarin saglikli bir sekilde gelecek nesillere aktarilmasini saglamak amaciyla uygulamali silvikültür (orman yetistirme) egitimleri basladi.

Ormanlar Gelecek Nesillere Saglikli Birakilacak
Yenice Orman Isletme Müdürlügü teknik personellerinin katildigi egitim tatbikatina katilan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroglu, silvikültür bakimlarinin ormanlari saglikli ve sürdürebilirliginin devami için sahdamarinin islevselligi ise insan yasaminin saglikli olarak devam edebilmesi için hayati önem tasimakta oldugunu belirtti.

Orman Bölge Müdürlügü olarak bikmadan usanmadan gelecegin ormanlarini kuracak teknik ekibe tecrübelerini aktardiklarini ifade eden Bayraktaroglu, “Güçlü ekibiniz varsa güçlü ormanlar kurarsiniz. Gelisim çaginda olan mesceremizin siklik bakimi ve ilk aralama çalismalarini zamaninda yaparak sikisik yapidaki genç mescereleri daha saglikli ve kaliteli olarak gelecege tasimak gayretiyle bakim müdahaleleri yapiyoruz" dedi.

Bütün bu islemler yapilirken agaç türlerinin biyolojileri ve ekolojik isteklerinin göz önünde bulunduruldugunu aktaran Bayraktaoglu, "Yabanil meyveli agaç türlerini de sahada tutarak bunlardan beslenen hayvanlara da yasama sansi verilmesi gerektigini, orman mühendisliginin ekosistem yöneticiligi oldugunu yapilan çalismalarda ekolojik dengeyi bozmadan müdahale edilmesini diger ormancilik faaliyetlerinde oldugu gibi siklik bakim çalismalarinda da is sagligi ve güvenliginden kesinlikle taviz verilmemesi gerekmektedir" diye konustu.

Egitim tatbikatinda; toprak isleme, toprak profilleri, kozalak sayimi, tabii gençlestirme, isik ve bosaltma kesimleri, mescere bakimlari, siklik bakimi, koruya tahvil, rehabilitasyon, degisik yasli ormanlarin bakimi gibi temel silvikültür konularinda verilen teorik bilgilerin ardindan uygulamalar yapildi.
Kaynak: İHA