Tayvan'da 7.2 Büyüklügünde Deprem Açiklamasi 7 Ölü, 711 Yarali

Tayvan’da meydana gelen 7.2 büyüklügündeki deprem sonucu 7 kisi hayatini kaybetti, 711 kisi yaralandi. Depremin ülkede son 25 yilin en büyügü oldugu belirtildi.

Tayvan Merkezi Meteoroloji Idaresi (CWA) tarafindan yapilan açiklamada, dogu kiyisindaki Hualien kenti açiklarinda yerel saatle 07.58’de 7.2 büyüklügünde deprem meydana geldigi bildirildi.

15,5 kilometre derinlikte kaydedilen depremin, 1999’da Nantou sehrinde meydana gelen 7.3’lük depremden sonra kaydedilen en büyük deprem oldugu aktarildi. Siddetli sarsintiyla birlikte bazi binalar yikilirken, daglik bölgelerde heyelan meydana geldi. Tayvan genelinde tren ve metro seferleri durduruldu. Bazi köprülerin de agir hasar aldigi ögrenildi. Tayvan Ulusal Itfaiye Teskilatindan yapilan açiklamaya göre Hualien’de 7 kisi hayatini kaybederken, 711 kisi de yaralandi. Tayvan lideri Tsai Ing-wen, kurtarma operasyonlarina Tayvan ordusunun destek verecegini açikladi.

Elektrik operatörü Taipower ise depremin ardindan yasanan elektrik kesintisinin büyük bir bölümünün giderildigini, adadaki iki nükleer enerji santralinin sarsintidan etkilenmedigini duyurdu. Dünyanin en büyük çip üreticisi olan Tayvanli TSMC firmasi ise Hsinchu ve güneydeki fabrikalarinda çalisan isçilerin bazilarini tahliye etti. Çip üretiminde herhangi bir kesinti olmadigi aktarildi.

Tsunami uyarisi verildi

Depremin ardindan Tayvan’in yani sira Çin anakarasi, Filipinler ve Japonya’da tsunami alarmi verildi.

Japonya Meteoroloji Ajansindan (JMA) yapilan açiklamada, Okinawa eyaletinin bazi bölgelerine tsunami dalgalarinin ulastigi duyuruldu. Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs) ise kiyi bölgelerinin tahliye edilmesi yönünde uyarida bulundu. Ilerleyen saatlerde Filipinler tsunami uyarisini kaldirirken, Japonya’da tsunami tehlikesinin azaldigi ifade edildi.

Tayvan’a yardim teklifi

Japonya ve Çin, Tayvan’a yardim teklifinde bulundu. Japonya Basbakani Fumio Kishida sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, Japonya’nin Tayvan’a gerekli yardimi saglamaya hazir oldugunu belirtti.

Çin Devlet Konseyi Tayvan Isleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglian, adaya yardim saglamaya hazir olduklarini belirterek, "Anakara (Çin), durumdan son derece endise duyuyor ve felaketten etkilenen Tayvanlilara samimi taziyelerini iletiyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA