Eskisehir'e Yerlesen Depremzedelerden Ramazan Dayanismasi

Eskisehir’de, 6 Subat tarihli depremler sonrasi depremzedeler tarafindan açilan yemek isletmelerinden 3’ü, kendileriyle ayni yikimi yasayan ihtiyaç sahibi vatandaslara iftar yemegi yardimi yapiyor.

Eskisehir'e Yerlesen Depremzedelerden Ramazan Dayanismasi
11 ili etkileyen 6 Subat tarihli depremler sonrasi Eskisehir’e yerlesen depremzede vatandaslar, örnek bir dayanisma örnegi etkinligi organize etti. Kente yerlesip yemek sektöründe isletme açan depremzede vatandaslar, kendileri gibi yikimi yasayan ve ihtiyaç sahibi ailelere Ramazan ayinda iftar yemegi destegi sagladi. Maddi durumu olmayan aileler, kentte hizmet veren 3 isletmeden ücretsiz bir sekilde menü alabiliyor. Ihtiyaç sahibi vatandaslarin isimlerinin gizli tutuldugu yardim etkinliginde, isletme sahipleri dayanisma içinde olduklari için mutlu oldugunun altini çizdi.

“Ihtiyaç sahiplerine ulastirmayi bir hedef edindim artik kendime”

Etkinligi organize eden Gandi Çirkin, etkinlikle alakali, “Bizim dayanisma grubumuz var. Burada da bulunan birkaç müessese var. Depremden sonra Antakya’dan buraya gelip devam ettirenler. Sag olsunlar, onlarla bir ön görüsmem oldu. “Ramazan ayi içerisinde iftarlik kaç tane dürüm verebilirsiniz?” dedim. Hepsi cani gönülden destekledi. Grubun içinde ihtiyaci olan olmayan bir sürü insani tespit ettik. Tespit ettikten sonra listeler halinde bu isimleri isletmelere verdik. Su anda da kardeslerimiz gidip gün içerisinde ismini beyan ederek, o tahdit ettigimiz yere gidip dürümünü alip 2-3 tane ailesiyle beraber Ramazan gününde hayir dualarini alarak öyle bir etkinlik yapmak istedik ve becerdik sükürler olsun. Dayanisma halinde grubumuz da var daha öncesinde bahsetmistim. Kâh karton yardimi, kâh erzak yardimi, kâh para, kâh diger seyleri nerede varsa oraya gidip onlari bulup ihtiyaç sahiplerine ulastirmayi bir hedef edindim artik kendime. Mutluyum. Insallah bu mutluluk da devam eder siz Eskisehirli kardeslerimle birlikte. Ramazan’dan sonra belirli araliklarla yalniz böyle gel al meselesi degil, arkadaslarin da teklifi bu oldu yerleri nispetinde. Toplanacagiz, orada yiyecekler, sohbet edip, birbirlerini taniyip öyle dagilacaklar” dedi.



“Ayni seyleri yasadigimiz için depremzedelere dokunmak istedik”

Etkinlige destek veren restoran 3 isletmesinden birinin sahibi olan Yusuf Dayon, “Hatay’da isletmeciydim yine, isletmem vardi. Depremde yikildi maalesef. Ondan sonra kismet burasi oldu. Buraya naçizane bir restoran açtik. Eskisehir’de Hatay’in lezzetlerini kaliteli ve temiz bir sekilde hem tanitmaya hem de ekmek paramizi kazanmaya geldik. Depremde maalesef bir sürü canimiz gitti. Amcamiz, kuzenlerimiz, iki tane is yerimiz, evimiz, sehrimizi kaybettik. Yani kisacasi bizim hayatimiz degisti. Çok aci bir sekilde degisti. Allah, kimseye yasatmasin bir daha böyle bir aciyi. Bizim acimiz çok büyük. Dolayisiyla depremzedenin acisini en iyi biz anlariz mantigiyla burada bizden daha zor durumda olanlar, hemserilerimiz olsun baska sehirlerdeki depremzedeler olsun naçizane imkanlar dahilinde biz de bir dokunalim dedik. Muhtaç insanlara ya da alamayacak düzeyde olan insanlara böyle bir yemek ikraminda bulunuyoruz. Burada bir depremzede toplulugu var. Bunlarin içinde bulundugu bazi WhatsApp gruplari ve çesitli sosyal medya platformlari var. Oradan seçtik. Oradan istisare ederek bunlari belirledik ve haftanin belirli günlerinde buraya gelip direkt yemeklerini alip ücretlerini ödemeden afiyetle yiyorlar. Paket seklinde döner ve içecekle beraber ikram ediyoruz. Biz o aciyi yasadik, insanlara daha önce de yardim ediyorduk. Bir anda yardima muhtaç duruma düstük. Dolayisiyla bunu daha iyi anladigimiz için depremzedelere dokunmak istedik. O mantikla yola çiktik. Insallah basarabilmisizdir. Bu mübarek ayda özellikle depremzedelere yardimci olmak gerekiyor diye düsünüyorum. Burada insanlar eminim çok iyi tanismalar içerisindedirler. Kurumlar, gerekse sahsî isletmeler, sahislar vesaire. Allah, hepsinden razi olsun. Inanin su dönemde herkesin en çok ihtiyaç duydugu seydir bu dayanisma. Benim gördügüm kadariyla bayagi bir dayanisma içerisinde insanlar. Özellikle bu mübarek ayda bayagi bir kulagimiza geliyor. Çok mutlu oluyoruz bu durumdan. Insallah devami da gelir. Allah, kimseye böyle acilar yasatmasin. Bu arada herkesin de Ramazan ayini kutluyorum” ifadeleri ile mutlulugunu dile getirdi.

“Büyük bir dayanisma içerisindeyiz”

Hatay’dan deprem sonrasi Eskisehir’e tasinan ve Antakya köftesi yapan Hazar Utku Kaya, kendisinin de bir depremzede oldugu için onlari en iyi kendilerinin anlayacaginin altini çizdi. Bu tür etkinliklerin armasi gerektigini belirten Kaya söyle konustu;

“Burada bir isletme açtim, Hatay/Antakya köftesi. Hataylilar çok sever ve en azindan yasayanlarin da tatmasini istedik. Isimler bize veriliyor ve onlar da gönül rahatligiyla alabiliyor. Ki zaten biz, Hatayliyiz. Antakya esnafi nedir? Hataylilar bunu çok iyi bilir ve kim açim derse biz onu buradan tok bir sekilde göndeririz. Deprem kötüydü. Dedigim gibi biz Hatay ve Antakyalilar arasinda gerçekten büyük bir dayanisma içerisindeyiz. Diger Hatayli arkadaslarimiz da bu dayanismaya ortaklar. Biz onlara yardim ettikçe mutlu hissediyoruz kendimizi. Yemekleri gelip de alabiliyorlar. Su an yaptigimiz standart Antakya köftesi var. Ondan ikram ediyoruz. Ben direkt mutlu oluyorum, elbette onlar da alarak mutlu oluyorlardir. Ortalama 3 isletme var ve bu 200’e yakin depremzedeye yardim ediyoruz.”
Kaynak: İHA