Demir Eksikligi Anemisi Huzursuz Bacak Sendromuna Neden Olabilir

Huzursuz bacak sendromu yasayan pek çok hastada altta yatan bir neden bulunduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Özden Yener Çakmak, “Üremi, demir eksikligi anemisi, B12 eksikligi anemisi en sik görülen nedenler arasinda sayilabilir. Ek olarak nöropati, romatoid artrit, diyabet, hipertiroidi, hipotiroidi hastalarinda da huzursuz bacak semptomlari gelisebilir” dedi.

Demir Eksikligi Anemisi Huzursuz Bacak Sendromuna Neden Olabilir
Huzursuz bacak sendromu genellikle aksam saatlerinde kisi istirahat haline geçtikten kisa süre sonra bacaklarda uyusma, batma, ignelenme gibi rahatsiz edici hisler seklinde ortaya çikan, sik görülen bir hareket bozuklugu. Daha nadir olarak kollarda benzer sikayetler ortaya çikabiliyor. Bacaklar hareketsizken ortaya çikan, agrili olmayan ancak güçlü sekilde algilanan bacaklari hareket ettirme istegi, hareket ile belirgin rahatlama gösteriyor. Altta yatan neden bulundugunda tedavisi hizlica planlanabilen hastalik, tedavi edilmedigi takdirde yasam kalitesini ciddi sekilde olumsuz etkileyebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Özden Yener Çakmak, huzursuz bacak sendromu ve tedavisi hakkinda bilinmesi gerekenleri anlatti.

"Demir eksikligi anemisi huzursuz bacak sendromuna neden olabilir"

Huzursuz bacak sendromu yasayan pek çok hastada altta yatan bir neden bulunduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Özden Yener Çakmak, “Üremi, demir eksikligi anemisi, B12 eksikligi anemisi en sik görülen nedenler arasinda sayilabilir. Ek olarak nöropati, romatoid artrit, diyabet, hipertiroidi, hipotiroidi hastalarinda da huzursuz bacak semptomlari gelisebilir. Parkinson, Multipl Skleroz (MS) gibi kronik nörolojik hastaliklarin seyrinde de siklikla huzursuz bacak semptomlari izlenebilir. Gebelikte huzursuz bacak sendromu belirtileri ortaya çikabilir. Ayrica bazi antidepresanlarin, anti alerjik ve anti-histaminik ilaçlarin, bazi bulanti ilaçlarinin kullanima bagli yan etki olarak da benzer sikayetlerin ortaya çikabilecegi akilda bulundurulmalidir” dedi.

Uzm. Dr. Özden Yener Çakmak, huzursuz bacak sendromunda görülen baslica belirtileri su sekilde anlatti:

“Bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk hissi ile bacaklari hareket ettirme istegi gelisir. Oturma, yatma gibi uzun süre hareketsiz kalinan durumlarda ve gece saatlerinde baslar ya da artar. Bu sikayetler etkilenen bölgenin hareket ettirilmesi ile azalir ya da tam düzelir. Hisler batici, yanici ya da krampa benzer sekilde olabilir. Sikayetler her iki bacakta ya da tek bacakta olabilir. Bazi hastalarda kollar da etkilenebilir. Bazi kisilerde de rahatsizlik verici hisler olmadan, sadece bacaklarda hareket ettirme istegi gelisir. Istirahatte ortaya çikan sikayetler, yürüme ile hemen durur. Gece daha sik ortaya çiksa da, hastaligin ilerleyen dönemlerinde gün içinde de sikayetler ortaya çikmaya baslar. Sikayetler gece içinde tekrarlayabilecegi için hastalarda uyku problemlerine siklikla rastlanir. Uyku problemleri genellikle uykuya dalmada ya da sürdürmede zorluk seklindedir.”

“Altta yatan nedenler arastirilmali”

Hastaligin tanisinin konulmasinda hastadan alinan ayrintili hasta öyküsü ve yapilan fizik muayenenin yeterli oldugunu belirten Uzm. Dr. Özden Yener Çakmak, “Diyabet, tiroid ve böbrek fonksiyon bozukluklari, demir eksikligi anemisi gibi ikincil nedenlerin tespit edilmesi için kan tahlilleri yapilmalidir. Ayrica kronik hastaliklar ve ilaç kullanimi ayrintili sorgulanmali, yaygin sinir hasari yani nöropati dislanmasi açisindan gerekli hastalarda elektromiyografi (EMG) planlanmalidir” ifadelerine yer verdi.

“Nedene göre tedavi planlanir”

Uzm. Dr. Özden Yener Çakmak, açiklamalarini söyle sürdürdü:

“Eger arastirmalar sonucunda huzursuz bacak semptomlarina yol açacak bir neden bulundu ise öncelik bu nedenin ortadan kaldirilmasi ya da tedavi edilmesi gerekir. Genellikle bu durumda huzursuz bacak sikayetlerinde tam düzelme izlenecektir. Örnegin serum ferritin düzeyi 50 ng/ml’nin altinda olan hastalarda demir takviyesi verilmesi tedavide etkin olabilmektedir. Ilaç tedavisi öncesinde bazi yasam tarzi degisiklikleri denenebilir.”

Uzm. Dr. Özden Yener Çakmak, huzursuz bacak sendromu sikayetlerini azaltmak için su önerilerde bulundu:

“Alkol ve kafein tüketimini sinirlayin ya da sonlandirin. Sigara içiyorsaniz sigarayi birakin. Gündüzleri düzenli egzersiz yapin. Uyku öncesi ilik bir banyo yapin. Iyi bir uyku ortami saglayin ve her aksam ayni saatlerde uyumaya özen gösterin.”

“Ilaçlar uzman kontrolünde alinmali”

Uzm. Dr. Özden Yener Çakmak, “Primer huzursuz bacak sendromunda ise tedavide siklikla beyindeki dopamin seviyesini artiran ilaçlar kullanilmaktadir. Benzodiazepinler tedavide etkili olsa da uzun süreli kullanimda bagimlilik potansiyeli tasidiklarindan; dirençli hastalarda kisa süreli planlanmasi tercih edilebilir. Karbamazepin gibi antiepleptikler de tedavide faydali olabilir” dedi.

Kaynak: İHA