Antalya'da Deniz Kiyilarinda Tedirgin Eden Görüntüye Uzmanindan Açiklama

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, Akdeniz kiyilarinda yol seklinde uzanan sari tabakanin mevsimsel olarak görünen polen tozlari oldugunu söyledi.

Antalya'da Deniz Kiyilarinda Tedirgin Eden Görüntüye Uzmanindan Açiklama
Antalya’nin Lara sahilinde ve Alanya ilçesinde son günlerde deniz yüzeyinde görülen sari tabakanin her yil mevsimsel olarak görülen dogal polen tozu oldugu ortaya çikti. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, olayin her yil tekrarlandigini belirtti.

Mevsimsel olarak tozlasmanin yasandigi bir dönemden geçildigini ifade eden Gökoglu, "Yani çiçeklenmenin en çok oldugu dönem. Dolayisiyla bunlar çiçek tozlari. Akdeniz çok durgun su anda Antalya Körfezi’nde. Rüzgarin iteledigi akintilarin da karsilastigi ve kiyilara yigdigi yerlerde polen adeta bir yol seklinde birikti. Asiri derecede polen var. Bugünlerde arabalarimizin üzerine elinizi çekip sürerseniz baktiginizda elinizde polenleri görürsünüz. Sapsari poleni görebilirsiniz. Bu polenlerin olusturdugu bir durumdur" dedi.

Vatandaslarin olayi müsilaj gibi algiladigina dikkat çeken Gökoglu, “Afrika tozuyla beraber polenlerin olusturdugu bir durum var. Rüzgar güneyden estigi için falezlere dogru bunu öteliyor. Su anda deniz canlilarina bir etkisi yok. Belki söyle düsünebilir; balik larvalari belki yiyebilir. Su anda ayni anda biz Antalya Körfezi’nde yogun denizanasi yogunlugunu görüyoruz. O da mevsimsel bir durumdur. Tozlasma dönemimin sona ermesiyle bu görüntü de ortadan kalkacaktir” sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA