Özel Bireyler Ve Aileleri Kollari Sivadi, Serada Çilek Üretimine Basladi

Kastamonu’da hayata geçirilen proje ile özel bireyler ve aileleri serada üretim yaparak hem gelisimlerine katki saglayacak hem de maddi gelir elde edecek.

Özel Bireyler Ve Aileleri Kollari Sivadi, Serada Çilek Üretimine Basladi


Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Kastamonu Milli Egitim Müdürlügü is birliginde hazirlanan 4 kadin kooperatifinin de paydas oldugu “Benim Engelim Üretim Yapmama Engel Degil” projesi özel bireyleri üretimle gelecege hazirlayacak. Kastamonu Ihsan Ozanoglu Özel Egitim ve Meslek Okulu, Sarikonak Kadin Kooperatifi, Dadayli Üreten Kadinlar Tarimsal Kalkinma Kooperatifi, Hanönü Kadin Girisimi Üretim ve Isleme Kooperatifi ile Devrekani Kadin Girisimciler Tarimsal Kalkinma Kooperatifi’nin paydas olarak yer aldigi proje ile kirsal alanda yasayan özel bireyler ve ailelerinin üretim yapmasini saglayacak. Proje ile 2 yil içerisinde, Kastamonu Ihsan Ozanoglu Özel Egitim ve Meslek Okulunda egitim gören 10 özel birey ve ailesine, 200’er metrekare çilek bahçesi tahsis edilecek. Proje sayesinde gelir elde edecek olan özel bireyler ile ailelerinin tarimsal üretim içerisinde yer almalari saglanacak. Bu çerçevede Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Kastamonu Milli Egitim Müdürlügü is birliginde Ihsan Ozanoglu Özel Egitim Meslek Okulunun “Benim Bahçem Benim Dünyam” eTwinning projesinin yürütülmesi amaciyla kadin çiftçi Lemiye Budak’in bahçesinde sera kurulumu gerçeklestirildi.

Hazirlanan serada özel bireyler ve aileleri ilk çileklerini ekti. Düzenlenen programa Özel Egitim ve Kaynastirma Daire Baskani Fatih Paça, Il Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs, Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrikulu ile özel bireyler ve aileleri katildi.



“Gelecek kaygisi tasimamalari adina gelistirilmis bir proje”

Programda konusan Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrikulu, “Yaptigimiz proje özel birey ve aileleri için gelistirilmis bir proje. Geçen sene bunu bakanligimiza teklif ettigimde olumlu bir sekilde karsilanmisti. Projemiz kabul edilmisti ve bu yil, geçen yil yaptigimiz serada hem çilek bahçesi, çilek fidesi dikimiyle de bu projenin baslangici için adim attik. Proje ile özel birey ve ailelerinin gelecek kaygisi tasimamalari adina gelistirilmis bir proje. Çünkü okul hayatindan sonra bu bireylerimiz genellikle aileleri ile özelikle anneleri ile beraber hayatlarini sürdürüyorlar. Biz de buna bir nefes olsun diye yapti. Topragin içinde, üretimde birlikte olurlarsa, tarimla ilgili mesakkatli olurlarsa kendilerini hem gelistirme hem de topragin vermis oldugu pozitif enerjiyi özel hayatlarina aktarma adina bu proje gelistirildi” dedi.



“Bir takim etkinliklerle istihdamini destekleyici projeyi gerçeklestiriyoruz”

Seranin ögrencilerin eglenerek ögrenmelerine ve istihdamina katki saglayacagini ifade eden Kastamonu Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs de, “Kiymetli gençlerimizin 21. yüzyil becerileri ile donatilmasini önemsiyoruz. Bunun yaninda özel bireylerimizin hem becerilerinin artirilmasi hem de ilerde istihdamla iliskilendirilmesi için birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Bugün de yine özel birey ögrencilerimizin becerilerini artirabilecegi, hosça vakit geçirebilecegi, ileriye yönelik tarimsal faaliyetlerde gelir getirici birtakim etkinliklerle istihdamini destekleyici bir projeyi de gerçeklestiriyoruz. Birçok paydasimiz var. Öncelikle Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügümüze bizi projeye dahil ettikleri için çok tesekkür ediyoruz. Velilerimiz, ögrencilerimizin hem becerilerinin gelistirilmesine hem de birlikte bu tarim faaliyetlerini yaparak daha güzel isler yapmis olacaklar. Ayni zamanda da ögrencilerimiz gelecekte bu tür faaliyetleri daha çok çesitlendirerek istihdama ve üretime yönelik bir çigir açmis olacaklar. Bu projenin hayata geçirilmesinde kooperatiflerimize, Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügümüze, Özel Egitim ve Rehberlik Genel Müdürlügümüze ve burada tüm herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Egitim, çocuklarin ihtiyaçlarini karsilama yoludur”

Milli Egitim Bakanligi Özel Egitim ve Kaynastirma Daire Baskani Fatih Paça ise, “Yürüyecegimiz yolun felsefesini yaptigimiz projeler belirler. Farkli ihtiyaçlarimiz var. Hayata hazirlanma adina bu çok kiymetli bir süreç. Dolayisiyla egitim dedigimiz sey çocuklarin ihtiyaçlarini karsilama yoludur. Özel çocuklarin, özel ihtiyaçlari var. Ama birbirimize benzer yasantilarimiz var. Bir sey anlamak için size benzeyen yanlarimiza bakarak görürseniz daha dogru anlarsiniz. Daha iyi tanirsiniz” seklinde konustu.



“Bu proje çerçevesinde bu çocuklara farkli egitimlerde düzenliyoruz”

Çocuklari sosyal yasama kazandirmada aktivitelerin önemli oldugunu belirten Sosyolog Aysu Köserecep, “En çok sikintiyi anneler çekiyor. Annelerin hayatlarini rahatlatirsak onlara ufak bir is yapabilirsek çocuklarda ferahlayacak yüzden biz 10 tane ailemize çilek bahçesi tesis edecegiz. Ancak bu sadece fiziksel boyut. Amacimiz sosyal sorumluluk. Biz çocuklarimizi insanlarla kaynastirip, toplum içine çikarmak, ‘ben de varim’ diyebilmelerini saglamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki her biri birer denizyildizi. Biz bir taneyi alip hayatlarini kurtarirsak ne mutlu. Hepimiz ayni Ülkenin evlatlariyiz. Sadece isimlerimiz farkli. Farkli oldugumuz için zenginiz” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan verilen egitim sonrasinda, özel bireyler ve aileleriyle birlikte seraya çilek fidesi dikildi.
Kaynak: İHA