En Çok Kiralama Teknoloji Ürünlerinde Yapiliyor

Dünyada ve Türkiye’de elektronik atik sorunu hizla artarken bu soruna çözüm olan ürün kiralama oranlari da ayni hizla artiyor. Kiralanan ürünlerin çogunun teknoloji alaninda yapildigini belirten Kiralabunu Kurucu Ortagi Elif Kapici, “En çok kiralanan ve kullanilan ürünler arasinda telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve giyilebilir cihazlar gibi teknoloji ürünleri yer aliyor” dedi.

En Çok Kiralama Teknoloji Ürünlerinde Yapiliyor
Türkiye’de son yillarda en çok telefon ve giyilebilir cihazlar gibi teknoloji ürünleri kiralaniyor. Dünyada en hizli büyüyen atik grubu arasinda yer alan elektronik atiklarin azaltilmasinin yolu ise yine ürünlerin kullanim sürelerinin uzatilmasindan geçiyor. Elektronik cihazlari paylasim ekonomisi modeliyle kullanicilara sunarak atik çöplügünün önüne geçmeyi hedefleyen YTÜ Yildiz Teknopark firmalarindan Kiralabunu sirketinin Kurucu Ortagi Elif Kapici, “En çok kiralanan ürünler arasinda telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve giyilebilir cihazlar gibi teknoloji ürünleri yer aliyor. Mevsimsel olarak da yaz döneminde kosu bandi, scooter, oyun konsolu gibi ürünler öne çikiyor” diyerek konuyla ilgili önemli açiklamalarda bulundu.

Kullanicilarin büyük çogunlugu teknoloji meraklilari

Kisa süreli ihtiyaçlarin kullanicilarin ürün kiralamalarinda önemli bir etken oldugunu belirten Kiralabunu Kurucu Ortagi Elif Kapici, kullanicilarin önemli bir kisminin son teknolojiyi takip etmek isteyen bireylerden olustugunu ifade etti.

Bazi tüketicilerin ürünü satin almadan önce deneyimlemek için kiralama yaptigini belirten Kapici söyle devam etti;

“Kiralama süreleri genellikle 1 aydan baslayarak 18 aya kadar degisebiliyor. Kisa süreli ihtiyaçlar da kiralamak için önemli bir motivasyon kaynagi. Örnegin, yaz döneminde kosu bandi ya da bir seyahate çikarken aksiyon kamerasi gibi özel esyalari kiralamak satin almaya kiyasla çok daha mantikli. Kiralabunu ile genis ürün seçenegi ve hizmet içerigi ile çok kisa sürede binlerce aboneye ulasarak bu alanda bir pazar olusturduk ve liderligimizi sürdürmekteyiz.”

5 bin adet ürün e-atik olmaktan kurtarildi

Elektronik atiklari azaltmanin tek yolu ürünlerin kullanim ömrünü uzatmak oldugunu söyleyen Kapici son olarak “Operasyonlarimizin basladigi 2020 yilindan bu yana yaklasik 40 bin kullanici elektronik cihazlarini kiraladi. Bu sayede 5 bin adete yakin ürün e-atik olmaktan kurtarildi. 15 tona yakin da atigin önüne geçmis olduk. Dünyamiz artik sürdürülebilir tüketim aliskanliklarina ihtiyaç duyuyor. Tüketici toplulugunun önemli bir kismini olusturan Z jenerasyonu bu konuya büyük önem veriyor. Elektronik atik dünyada en hizli büyüyen atik grubu. Bu anlamda ihtiyaç duydugumuz ürünleri kullanirken sürdürülebilir yöntemleri önceliklemek durumundayiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA