Çayin Düsmani Açiklamasi 'Telgraf Otu'

Mayis ayinda açilmasi beklenen yas çay sezonu öncesi çay arazilerinde çikan Telgraf otu, çayin filizlenmesine engel oluyor.

Çayin Düsmani Açiklamasi 'Telgraf Otu'
Rize’de çay bahçelerinde bu otun çok çikmaya baslamasi üzerine çay üreticisi tedirgin olurken, Ardesen Ziraat Odasi Baskani Turan Kabaoglu, çayliklari istila eden Telgraf otunun çay sezonu baslamadan toplanarak yok edilmesi gerektigini söyledi.



Bitkinin çaya zarar verdigini ve isçilerinde çay gibi gözükmesinden ötürü bu otu topladiklarini ifade eden Ardesen Ziraat Odasi Baskani Turan Kabaoglu, “Bu bitki bizim çay alanlarimizda istilaci durumda. Ismi telgraf çiçegi diye literatürde geçiyor. Bu bizim çayliklarimizi neredeyse istila etmis, kapatacak pozisyona girmis durumda. Bunu yok etmek için birçok kurum ve kuruluslarla istisarelerde bulunduk. Bunun tek bir çaresi var o da bunu elle çayliklarda temizleyip bir posete koyup imha etmek. Bu kopardigin yapragindan bile ürüyor. Bambaska bir bitki. Kolay da kurumuyor. Koparip biraktigin yerde kendisi köklenip gidiyor. Istilaci bir varlik. Çayliklarin dibine birakiyorlar. Tekrar üremeye devam ediyor. Bunu topladiktan sonra mutlaka bir posete koyup posetin içinde öldürmeye çalisacagiz. Hatta çiçeklenmeden tohum saçmadan bunlari önceden temizleyip koyacagiz ve posetin agzini kapatip günesle irtibatini kestikten sonra öldürmeye çalisacagiz. Ayni çay gibi gözüküyor. Bazen isçiler bunu da çay diye topluyor. Çayin içerisinde gübreyi, mineralleri aliyor ve çayi öldürüyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA