Türk Teknolojisi Londra Üzerinden Dünyayla Bulusacak

Türkiye’nin teknoloji ve girisimcilik alanindaki potansiyelini uluslararasi alana tasimayi amaçlayan YTÜ Yildiz Teknopark, Londra ofisinin faaliyetlerine basladi.Ingiltere’den sonra Istanbul’da gerçeklestirilen açilis programinda konusan Yildiz Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanisman, bu vesileyle Türkiye’nin ihracat hacmini artiracaklarini söyledi.

Türk Teknolojisi Londra Üzerinden Dünyayla Bulusacak
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanligi ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi’nin destegi ile YTÜ Yildiz Teknopark global markasi YTU Startup House tarafindan Londra ofisi faaliyete geçirildi. Türkiye’nin teknoloji ve girisimcilik alanindaki potansiyelini uluslararasi alana tasimak amaciyla açilan ve Battersea Power Station’dabulunan ofisin lansmani, Ingiltere’den sonra Istanbul’da da gerçeklesti. Türkiye’nin teknoloji ihracatiyla ilgili önemli bilgilerin paylasildigi açilis programina; Birlesik Krallik Istanbul Baskonsolosu Kenan Poleo ile YTÜ Yildiz Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanisman ve çok sayida davetli katildi.



Poleo: “Ingiltere hükümeti ile Türkiye hükümeti arasindaki ikili iliskiler güçlenerek devam ediyor”

Birlesik Krallik Istanbul Baskonsolosu Kenan Poleo, “Yildiz ekibi, geçen yildan beri, Istanbul’daki ekibim ve Londra’daki meslektaslarimizla bu girisimi gerçeklestirmek için çok yakin çalisti. Ayrica, Londra’yi küresel büyüme açilan kapi olarak seçen degerli Türk girisimcilerimize, sirketlerimize ve vizyonerlere sicak bir karsilama dilemek isterim. Türk mirasi, dayaniklilik, zanaatkarlik ve misafirperverlik iplikleriyle dokunmus zengin bir duvar halisidir. Bu kültür, dayaniklilik ve girisimcilikten bahseder. Bugün, bu mirasi çesitlilik ve yeniligin gelistigi bir sehir olan Londra’ya tasimaktan dolayi mutluyuz. Bugün, Türkiye’nin girisimci ruhu ile Birlesik Kralligin canli teknoloji ekosisteminin birlesmesine tanik oluyoruz. Bildiginiz gibi, Ingiltere hükümeti ile Türkiye hükümeti arasindaki ikili iliskiler güçlenerek devam ediyor. Odada bulunan herkese, ticaret ve yatirimin her iki hükümet tarafindan da taninan ikili iliskilerin temel direklerinden biri oldugunu vurgulamak isterim” dedi.



Poleo: “YTU Startup House gibi markalarin duvar ve masalardan ibaret olmadigina biliyoruz”

“Ingiltere’nin, küresel olarak islerini genisletmeye hazir yenilikçi Türk sirketleri için mükemmel büyüme firsatlari sundugunun hepimiz farkindayiz” diyen Poleo sözlerine sunlari ekledi:

“Ingiltere’nin teknoloji ekosistemi, 1 trilyon dolarin üzerinde bir degere sahip olan ve hizla büyüyen, dünya lideri konumundadir. 85 binden fazla girisim ve ölçekli sirkete ve Fransa ile Almanya’nin toplamindan daha fazla olan 170’den fazla unicorna ev sahipligi yapmaktadir. Yatirimcilar, Ingiltere’nin teknoloji ekosisteminin güçlü yönlerini tanir. Avrupa rakiplerinden daha fazla girisim sermayesi yatirimi çekmektedir. 2022 yilinda, girisimler 31 milyar dolardan fazla Girisim Sermayesi fonu aldi. Ingiltere’nin Türk Teknoloji sirketlerini memnuniyetle karsiladigini rahatlikla söyleyebilirim. Ingiltere’de varlik göstermeye karar veren Türk teknoloji sirketlerinin yalnizca ofis kurmadiklarinin, is birligi tohumlari ektiklerinin farkindayiz. Keskin çözümler, yikici teknolojiler ve gelisme arzusu getiriyorlar. YTU StartupHouse gibi markalarin duvar ve masalardan ibaret olmadigina inaniyoruz: Bunlar, ortak büyümenin vaadini sembolize eden köprülerdir; fikirlerin, ortakliklarin, büyümenin ve dostluklarin bir kanalidir.”

“Buradaki ekosistemi dünyaya tasiyabilmek önemli”

Açilis konusmasini yapan Orhan Tanisman, “Yildiz Teknopark olarak yillarca üst üste Türkiye’nin birincisi olmak bize yetmedi. Bölgemizde liderligimizi pekistirmistik. Ama globalde söz sahibi olmak adina 2015’te silikon vadisinden basladigimiz yolculugu Taskent’e, Dubai’ye götürürken asil varmak istedigimiz nokta olan Londra’ya geldik. Geçen hafta, 15 Nisan’da subemizin açilisini yaptik. Ama asil Londra’ya gitmesi gerekenler burada. Buradaki ekosistemi dünyaya tasiyabilmek, onlari dünya pazariyla bulusturabilmek önemli. Londra deyince akla ilk finans geliyor. Girisim ve teknoloji dünyasinin da büyük ihtiyaçlarindan birisi de finans sektörü” açiklamasi yapti.

Açilisin sadece bir sube açilisi gibi algilanabilecegini belirten Orhan Tanisman sözlerine sunlari ekledi:

“Ama yaklasik bir buçuk yildir çalisiyoruz. Böyle bir çabayi ortaya koyuyoruz çünkü sizler bizim o geçtigimiz yollari daha hizli geçin diye. Bütün dünyaya Türk teknolojisini anlatabilmek, Türk yetenegini dünyaya olusturabilmek ve günün sonunda finans alani olusturabilmek adina buradayiz.”

Teknolojileri Hizmetleri pazarinin 2024 yilinda 100 milyar sterlini asacagi öngörülüyor

Statista’nin 2024 yili için Ingiltere pazarina yönelik yaptigi arastirmaya göre; Birlesik Krallik’ta Bilisim Teknolojileri Hizmetleri pazarinin 2024 yilinda 100 milyar sterlini asacagi tahmin ediliyor. Dünya bilisim sektöründe yüzde 5-10 arasi paya sahip olarak öne çikan Londra bu payin önemli bir kismini olusturarak yilda 85 milyar sterlinin üzerinde ekonomik çikti üretiyor.

Her bes isten birinin artik teknoloji sektöründe

9 milyonluk nüfusu ile Londra, teknoloji sektöründe faaliyet gösteren sirketler için paha biçilemez bir yetenek havuzuna ev sahipligi yapiyor. Sehirdeki her bes isten birinin artik teknoloji sektöründe olmasi, Londra’nin bu alandaki lider konumunu pekistiriyor.

YTU Startup House Londra ofisi hakkinda

Londra’nin sembolik yapilarindan biri olan ve dünya finans merkezinin kalbindeki Battersea Power Station’da bulunan ofis, firmalara saglanan avantajlar ve destekler sayesinde Türk bilisim sirketlerinin Birlesik Krallik pazarina (ve Avrupa bölgesine) erisimini kolaylastiracak. Teknoloji alaninda deneyimli ve bilgili bir is gücü nüfusuna sahip Londra’da yerli firmalar genis bir networking alanina sahip olacak.
Kaynak: İHA