Ikinci Kadir Seker Davasinda Hapis Cezalari Onandi

Eskisehir’de esini ve kizini biçakla yaralayan Afganistan uyruklu sahsi, kavgayi ayirdigi esnada biçakladigi için yargilandigi davada verilen 5 yil hapis cezasi onanan Tolga Daskiran ile arkadasi Hüseyin Sahin Eskisehir Adliyesine gelerek teslim oldu. Adliyedeki islemlerinin ardindan tutuklanarak cezaevine götürülen Daskiran’in ailesi ve sevenleri gözyaslarina boguldu.

Ikinci Kadir Seker Davasinda Hapis Cezalari Onandi
Odunpazari ilçesi Emek Mahallesi’nde 5 Subat 2022’de meydana gelen olayda, esi Shannaz Nazari ve kizi Nasimgül Ahmadi’yi biçaklayan Afganistan uyruklu Abdulkadir Ahmadi’ye, o esnada yakinlardan geçen Tolga Daskiran ve arkadasi Hüseyin Sahin müdahale etti. Abdulkadir Ahmadi, çikan arbedede Hüseyin Sahin’i biçakla yaralarken, kendisi de Tolga Daskiran tarafindan biçaklanarak yaralandi. Olayin ardindan baslatilan sorusturma sonucu tutuklandiktan sonra adli kontrol sartiyla serbest birakilan Tolga Daskiran’in devam eden yargilama sürecinin sonunda ‘Kasten öldürmeye tesebbüs’ suçundan haksiz tahrik ve iyi hal indirimiyle 5 yil hapis cezasi verildi.

Eskisehir 4’üncü Agir Ceza Mahkemesi’ne açilan davada, Tolga Daskiran’in avukati ve Cumhuriyet Savcisi tarafindan Ankara Bölge Adliye Mahkesi’ne itiraz dilekçesi verildi.

Cumhuriyet Savcisi, Tolga Daskiran’a verilen 5 yil hapis cezasina iliskin hazirladigi itiraz dilekçesinde Daskiran’in ‘mesru savunma’ hükümleri çerçevesinde hareket ettigini belirterek, beraatini talep etti. Mahkeme heyeti, 13 Temmuz 2023 tarihinde yapilan itiraz ragmen Tolga Daskiran’a verilen 5 yillik hapis cezasi onadi. Ayrica sanik Abdulkadir Ahmadi, esini kasten öldürmeye tesebbüs suçundan iyi hal indirimiyle 12 yil 6 ay hapis cezasi, Daskiran’in arkadasi Hüseyin Sahin ise 3 yil 4 ay hapis cezasina çarptirildi.

“Üzüldüm, tam da hayatimin güzel noktasindaydim”

Kararin ardindan Tolga Daskiran ile arkadasi Hüseyin Sahin, aileleri ve arkadaslari ile birlikte Eskisehir Adliyesi’ne gelerek, teslim olmadan önce gazetecilerin sorularini yanitladi. Yasanan hadisede kadinlara zarar gelmemesi için insanlik görevlerini yerine getirdiklerini düsündügünü ifade eden Daskiran, “Arkadaslarimla birlikte insanlik görevimizi yaptigimizi düsünüyorum, gerisi Türk adaletine kalmistir. Insallah hakkimizda hayirlisi olsun. Üzüldüm, tam da hayatimin güzel noktasindaydim, insallah çikinca da hayatima devam ederim. En kisa sürede çikmami temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

“Bir anne olarak cigerim yaniyor”

Oglunun adliyeye teslim olmak için geldigi sirada gözyaslarina hakim olamayan anne Nazire Kurt, “Bir anne olarak benim cigerim yaniyor, benim oglum bunu hak etmedi. Ben adalete güveniyorum, benim oglum 5 yil hapis cezasini hak etmedi. Benim oglum kötü bir sey yapmadi, can kurtardi. 2 kadini kurtardi, bu suçsa bir sey demiyorum. Kötü bir sey mi yapti? Adam öldürmedi. Bu çocuklar oraya mi yakisiyor? Ben Türk adaletine güveniyorum, benim oglum çikacak. Girdigi gibi de gelecek, kötü bir sey yapmadi ben ona inaniyorum. alnimizin akiyla gidecek gelecek” seklinde konustu.



“Bu gençlerin hayati kararacak belki de”

Tolga Daskiran’in Avukati Muhammed Serkan Ileli ise yaptigi açiklamada, “Tolga 2 sene önce bir olaya karismisti. Aslinda olayda dememek lazim bu bir müdahale, kendi arkadaslari ve iki kisinin canini kurtarmak için bir müdahalede bulundu. Bundan kaynakli bir yargilama sürdü ve 5 yil hapis cezasiyla cezalandirildi. Bunu da istinaf mahkemesi onadi. Karar neticesinde Tolga’yi üzülerek teslim etmek zorundayiz. Bizim karara saygimiz sonsuz ancak herkes vicdanlara ters bir karar oldugunu düsünmekte. Diyeceklerimiz bu kadar yani 20 yasinda bir genç 5 yil hapis cezasiyla cezalandirilacak. Hüseyin 1 ay sonra üniversite sinavina girecek. Bu gençlerin hayati kararacak belki de, karar saygimiz sonsuz, bekleyip görecegiz” dedi.

Tolga Daskiran ve Hüseyin Sahin, adliyedeki islemlerinin ardindan tutuklanarak cezaevine gönderilirken Daskiran ile Sahin’in aileleri ve arkadaslari gözyaslarina boguldu.
Kaynak: İHA