Iç Anadolu'da Kuraklik Hububat Üreticilerini Endiselendiriyor

Türkiye’nin önemli tarim merkezlerinden biri olan Yozgat’ta etkisini gösteren kuraklik ve yagis yetersizligi bazi bölgelerde ekili hububat alanlarinda sararmaya yol açarken çiftçiler verim endisesi yasiyor.

Iç Anadolu'da Kuraklik Hububat Üreticilerini Endiselendiriyor
Yozgat’ta yagislarin mevsim normallerinin altinda kalmasi kuraklik endisesini artirdi. Hava sicakliklarinin artmasi ve yagis yetersizligi ile Yerköy ilçesinde bazi alanlarda ekinler sararmaya ve kurumaya basladi.

Kis mevsimini yagissiz geçiren çiftçiler Mayis ayinda da yagmur yagmamasi durumunda bugdayin boy atmadan sararip kurumasindan endise ediyor. Son yillarin en kurak döneminin yasandigi Yozgat’ta birçok bölgede çiftçiler yagmur duasina çikiyor.

“Bitkiler kurumaya yüz tuttu”

Orta Anadolu’da ciddi anlamda kurakligin etkisinin hissedilmeye baslandigini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yilmaz, Yozgat ve ilçelerinde arazilerin büyük kisminda tahil ürünlerinin hakim oldugunu söyledi.

Yilmaz, “Tabi bu yil yeterince kar yagmadi, miktar olarak çok azdi ve ancak toprak yüzeyini kapladi, biraktigi su miktari da çok fazla olmadi. Nisan ayi itibariyle hem sicakliklarin artmasi hem de yagisin olmamasiyla çok ciddi anlamda kurakligin etkisini hissetmeye basladik. Arazide ve tahil alanlarinda gördügümüz gibi yagisin yetersiz, sicakligin yüksek ve sulama imkaninin olmadigi yerlerde bitkiler adeta kurumaya yüz tuttu. Bu asamadan sonra bu tür tarlalardan ürün, verim almak mümkün degil. Ama yeterince sulayanlar için hiçbir problem yok. Ancak suyunuz yoksa su an da Orta Anadolu üreticisi kurakligin pençesinde ve büyük ölçüde bugday ve arpadan ya verim alamayacak ya da çok az verimle yetinecek gibi gözüküyor.” dedi.

Kaynak: İHA