Çöl Tozu Solunum Yolu Hastaliklarina Yol Açabilir

Son günlerde çöl tozunun atmosferdeki yayginligi dikkat çekerken, Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Merda Erdemir Isik, bu durumun solunum yolu hastaliklarina ve genel saglik sorunlarina neden olabilecegini ve maske takilmasini gerektigini söyledi.

Çöl Tozu Solunum Yolu Hastaliklarina Yol Açabilir
Çöl bölgelerinden rüzgarlarla tasinan çöl tozlari, Türkiye’yi etkisi altina aldi. Medicana Izmir Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Merda Erdemir Isik, çöl tozlarinin solunum yollarina yerleserek akcigerlerde tahrise, iltihaplanmaya ve solunum fonksiyonlarinin bozulmasina yol açabilecegini söyledi.

Merda Erdemir Isik, "Kronik solunum yolu hastaliklari olan astim, bronsit ve KOAH gibi durumlari olan kisiler, çöl tozuna maruz kaldiklarinda daha fazla risk altindadirlar" dedi.



Maske takilmali

Isik, çöl tozunun etkilerinden korunmak için özellikle tozun yogun oldugu dönemlerde disarida uzun süre vakit geçirmekten kaçinilmasi ve mümkünse kapali ortamlarda kalinmasi gerektigini belirterek, “Disari çikilmasi gerektiginde, yüz maskeleri gibi koruyucu ekipmanlar kullanilmalidir. Disaridan geldikten sonra kiyafetler hemen degistirilmeli ve ilik bir dus alinmalidir. Ev içinde ise pencereler ve kapilar sikica kapatilmali, hava filtreleri kullanilmali ve nem seviyesi düsük tutularak toz birikimi önlenmelidir” diye konustu.

Dr. Merda Erdemir Isik, çöl tozlarinin etkisini hafifletmek için alinabilecek önlemleri söyle siraladi:

“Solunum yolu irritasyonunu azaltmak için bol su içmek, gözlerdeki tahrisi önlemek için göz damlalari kullanmak ve solunum zorlugunu hafifletmek için kullanilmakta olan alerji ilaçlarina ve inhaler tedavilere devam edilmelidir. Halk sagligini korumak için, toplumun bilinçlendirilmesi ve uygun koruyucu önlemlerin alinmasi önemlidir.”
Kaynak: İHA