Saglikli Yasam Için Dedeler Ve Torunlar Sporda Bulustu

Çorum’da saglikli bir yasam için çocuklar aile büyükleriyle sporda bulustu.

Saglikli Yasam Için Dedeler Ve Torunlar Sporda Bulustu
Hitit Üniversitesi Erol Olçok Egitim ve Arastirma Hastanesi Kardiyak Rehabilitasyon Merkezi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami ile Dünya Kalp Haftasi etkinlikleri çerçevesinde çocuklar, dedeleri ve nineleri ile birlikte egzersiz yapti. Kardiyak Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Yusuf Karavelioglu, gözetiminde gerçeklestirilen etkinlik renkli görüntülere sahne olurken, egzersiz faaliyetlerin hem kalp hastalarinin üzerindeki olumlu etkileri hem de insan yasaminda önemine dikkat çekildi.

Kardiyak Rehabilitasyon Merkezi’nin kalp krizi geçiren, bypass olan, stent takilan, kalp pili takilan veya kalp kapakçigi degisen hastalarin egzersizlerle yasamlarina devam ettigi bir ünite oldugunu dile getiren Prof. Dr. Yusuf Karavelioglu, kardiyak rehabilitasyonun son yillarda önemi daha fazla bilinen bir kavram olduguna dikkat çekti.

“Kalp hastalari egzersiz yapabilir”

Geçmiste kalp hastalari için “bu kalp hastasi egzersiz yapmasin, is yapmasin, herhangi bir sey olur” kaygilarinin bulunduguna dikkat çeken Prof. Dr. Karavelioglu, “Kalp hastalarinin kriz geçirdikten sonra 1-2 hafta sonrasinda bile egzersiz yapabilmesinin güvenli oldugunu hem de uzun dönemde ölüm oranlarinin azaldigini biliyoruz. Özellikle 1970 ve 1990’larda kalp hastalarinin egzersiz yapabilecegine yönelik ivme daha da artti. Avrupa’da ve Amerika’da kalp hastalarinin ise dönüslerinin de hizlandigini biliyoruz. Bu nedenle Kardiyak Rehabilitasyonu önemsiyoruz. Kardiyak Rehabilitasyon Merkezi’nde 40’li yaslardan baslayarak 80’le yaslara kadar egzersiz yaptigimiz hastalarimiz var” dedi.



23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami ile Dünya Kalp Haftasi etkinlikleri çerçevesinde burada çocuklarin aile büyükleriyle birlikte spor yapmalarini istediklerini anlatan Prof. Dr. Karavelioglu, “Burada dedeler ve ninelerin kendi torunlariyla egzersiz yapmasini istedik. Sadece çocukluk, gençlik döneminde degil ikinci bahar olarak tanimladigimiz ileriki yaslarda da egzersiz aliskanliginin önemli olduguna dikkat çekmek amaciyla bu etkinligi düzenledik. Kardiyak Rehabilitasyon bir ekip isi. Tek bir kisinin yapabilecegi bir is degil. Fizyoterapistten, kardiyolojisi, fizik tedavi bölümü, kardiyak rehabilitasyon hemsireleri, diyetisyenden psikososyal danismanimiza kadar büyük bir ekibin ortaya koydugu özverili bir çalisma bu. Bu nedenle burada görevli ekip arkadaslarima da tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Merkeze egzersiz için gelen Fatma Dogan, merkezden memnun oldugunu belirterek, “Saglik Bakanligimiz, bashekimimiz Sinan bey ve Yusuf hocamiza bu imkani bize tanidiklari için tesekkür ediyoruz. Bu merkezde sosyal bir aktivitemiz oluyor. Bu bizi mutlu ediyoruz. Saglikli bir yasam için egzersiz yapiyoruz” seklinde konustu.



Kardiyak Rehabilitasyon Merkezi’nde 7 yila yakindir tedavi gördügünü anlatan Fatma Tunç da, “Buradaki aktivitelere spor yapiyorum. Burada kendimi zinde hissediyorum. Yapilan aktivitelerle hasta psikolojisinden kurtularak hastaligimizi geri plana atiyoruz. Sporla saglikla yasamimiza devam etmeye çalisiyoruz” diye konustu.



Kalp sagligi ilgili büyük problemlerinin bulundugunu anlatan Aylin Tura ise, “Oglumu kaybettikten sonra Yusuf hocamizin büyük desteklerini gördüm. Bugünlere beni getirdigi için çok tesekkür ediyorum. Spor yapiyorum ve simdi iyiyim” dedi.



Etkinlik sonunda Bashekim Prof. Dr. Sinan Zehir ve Kamu Hastaneleri Hizmet Baskani Dr. Ihsan Demirbas, programa katilan çocuklarla birlikte pasta keserek günlerini kutladi.
Kaynak: İHA