Polonya Açiklamasi 'Askerlik Çagindaki Erkeklerin Ukrayna'ya Dönmeleri Konusunda Yardima Haziriz'

Polonya Savunma Bakani Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, askerlik çagindaki Ukraynalilarin ülkelerine dönmeleri konusunda Kiev yönetimine yardima hazir olduklarini söyledi.

Polonya Savunma Bakani Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, askerlik çagindaki Ukraynalilari ilgilendiren bir açiklama geldi. Katildigi bir televizyon programinda Ukraynali yetkililerin cepheye asker göndermek için her seyi yapmalarina sasirmadigini belirten Kosiniak-Kamysz, cephede savasan Ukraynali askerlerle dayanisma içerisinde oldugunu söyledi.

Askere alinmamak için Ukrayna’dan ayrilanlara yönelik tepkileri de hakli buldugunu ve anladigini vurgulayan Kosiniak-Kamysz, “Bu, her ülkenin vatandasinin görevi. Ukrayna vatandaslarinin devletlerine karsi sorumluluklari var. Askerlik çagindaki erkeklerin Ukrayna’ya dönmesi konusunda Kiev’e yardim etmeye haziriz, bunu uzun zaman önce de belirtmistik” dedi.



Ukrayna, yurt disi temsilciliklerinde pasaport verilmesi islemini durdurdu

Öte yandan Ukrayna hükümeti tarafindan yapilan açiklamada, 18 Mayis tarihine kadar 18-60 yas arasindaki Ukraynali erkeklere yurt disi temsilciliklerinde pasaport verilmesi isleminin durduruldugu bildirildi.

Bu kisilerin pasaportlarini yalnizca Içisleri Bakanligi’nin ülke içindeki biriminden alabilecekleri ifade edildi. Söz konusu kisilere verilmekte olan dis temsilciliklerdeki tüm konsolosluk hizmetleri de 18 Mayis’a kadar askiya alindi. Bu tarihten sonra yürürlüge girecek seferberlik sartlarini sikilastiran yeni yasaya göre, askerlik hizmetiyle yükümlü Ukraynali erkeklere 60 gün içerisinde ikamet adreslerini, iletisim bilgilerini ve askerlik kayit bilgilerini güncelleme zorunlulugu getirilecek. Bu kisiler, istenilen bilgileri güncellememeleri durumunda Ukrayna’nin diplomatik temsilciliklerinde hiçbir konsolosluk hizmeti alamayacak.
Kaynak: İHA