Korkutan Artis Açiklamasi Yozgat'ta Son Bir Haftada 255 Kisinin Vücudundan Kene Çikartildi

Havalarin isinmasiyla Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) vakalarinda artis yasanirken, Yozgat’ta son bir haftada 255 kisi vücuduna yapisan kene nedeniyle saglik kuruluslarina basvurdu.

Korkutan Artis Açiklamasi Yozgat'ta Son Bir Haftada 255 Kisinin Vücudundan Kene Çikartildi
KKKA hastaliginin yogun sekilde görüldügü illerden biri olan Yozgat’ta ilkbahar mevsimiyle birlikte kene vakalari basladi.

Iç Anadolu Bölgesi’nde özellikle Yozgat, Sivas ve Tokat çevrelerinde sik görülen ve Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligina neden olan keneler kirsal kesimde yasayanlar için risk olusturuyor. KKKA’nin ölümcül sonuçlar dogurdugunu söyleyen uzmanlar ise, tarim alanlari, yesil alanlar ve hayvanciligin yapildigi yerler ile piknige giden vatandaslara uyarilarda bulunarak tedbirli olmalarini istedi.

En çok vakaya Saraykent ilçesinde rastlandi

Uzmanlar, kirsal alanda vatandaslarin vücudu kapatan kiyafetler tercih etmelerini, pantolon paçalarini çoraplarin içine sokmalarini tavsiye ederken, ates, halsizlik, bas agrisi, vücut agrisi, ishal gibi sikayetleri bulunan kisilerin ise en yakin saglik kurulusuna gitmelerini önerdi. Uzmanlar ayrica, vücuda yapisan kenenin bulundugu yerden çiplak elle temas etmeden çikartilmasi gerektigine dikkat çekti.

Yozgat ili genelinde son bir haftada 255 kisinin vücuduna kene yapisirken, kene vakalarinin en yogun oldugu ilçe ise Yozgat’in Saraykent ilçesi oldu. Saraykent ilçesinde 60, Sarikaya ilçesinde 30, Kadisehri ilçesinde 27 ve diger ilçeler olmak üzere 255 kisi saglik kuruluslarina müracaat ederek, vücuduna yapisan keneyi çikartti. Kene yapismasi nedeniyle Yozgat Bozok Üniversitesi Arastirma ve Uygulama Hastanesi’nde 2, Yozgat Sehir Hastanesi’nde ise 1 olmak üzere 3 kisinin de tedavisinin devam ettigi ögrenildi.

“Keneye karsi tedbirli olun”

Yozgat Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Doktoru Dilek Yilmaz, keneye karsi vatandaslari uyararak, almalari gereken tedbirler konusunda uyarilarda bulundu. Yilmaz, “Vatandaslar daga, ormana, tarlaya, bahçeye giderken açik renkli ve kapali kiyafetler giyinmeliler. Pantolon paçalarini çoraplarinin içerisine koysunlar, kirsal alandan döndükten sonra kiyafetlerini tamamen çikartip vücutlarini kontrol etsinler. Özellikle kasik bölgeleri, diz arkalari, kulak arkasi ve ense ve saç diplerine bakip kene kontrolü yapsinlar. Eger hastaya kirsalda kene temas ettiyse kendileri saglik ocagina basvurmadan önce güvenli bir sekilde keneyi kendileri çikarsinlar. Tabii ki bunu çiplak elle yapmayip, eldiven, bez veya poset ile kenenin kafa kismina en yakin yerden tutup keneyi çikarsinlar. Kene tuttuktan sonra kendilerini 10 gün boyunca gözlemlemeliler. Ates, bulanti, kusma, bas agrisi, yaygin vücut agrisi, istahsizlik, halsizlik gibi belirtilerin bir ya da birkaçi olursa o zaman hastaneye basvursunlar. Kirim Kongo Kanamali Atesi ölümcül bir hastalik ve bu nedenle vatandaslarimizin çok dikkatli olmalarini öneriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA