Geçmisi 3 Bin Yila Dayaniyor, Bin Bir Emekle Üretiliyor

Geçmisi 3 bin yila dayanan saglamligi, kullanildikça artan degeri ve dogalligiyla ünlü Yagci Bedir halisi, Sakarya’da Halk Egitim Kurslarinda kadinlar tarafindan üretiliyor. Bin bir emekle siparis üzerine yapilan halilari satan kursiyerler aile ekonomilerine de katki sagliyor.

Geçmisi 3 Bin Yila Dayaniyor, Bin Bir Emekle Üretiliyor
Orta Asya´dan göç eden yörüklerin elde dokudugu Yagci Bedir halisi gelenegini Serdivan Halk Egitim Merkezinin girisimleriyle gelecek nesillere aktariliyor. Geçmisi 3 bin yila dayanan, saglamligi, kullanildikça artan degeri ve dogalligiyla ünlü haliyi kadinlar, bin bir zahmetle dokuyor. Anadolu motifleriyle süsledikleri el dokumasi halilari büyüklügüne göre 3 ila 6 ay arasinda üreten kadinlar, hem gelenegin yasatilmasini sagliyor hem de ürünleri satarak gelir elde ediyor.

“Yagci Bedir Halisi insanlarin tüm duygularini motiflerle yansittiklari bir halidir”

Dokuma hocasi Safiye Güzel, halinin boyasinin agaç ve bitki köklerinden, ipinin ise yüzde yüz koyun yününden oldugunu belirterek, “Yagci Bedir Halisi, bin bir emek sonrasinda kadinlarimizin ellerinde hayat buluyor. Yaklasik 2 metre uzunluga sahip hali, 600 siradan olusuyor ve bir sirada 277 ilmek bulunuyor tamami 136 bin 200 ilmekten olusmaktadir. Yagci Bedir halisindaki her desenleri, renkleri her biri farkli anlam ifade ediyor. Yagci Bedir Halisi insanlarin mutluluklarini, hüzünlerini, yasanmisliklarini yani tüm duygularini motiflerle yansittiklari bir halidir. Bu halinin önemli özelliginden biri de Türk dügümü teknigiyle üretilmektedir. Kursumuzda bulunan 16 kursiyerlerimiz dokudugu halilari satarak ev ekonomilerine de katkida bulunuyorlar” dedi.



“Ev ekonomisine katkida bulunuyoruz”

Halinin büyüklügü üretimi etkiledigini belirten kursiyer Ayse Kiliç, “Yagci bedir halisi çok özel bir hali ve bu hali öyle rastgele dokunmuyor. Halilar Selçuklu sanatinin bir devami halindedir. Elde dokundugu için birinci sinif kaliteye sahiptir. Koyunlardan kirpilan dogal yünler ile imal edildigi için yaz kis verimli sekilde kullanilabilir. Yagci Bedir halisi 3 bin yildir bu yana degisen motif ve anlayislariyla dokunmaya devam ediliyor. Yüz elli, iki yüz yillik ömürleriyle oldukça kullanisli bir halidir. Halinin büyüklügüne göre iki ila dört ay gibi bir zamanda dokuyoruz. Dokudugumuz halilari siparis üzerine satiyoruz ve ev ekonomisine katkida bulunuyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA