Beyin Tümörünü Burun Deliginden Çikardilar

Beyninde 2.5 santim tümör bulunan hasta; Kayseri Sehir Hastanesinde doktorlarin multidisipliner çalismasi sonucu yaptigi ameliyat ile tek burun deliginden girilerek tümöründen kurtuldu. Kayseri Sehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Kagan Kamasak; “Hastanin kitlesi büyük bir kitle. Normalde kafa tasi açilarak yapilabilirdi. Bu hasta için son derece tehlikeli bir ameliyat” dedi.

Beyin Tümörünü Burun Deliginden Çikardilar
Nevsehir’in Ürgüp ilçesinde yasayan 48 yasindaki Saliha Zerrin Yildirim, siddetli bas agrisi ve görme kaybi nedeniyle Kayseri Sehir Hastanesine basvurdu. Burada yapilan tetkiklerde beyninde 2.5 santim boyutunda tümör oldugu tespit edilen Yildirim için ameliyat karari alindi. Beyin cerrahi, kulak burun bogaz ve endokrin bölümündeki doktorlarin multidisipliner sekilde yaptiklari ameliyatta, Yildirim’in tek burnundan girilerek navigasyon cihazi sayesinde tümörün bulundugu alana ulasildi. Tümör çikarilirken, hasta da saglikli bir sekilde sagligina kavustu.

Kayseri Sehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Kagan Kamasak, “Bu hastamizi daha öncede takip etmistik. O zaman takip önermistik. Beyninin bir bölgesinde kitle vardi. Hastaya bize ne zaman basvuracagini anlatmistik. Belli bir süre sonra hastamizin görme kaybi gelismis. Sonrasinda tekrar düzelmis. Ardindan baktigi zaman dis tarafi göremez hale gelince bize yeniden basvurdu. Çekilen MR sonucunda hastamizi yatirdik ve amliyat gerektigini ve risklerini anlattik. Ameliyatta tümörün kismi sekilde bosaltacagimizi ve göze basan tarafin rahatlayacagi ve sonucunda da görmesinin zamanla daha da düzelecegini belirttik. Bu tümör ani belirtiler verebiliyor. Tümör belli büyüklüge ulastiktan sonra damarsal yetmezlige bagli olarak birden çökebiliyor, ani siddetli bas agrisi ve görme bozuklugu yapiyor. hasta ön taraftaki cisimleri çok rahat bir sekilde görebiliyor ama dis taraftaki seyleri göremez oluyor. Tümöre bastigi zaman bu tür belirtileri oluyor. Hastamizda suurlu bir hasta. Bu belirtileri tespit etmis ve bize basvurdu. Biz öncelikle hem hasta yakinlarina hem de kendisine önemli bilgiler verdik. Cerrahi konusunda bilgi verdik. Hastada bu konuda olumlu yaklasti. Bu bilgiler ile birlikte hastanin cerrahiye uygun oldugunu ve cerrahinin planlanmasi gerektigini, bundan da hizli gerektigi sonucuna vardik. Endokrin doktorlarina da sorduk ve cerrahinin uygulanmasi gerektigi konusunda bize destek verdiler. KBB, endokrin ve biz ortaklasa olarak multidisipliner bir çalisma ile ameliyati yapti. Ankara’dan navigasyon cihazi getirdik. Hep beraber cerrahiye girdik” ifadelerini kullandi.

“Hastanin kitlesi büyük bir kitle. Normalde kafa tasi açilarak yapilabilirdi. Bu hasta için son derece tehlikeli bir ameliyat”

Kamasak, “Bu ameliyat dis servislerde de yapiliyor ama bizim burada mutlu oldugumuz yan minival invaziv oldu. Hastanin sadece bir tek burun deliginden girerek bu ameliyati yaptik. Hasta çok konforlu bir sekilde takip edildi. Hiçbir sorunu olmadi. Bu cerrahi yönetiminden dolayi bizde ekip olarak mutlu olduk. Ekip halinde multidisipliner yaklastik. Hastanin iyi olmasi, görmesinin ameliyattan sonra belirgin düzelmesi bizi de mutlu etti. Hastanin kitlesi büyük bir kitle. Normalde kafa tasi açilarak yapilabilirdi. Bu hasta için son derece tehlikeli bir ameliyat. Bu tür ameliyatlari burada sik yapiyoruz ama hasta açisindan daha agresif bir ameliyat olurdu. Agrilari daha fazla ve komplikasyonlari çok olabilirdi. Suur degisikligi daha fazla ve hayati tehlike olabilirdi. Bu ameliyat ile çok az bir zarar vererek ve hastanin tek burun deliginden girerek bu cerrahi uygulandigi için hasta çok rahat bir sekilde bu ameliyati atlatti” diye konustu.

Ameliyat hakkinda bilgi veren Kayseri Sehir Hastanesi Kulak Burun Bogaz Uzmani Prof. Dr. Mehmet Yasar, “Biz kulak burun bogaz olarak endoskopik burun cerrahilerini yapiyorduk. Burun tümörleri, burundaki polipler ve sinüzit cerrahilerini endoskopik olarak yapiyorduk. Bundan dolayi bir tecrübemiz var. 1 ay öncesinde yaptigimiz konsey ile bu islerin altyapisi hazirladik. Bunun üzerine bu tip hastalara hizmet vermeye hazir hale geldik. Bu hastamizda bize basvurdugu zaman bizde KBB olarak endoskopik kisminda burundan transnazal olarak endoskoplar araciligiyla tümöre direk ulasarak bir tünel açtik ve hastayi onlara devrettik. Onlarda o açtigimiz tünelden navigasyon esliginde derin kisimlara ulasip tümörü eksize ettiler. Insallah hastamizda iyi olacak” seklinde konustu.

Beynindeki tümörden kurtulan Saliha Zerrin Yildirim da, ameliyati gerçeklestiren doktorlara tesekkür etti.
Kaynak: İHA