Bakan Göktas Açiklamasi 'Koruyucu Aile Yaninda Bakimi Saglanan Çocuk Sayimiz 10 Bin 84'E Ulasti'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, koruyucu aile yaninda bakimi saglanan çocuk sayisinin 10 bin 84’e ulastigini açikladi.

Bakan Göktas, aile odakli hizmet modelleri kapsaminda uygulanan koruyucu aile sisteminde gelinen son duruma iliskin degerlendirmelerde bulundu. Göktas, koruyucu aile hizmet modelinin çesitli nedenlerle biyolojik ailesi yaninda bakimlari saglanamayan çocuklarin aile ortamlarinda egitim, bakim ve yetistirilmesine yönelik aile odakli bir hizmet modeli oldugunu söyledi.

Bakan Göktas, koruyucu aile hizmet modeli ile Bakanlik tarafindan belirlenen güvenli ve destekleyici bir aile ortaminda çocuklarin gelisimine katki saglandigini kaydetti.



8 bin 140 koruyucu aile bulunuyor

Koruyucu aile hizmet modelinin, biyolojik ailelerinin yaninda bakimi saglanamayan çocuklar için bir umut kaynagi oldugunu ifade eden Bakan Göktas, sunlari söyledi:

“Koruyucu ailelerimiz çocuklarimiza sadece bir yuva sunmakla kalmiyor, ayni zamanda onlarin hayallerini ve umutlarini yesertiyor. Koruyucu aile hizmet modelimiz kapsaminda 2002 yilinda 500 ailemizin yaninda 515 çocugumuzun bakimi saglanirken, bugün 8 bin 140 koruyucu ailemizin yaninda bakimi saglanan çocuk sayimiz 10 bin 84’e ulasti.”

Çocuklarin gelisimleri takip ediliyor

“Sosyal hizmet anlayisimiz geregi bütün çocuklarimiz için ayni sartlari olusturmaya çalisiyoruz” diyen Bakan Göktas, “Koruyucu aile yanina yerlestirildikten sonra çocuklarimizi ilk bir yilda her ay, ikinci yildan itibaren de 3 ayda bir yerinde ziyaretler yaparak izliyoruz. Izlemelerde çocuklarimizin psikososyal gelisimlerini ve egitime devam durumlarini degerlendiriyoruz” ifadelerini kullandi.

“Çocuklari yetistirme sorumlulugu, devlet ile koruyucu aileler arasinda paylasiliyor”

Aileleri, üstlendikleri bu özel sorumluluktan ötürü maddi olarak da yalniz birakmadiklarini ve çocuklarin ihtiyaçlarini karsilamalari amaciyla ekonomik olarak desteklediklerini ifade eden Bakan Göktas, “Koruyucu ailelere sigorta ödemeleriyle birlikte aylik ortalama 8 bin 895 lirayi bulan miktarda destek sagliyoruz. Engel durumu olan çocuga bakan koruyucu ailelere de engel durumundan dolayi bakim destegi sagliyoruz. Böylece çocuklari yetistirme sorumlulugu, devlet ile koruyucu aileler arasinda paylasiliyor” dedi.



“Koruma altindaki çocuklarimiza sicak bir yuva sunmaya devam edecegiz”

Koruyucu ailelerin ve hizmetten yararlandirilan çocuklarin karsilastiklari sorunlari gidermek için çesitli çalistaylar ve toplantilar gerçeklestirdiklerini ifade eden Bakan Göktas, “Koruyucu aile hizmet modelimizin kalitesini artirmak için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda Ocak Ayinda “Çocuk Koruma Temelli Koruyucu Aile Çalistayi”mizin ikincisini gerçeklestirdik. Bu çalistaydan elde ettigimiz çiktilari hayata geçirmeye basladik. Birçok ilimizde tematik toplantilar ile koruyucu aile hizmetinden yararlanan ergenlik dönemindeki ve yabanci uyruklu çocuklarimiz basta olmak üzere tüm çocuklarimiz için hizmetimizi güçlendiriyoruz” dedi.

Bakan Göktas, son olarak "Geçici Koruyucu Aile Çalistayi" düzenlediklerini belirterek, “Geçici koruyucu aile modelinin faaliyete geçmesi ile ülkemizde koruyucu aile hizmetinin kapsamini daha da genisleterek bakim ve korunma altindaki çocuklarimiza sicak bir yuva sunmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Azerbaycan’da örnek uygulama olarak görülüyor

Öte yandan, koruyucu aile hizmet modelinin Azerbaycan’da da örnek alindigini ve ülkeye adapte edilmek üzere çalismalar yürütüldügünü ifade eden Bakan Göktas, alanda görev yapan uzmanlarin Azerbaycan’da koruyucu aile hizmetinin olusturulmasinda yardimci olduklarinin bilgisini verdi.
Kaynak: İHA