Yogun Talep Gören Otomatik Vitesli Araçlarin Kullanimina Dikkat

Son zamanlarda vatandaslarin genel olarak tercih ettikleri otomatik sanzimanli araçlar hakkinda konusan Experix Kurumsal Oto Ekspertiz Genel Koordinatörü Alperen Temizyürek, “Yag degisimi yapilmadiktan, kullaniminda dikkat edilmedikten sonra 150-200 bin kilometrede agir masraflar çikartiyor” dedi.

Yogun Talep Gören Otomatik Vitesli Araçlarin Kullanimina Dikkat
Son dönemlerde araç kullanicilari tarafindan yogun sekilde tercih edilen otomatik sanzimanli araçlar, yasanabilen arizalarla öne çikiyor. Hatali kullanima bagli olarak yüksek maliyetli arizalar çikartabilen otomatik sanzimanli araçlar hakkinda isin uzmanlari uyariyor. Özellikle kirmizi isikta bekleme esnasinda yapilan vites degisikliklerinin ve park edilme esnasinda araç yükünün sanzimana bindirilmesinin büyük deformasyonlara neden oldugunu belirten Experix Kurumsal Oto Ekspertiz Genel Koordinatörü Alperen Temizyürek, “Sanziman degisikliklerinde 100 bin liraya kadar maliyetler olusabiliyor” dedi.

“Ekspertize gelen 5 aracin 4’ü otomatik ve yari otomatik araçlar”

Son zamanlarda ekspertize gelen araçlarin büyük kisminin otomatik sanzimanli oldugunu belirten Alperen Temizyürek, “Su an ekspertize gelen 5 aracin 4’ü otomatik ve yari otomatik araçlar. Çogunlukla üreticiler de artik otomatik vitesli araçlar çikartiyor. Sehir trafiginden kaynakli olarak daha rahat bir kullanim ve konfor saglamak, yeni nesil araçlardaki serit takip sistemleri, otonom sürüs modelleri ve bazi özellikleri kullanabilmek için otomatik viteslerin üretimi artti. Bunlar gelistikçe taleplerde de yükselis yasandi” dedi.

“Hatali park ve sanziman yagi degistirmemekten kaynakli ciddi deformeler oluyor”

Kullanici hatalarinin ve eksik bakimlarin deformelere neden olarak yüksek maliyetli arizalar olusturdugunu belirten Temizyürek, “Öncelikle manuel sanzimandan alistigimiz sürüs modelinden vaz geçmemiz lazim. Sifir araç alacak arkadaslar bu konuda biraz daha sansli. Servislerle görüsüp, kullanim talimatlari ve bilgilendirme alabilirler. Ama ikinci el araç alacak arkadaslar da muhakkak ki servislere ve ekspertiz noktalarina bunlarla ilgili danismalari ve kontrollerini yaptirmasi lazim. Manuel araçlardaki bakim ve onarim durumlari daha kolay ve daha düsük maliyetli olurken, otomatik sanzimanlarda bunlar çok daha yüksek maliyetli oluyor. Çogunlukta hatali park ve sanziman yagi degistirmemekten kaynakli olarak parçalarda ciddi anlamda deformeler oluyor. Bu da araç kullanma esnasinda vites geçislerinde vuruntu yapabiliyor ve randimanli performans aktarma egilimini gösteremiyor. Onlara dikkat edilmesi lazim. Kullanimla ilgili olan durumunda sanziman yagi degisimine ve üretici firmanin ön gördügü kilometre araliginda bakimlarinin yapilmasina dikkat edilmesi gerekiyor. Sanziman degisimine kadar gidebiliyor bu durum. Onlarda da 100 bin TL’den baslayan çok yüksek fiyatlar çikiyor. Bakimlar genel itibariyle daha ucuz. Ama yine de otomatik sanziman bakimlari da 20 bin TL civarinda basliyor. Daha yukariya dogru ilerliyor” diye konustu.

“Araç yükünü sanzimana bindirmemek gerekiyor”

Sürücülerin otomatik sanzimanli araç kullanirken vites degisiminde ve park konumuna getirmede dikkatli olmasi gerektigini belirten Alperen Temizyürek, “Yeni nesil otomatik sanzimanlarda ‘hold’ veya ‘auto hold’ diye geçen sistemimiz mevcut. Bu sistem, aracin trafikte ve kirmizi isikta bekledigi esnada vites D’de olsa bile belli bir süre sonra ayaginiz frende degilken vitesi bosa aliyor. Kullanicilar harici olarak kendileri vitesi D’den N konumuna getirdiginde, hareket için tekrar D’ye getirip seri bir sekilde kalkis istediginde sanzimana aniden yüksek güç biniyor. Bu da vuruntulara sebebiyet veriyor, dolayisiyla yapilmamasi gerekiyor. Bu sistemler zaten araci bosa çekiyor. Siz tekrardan gaza bastiginizda da vitese aliyor araci. Bir diger konu da park halindeki hatalar. Araci park ederken öncelikle vitesi D konumundan N konumuna getirip aracin yükünü el frenine bindirmemiz gerekiyor. El frenin çektikten sonra araci P konumuna getirmemiz lazim. El frenin çekmeden direkt P konumuna getirdigimiz zaman aracin bütün yükünü sanziman çekiyor. Bu da yine deformeye ve yipranmaya sebebiyet veriyor” dedi.

“Dikkatli kullanildiginda 350 bin kilometreye kadar dayanaklidir”

Halk arasinda otomatik sanzimanlarin 200 bin kilometre ömrü olduguna dair yanlis bilgi oldugunu belirten Experix Kurumsal Oto Ekspertiz Genel Koordinatörü Alperen Temizyürek, su ifadeleri kullandi:

“Sanziman üreticilerinin biçmis oldugu ömür 350 ila 500 bin kilometre araligindadir. Fakat bu periyot dahilinde 60 ila 80 bin kilometre araliklarinda marka ve modeline göre degismekle birlikte bakimi ve yag degisimleri var. Sanziman yaglari ömür boyu kullanilabilir yaglar degillerdir. Yag degisimi yapilmadiktan, kullaniminda dikkat edilmedikten sonra 150-200 bin kilometrede agir masraflar çikartiyor. Olusan algi bundan kaynakli. Özellikle sanziman yagi degisimi ve kullanim durumuna dikkat edildikten sonra 350 bin kilometreye kadar sanzimanlarda herhangi bir revizyon islemine veya degisimine duyulmayacaktir.”
Kaynak: İHA